BannerFCC_Bonart

Notícies

El Festival Drap-Art arriba a la vintena edició

El Festival Drap-Art arriba a la vintena edició
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Impremta Pages - banner-180x178
bonart - barcelona - 03/12/16
2016 és un any molt especial per a Drap-Art. Entre els dies 16 a 31 de desembre torna a Barcelona una nova edició del Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya, enguany amb importants novetats. Drap-Art celebra els seus 20 anys d’activitat. Per aquesta raó, la clàssica exposició de Drap-Art al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) estarà formada per les 120 obres d’art I disseny de reciclatge artístic més emblemàtiques entre totes les que han estat part de Drap-Art durant aquestes dues dècades. 68 artistes, entre ells Rosó Cusó, Jana Álvarez, Imanol Ossa, Marcel·lí Antúnez Roca, Javier Mariscal o Angel Orensanz, que demostren la increíble qualitat que es pot assolir treballant amb residus i materials de rebuig.

Drap-Art recupera part dels seus origens en aquesta edició especial. “Quan vam començar, ara tot just fa 20 anys, ho vam fer amb una Marató de Reciclatge Creatiu i amb artistes treballant en directe”, comenta Tanja Grass, presidenta de Drap-Art i ànima del festival des del seu començament. Els dies 16, 17 i 18 de desembre es recupera aquesta iniciativa i el hall del CCCB esdevindrà l’escenari de la Marató de Creació i Reciclatge Drap-Art’16, amb 30 artistes treballant en directe creant obres d’art, disseny i artesania amb materials reciclats.

Drap-Art internacional
El 20è aniversari també és un excel·lent moment per mirar al futur, especialmente aquest any, en el qual ha arribat la internacionalització de Drap-Art. 2016 ha estat l’any de la creació de Drap-Art Uruguay, amb la celebració del festival a Montevideo el passat mes d’abril amb un gran èxit de convocatòria i que tornarà a celebrar-se del 18 al 28 d’abril de 2017. Al setembre també va tenir lloc la primera edició del Re:NEW Festival en Pittsburgh (Estats Units), un certamen que durant un mes es va dedicar a la sostenibilitat, el reciclatge i la creació amb Drap-Art i els seus artistes com a eix principal. L’any vinent també està prevista l’estrena del primer Drap-Art a Buenos Aires, encara pendent de confirmació.

“El panorama del reciclatge artístic ha canviat molt durant aquestes dues dècades. Quan vam començar érem quatre bojos. La Marató va ser el primer gran punt de trobada per confirmar que no estàvem sols. Ara, la reutilització és un concepte molt més reconegut al món de l’art, fins i tot, amb galeries especialitzades. Només cal que la pràctica s’extengui i, sobretot, reduir la producció de residus ja que, malgrat la sensibilització amb el tema, el planeta s’ofega en plàstic”, comenta Tanja Grass.

El festival és també un espaci participatiu per conscienciar sobre el consum responsable. A més de l’exposició i la Marató creativa també s’organitzaran tallers per a tots els públic (com un de construcción de drons creats amb deixalles, i un taller d’impressió 3D amb plàstics reciclats), conferències, àudiovisuals, performances, concerts i un mercat d’art i disseny.

Intervencions en l’espai públic
Del 16 al 18 de desembre la plaça dels Àngels será l’escenari d’una intervenció a l’espai públic a càrrec de l’artista Thomas Nölle en col·laboració amb el projecte Marviva de l’Agència de Residus de Catalunya i la Facultat de Belles Arts de Barcelona. El projecte Marviva té l’objectiu de donar a conèixer les grans quantitats de residus que s’aboquen diàriament al Mediterrani i com es pot millorar la seva gestió. Els pescadors porten a terra de forma voluntària la brossa marina que recullen amb les seves xarxes durant la jornada de feina al mar. Aquestes deixalles marines es dipositen a un contenidor que es descarrega quan els pescadors arriben a port, es pesa i quantifica, es fotografia i es classifica. Posteriorment, els residus ja caracteritzats es gestionen per separat, prioritzant la seva valorització. Nölle farà servir part d’aquests residus per crear la seva instal·lació i conscienciar sobre aquesta problemática.

El 23 de desembre a les 12 h, La Rambla será l’escenari de La Manifestació del Consum amb Ànima de l’artista alemanya Stephanie Senge, que es prepararà prèviament a un taller de creació de pancartes a l’Arts Santa Mònica. L’objectiu és recordar de forma lúdica – especialment durant uns dies de fort consum – la importancia de decidir què es consumeix i què no, a més de l’ús posterior dels residus que es generen.

A la imatge, Cherilyn Guenroe, 2016. Home López. Pintura en fusta.

Et poden
Interessar
...