FCC-Segell-banner4
La Catedral es convertirà en l\'escenari d\'un espectacle de llum i so

Notícies

La Catedral es convertirà en l'escenari d'un espectacle de llum i so

bonart girona - 08/07/17
q2w-MKl4Banner-Anastasia-180x180px_v1-cat
L’espectacle Transfiguració de la nau convertirà la Catedral de Girona en l’escenari d’una proposta artística única els propers 21, 22 i 23 de juliol. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Girona i que dirigeix l’artista Xavi Bové que servirà per cloure les activitats programades en el marc del 600 aniversari de la nau gòtica de la Catedral.

El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha subratllat aquest matí durant la presentació de l’espectacle que “amb aquesta iniciativa obrim la nau més ampla del món a tota la ciutadania i per tant seguim amb la voluntat de fer de Girona una ciutat oberta i que vol apropar qualsevol tipus d’art a tothom”. El regidor també ha agraït al Capítol de la Catedral de Girona les ganes d’aproximar-se a la ciutadania i ha volgut animar tothom a “gaudir d’un espectacle deliciós i únic”. El president del Capítol de la Catedral, Mn. Jaume Julià, ha remarcat que “aquest acte és un dels més espectaculars dels programats dins del 600è aniversari de la decisió de construir la nau gòtica més ampla del món”.

Transfiguració de la nau és un espectacle immersiu transformarà l’espai de la nau gòtica de la Catedral gràcies a una transfiguració lumínica a ritme musical. L’espectacle consistirà en quatre parts corresponents a quatre moviments musicals: introspecció, recerca, transfiguració i plenitud.

La música, composta especialment per l’ocasió, serà d’estil clàssic minimalista contemporani, amb tocs d’electrònica.  En conjunt, es fusionaran els sons electrònics sincrònics amb les llums i amb la música interpretada per una formació de deu músics, consistent en un piano i un grup de cordes de la Giorquestra (dos violins primers, dos violins segons, dues violes, dos violoncels), a més de l’orgue de la Catedral, que l’any vinent compleix 75 anys. Aquest últim aportarà el so característic de la Catedral de Girona, explorant-ne els diferents registres, mentre que les cordes afegiran el dramatisme de les melodies i els bucles sonors amb característiques orgàniques i el piano jugarà un paper més minimalista al llarg de la composició.

Durant l’espectacle, i gràcies al control en temps real de les lluminàries, es posarà l’atenció del públic en els diferents detalls de l’arquitectura de l’espai d’acord amb les quatre fases de la proposta artística. En conjunt, es configurarà una delicada coreografia de llums amb elegància i solemnitat que, a més, es podrà veure en part des de la part exterior de la Catedral i, per tant, es podrà observar des de diferents punts de la ciutat.

El director de l’espectacle, Xavi Bové, ha explicat “que aquest és un acte pensat perquè la ciutadania de Girona redescobreixi aquest espai únic del nostre patrimoni”, alhora que ha remarcat la complexitat tecnològica de l’espectacle de llums, que és “innovadora tant a Girona, com a l’àmbit nacional i estatal”. A més de Bové, l’equip artístic de l’espectacle està format per Onionlab (disseny lumínic i creatiu), Zinkman (composició musical), la Giorquestra i Pau Riuró (organista).

Per a la realització d’aquest espectacle s’utilitza un complex disseny tècnic: software de gestió d'entorns 3D combinat amb software de control audiovisual, més plug-ins programats expressament per a aquest projecte. A més a més, s'utilitzaran un total d'uns 60 projectors de llum controlats un a un per un sistema que per una banda seguirà un unes memòries preprogramades, per altra banda serà audioreactiu i, per últim, un especialista hi anirà fent variacions a temps real a ritme del director d'orquestra. S'ha creat el que es diu un sistema “wysiwyg” (what you see is what you get) fent una recreació 3D de la catedral, per poder dissenyar totes les memòries sense haver de ser–hi.

La proposta està pensada per a tots els públics i l’entrada per accedir-hi és gratuïta, malgrat que l’aforament és limitat. El primer dia, el 21 de juliol, l’espectacle comptarà amb la música en directe i hi haurà dos passis: a les 22 h i a les 23 h. Per assistir a l’espectacle el primer dia caldrà inscriure’s enviant un correu electrònic a l’adreça transfiguracio@ajgirona.cat. Els dies 22 i 23 de juliol l’espectacle lumínic es farà amb la música enregistrada el dia anterior i es faran passis a les 21.30 h, a les 22.15 h, a les 23 h i a les 23.45 h. Per aquests passis no caldrà inscripció prèvia.

El projecte compta amb la col·laboració del Capítol de la Catedral, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88