Expo Josep Coll 2022 baner
“Marion Papers” de Lluís Lleó a la Galeria Marc Domènech

Exposicions

“Marion Papers” de Lluís Lleó a la Galeria Marc Domènech

bonart barcelona - 24/11/16
Banner-Resonancias-180x180px_v1-catthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
L’exposició Lluís Lleó. Marion Papers, la segona mostra que Lluís Lleó presenta  a la Galeria Marc Domènech de Barcelona consta d’un conjunt de 48 obres sobre paper, realitzades entre 2015 i 2016, en les quals ha utilitzat principalment el grafit, tot i que de vegades també hi trobem oli i tinta. L’objectiu del conjunt és explorar i representar aspectes inherents a la fragilitat com a característica íntimament lligada a la condició  humana.

El grafit, en aplicar-se nombroses vegades sobre la delicada superfície del paper, acaba generant un aspecte subtilment vidriós que contrasta directament amb la seva aparença metal·litzada. El resultat són uns papers que recorden a l’artista les ales de les papallones del gènere Morpho. Per aquest motiu, tots i cadascun dels papers realitzats per la sèrie “Marion Papers” han estat batejats amb un nom corresponent a alguna de les espècies de papallones que es troben en aquest gènere de l’ordre dels lepidòpters.

L’aspecte vidriós dels papers, els reflexes que generen en donar-li la llum, així com la pols que se’n desprèn en el cas de tocar-los, són utilitzats per Lleó com a recursos plàstics per a representar l’elegant fragilitat de la vida i el seu inevitable caràcter efímer.

El nom d’aquesta sèrie, “Marion Papers”, neix de la voluntat d’honorar la mirada de Marion Selig, tristament traspassada el Març del 2015, qui tingué un rol transcendental en que la The Morgan Library incorporés una obra de Lluís Lleó a la seva col·lecció, i per a qui el dibuix era tant o més important que la pintura. Tal i com Lleó la recorda: Marion tenia una obsessió amb el dibuix. Jo la tenia amb la pintura. (...) Em visitava sovint a l’estudi, sola o acompanyada d’amics col·leccionistes (...). Hi havia un tret comú entre tots ells: l’interès pel dibuix. Aquesta va ser una de les raons per les quals, a poc a poc, vaig anar dedicant més temps a fer obra sobre paper.”

Així doncs “Marion Papers” no només ens proposa un assaig sobre la fragilitat, també pretén ser un delicat homenatge a la mirada de l’espectador. Tal i com Miguel Fernández-Cid ens adverteix en el seu text, aquesta és una selecció de “Papers dobles, mostrats oberts, aprofitant el recurs per provocar efectes de continuïtat, presència o fuga. (...) De nou, i com sempre, obres que entrellacen la complicitat d’una atractiva primera mirada amb la sensació final de misteri.”

Una selecció d'obres d’aquesta exposició viatjarà posteriorment a París per prendre part de l’exposició “Morpho’s Nests” que hem organitzat conjuntament amb l’Instituto Cervantes de París. En motiu d’aquesta primera mostra de Lluís Lleó a la capital francesa, s’ha editat un catàleg conjunt amb textos de Juan Manuel Bonet, Miguel Fernández-Cid i Lluís Lleó, i en el qual s’han reproduït totes les obres d’ambdues exposicions.

Es podrà visitar del 24 de novembre al 27 de gener del 2017.

A la imatge, detall de Gran Vitrea de Lluís Lleó.

Et poden
Interessar
...

817x68