FCC-Segell-banner4
Només fusta: Hisae Ikenaga a la galeria Siboney

Exposicions

Només fusta: Hisae Ikenaga a la galeria Siboney

bonart santander - 10/07/17
Nial nou-180x178Impremta Pages - banner-180x178
La galeria Siboney, carrer Santa Llúcia 49 de Santander, presenta a partir del 12 de juliol una mostra individual dedicada a Hisae Ikenaga, artista mexicana i resident entre Espanya i França, però formada entre Barcelona i sobretot Madrid, ciutat en la qual aviat va començar a funcionar el circuit artístic a partir de la seva premi Generació 2008 (De Cajamadrid) i la seva incorporació a la madrilenya galeria Format Còmode aquest mateix any.

Only wood és el títol de la primera col·laboració de la galeria Siboney amb l'artista Hisae Ikenaga (Mèxic DF, 1977), i per tant suposa la seva primera mostra, i no hi havia millor manera per escenificar aquest moment, que seleccionar una trentena de obres, d'aquesta celebrada sèrie de treballs sobre paper seus, realitzats el passat any 2016, que agrupats sota aquest nom, no deixen marge de dubte respecte al que l'espectador va a contemplar: Només fusta.

Col·loquialment tenim la temptació de referir-nos a aquests treballs com collages, perquè atenent exclusivament a la tècnica, aquests tenen una part inherent a aquest procés -el retallada-, però no tenen l'altra -el pegado-, de manera que hauríem de parlar d'obra sobre paper, i d'una singular tècnica, que arrenca des del mateix procés de selecció d'imatges que l'artista va intervenir, mutilar i donar una nova lectura visual.

En paraules de Hisae, "la sèrie only Wood consisteix en una sèrie de pàgines de revistes, d'arquitectura, disseny d'interiors o bricolatge, retallades. Són pàgines escollides en les que la fusta forma part fonamental de la imatge. La retallada rau en treure tot aquell element que no sigui de fusta.

En algunes d'elles, a primera vista, sembla que no té sentit, com si d'una imatge surrealista es tractés. A vegades ens és fàcil reconèixer els objectes que falten, la manca d'informació convida al nostre cervell a participar, d'una manera gairebé obligada, en aquest joc d'endevinalles objectuals i espacials ".

Queda clar que el seu procés artístic és absolutament singular, ideat després de treballar en fascinants sèries artístiques d'escultures multifuncionals, -que se'ns presentaven com estranys objectes apareguts a la meitat d'un desert sense ombres-, o treballs en què s'enfronta a una sèrie d'objectes que ha decidit que no funcionen com a tals i els transforma per afegir una altra visió sobre ells, -com en el cas de la sèrie Malformaciones-, i de la mateixa manera ens queda clar que les seves obres estan realitzades amb una tècnica que encara que podria aparèixer inclosa en l'extens llistat de tècniques generades pel moviment surrealista, -com ho són la decalcomanía, o el soufflaje- pertany a una artista actual, i que la genera el treball, la investigació i la trajectòria.

A la imatge, obres de Hisae Ikenaga.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021