BONART_1280x150

Exposicions

L'IVAM mostra sense prejudicis el boom turístic a la costa valenciana

L\'IVAM mostra sense prejudicis el boom turístic a la costa valenciana
bonart valència - 24/02/20

L'IVAM presenta la mostra documental De vacances al jardí de les Hespèrides. Imaginaris turístics de la costa valenciana durant el franquisme que analitza la cultura visual generada al voltant del boom del turisme a la Comunitat Valenciana. La mostra, comissariada per Alicia Fuentes i que s'exhibeix de el 20 de febrer al 10 de maig, té com a finalitat visibilitzar, d'una banda, un conjunt documental d'interès patrimonial innegable: cartells, fullets i revistes, així com postals, fotollibres i relats de viatge, procedents majoritàriament d'arxius valencians (Biblioteca Valenciana, Arxiu documental Pere Saragossa, UA, Biblioteca de l'IVAM); i, d'altra banda, contribuir a repensar el relat, ja que aquestes imatges són la prova fefaent que en el turisme conflueix una multiplicitat complexa i contradictòria de representacions, recerques, desitjos i aspiracions. La mostra analitza tres àmbits: el turisme com a producte, el turisme com a recerca i el turisme com a transformació.

El boom turístic espanyol va seguir la fórmula del "turisme de sol i platja", lligada a l'auge dels operadors turístics internacionals que van fer de la idea de el luxe a baix preu un dels seus principals reclams (el bon temps i la platja es donaven per fet) . D'aquí les nombroses campanyes publicitàries que induïen a "deixar-se malcriar" o a sentir-se "reis per un dia”.

L'exposició es tanca amb un cas paradigmàtic d'això últim: el de Benidorm, que resumeix les virtuts que s'associaven a l'turisme: llibertat i prosperitat econòmica. Tots dos elements procurarien un suport entusiasta a el projecte turístic de l'franquisme. La qual cosa contradiu el relat més habitual, que incideix en el xoc amb la moral catòlica tradicional. Més que posar en perill els seus fonaments, el turisme va ser per al règim una potent arma de seducció.

A la imatge, detall d’un els elements presents a la mostra.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1