Expo Josep Coll 2022 baner
Exposició permanent del COAC per donar a conèixer la història de l\'edifici de la Pia Almoina

Exposicions

Exposició permanent del COAC per donar a conèixer la història de l'edifici de la Pia Almoina

bonart girona - 09/03/20
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWBanner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
El mes de juliol es va obrir al públic la nova exposició permanent que dona a conèixer la història de l’edifici de la Pia Almoina de Girona, seu actual de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Amb motiu d’aquesta mostra, va tenir lloc una conferència amb els arquitectes Arcadi Pla i Jeroni Moner, autors, juntament amb Benet Cervera (1943-2005), del projecte de reforma i adequació de l’edifici de la Pia Almoina, dut a terme entre els anys 1976 i 1981, per emplaçar-hi les noves instal·lacions del COAC a la ciutat de Girona.

Amb aquesta exposició, situada al hall de la quarta planta de l’edifici, el COAC Girona vol donar a conèixer un dels edificis més antics de la ciutat, que comparteix veïnatge amb la catedral de Girona i que és un dels pocs exemples del gòtic civil català, motiu pel qual fa quaranta anys va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument historicoartístic.

Des de l’any 1228. La història de l’edifici va començar l’any 1228, quan Arnau d’Escala, administrador de la comunitat canònica de la catedral de Girona, va crear l’entitat caritativa del Pa de la Seu.

Però no va ser fins a gairebé dos segles després quan es va començar a construir l’edifici actual (1416). Els canvis en el model assistencial que hi va haver durant els segles següents van abocar la institució a la seva liquidació, el 1776. Desamortitzat l’edifici seixanta anys després, es va dividir i vendre a diversos compradors. L’any 1853, les religioses Filles de Maria Escolàpies hi van instal·lar el seu col·legi. El 1916 van adquirir les finques veïnes

i, amb el parèntesi de la Guerra Civil espanyola, aquest col·legi va funcionar fins a l’any 1973.

Van ser diversos els projectes que aleshores es plantejaren per a l’edifici: delegació

provincial de la Sección Femenina, Parador Nacional de Turismo, escola de belles arts i conservatori de música, etc. I, a finals de gener del 1974, s’anuncià l’adquisició de la Pia Almoina pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Balears com a nova seu a Girona. Tot seguit es van emprendre unes llargues obres de rehabilitació, que acabaren l’any 1981.

Fins a l’actualitat s’han realitzat altres projectes de reforma i millora de l’edifici per adaptar-lo a les noves necessitats i als nous serveis que han anat apareixent, com ara la biblioteca, la sala d’actes, el vestíbul o l’arxiu històric, i també s’hi han incorporat altres entitats, com per exemple l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (Greta), l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona (Obre) o les empreses Asemas, Germandat Nacional d’Arquitectes, Girona Guide Services o el restaurant Bau Bar.

A la imatge, façana principal de l’edifici de la Pia Almoina de Girona. J. Orpinell i R. Zuza. 2005. Centre de Documentació i Imatge (CDI) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Aquest article es va publicar en l'edició de paper de bonart n. 188 (novembre i desembre 2019 i gener 2020).

Et poden
Interessar
...

BONART_BANNER-POSTECTURA-817x68