FCC-Segell-banner4
Revista de Girona: Els primers fotògrafs a les comarques gironines

Notícies

Revista de Girona: Els primers fotògrafs a les comarques gironines

bonart girona - 08/09/17
Baner_EugeniaBalcells_Bonart_360x356Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura
Ja és al carrer el número de la Revista de Girona corresponent als mesos de setembre i octubre, amb un dels temes principals dedicat als primers fotògrafs de les comarques gironines. Es tracta d’un dossier coordinat per l'arxivera Dolors Grau que ens aproxima a la figura de quatre d'aquests fotògrafs, dels més coneguts i d'una professionalitat innegable: Unal, Esquirol, Mauri i Fragnoli. També hi ha espai per recordar quin paper tenien les dones en aquests primers anys de la fotografia i per recollir alguns casos singulars, com la fotografia dels núvols de Josep Pons i les primeres fotografies que es varen fer de Girona.

En el pròleg d’aquest vast reportatge, Grau explica que el discurs escollit «és per donar a conèixer les diferents activitats d'aquests primers fotògrafs» i que es parla «d'aspectes tan diferents com la fotografia artística, la fotografia amateur, la fotografia excursionista, la fotografia de premsa, la fotografia de difunts, dels àlbums...». Per a la redacció del reportatge, Dolors Grau ha comptat amb Marta Gassot, Maria Àngels Suquet, Jep Martí, Lurdes Boix, Inés Padrosa, Rosa Maria Gil, Toni Reyes i David Iglésias.

Altres temes. Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l’actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca l’entrevista a Bàrbara Schmitt, portaveu de la IAEDEN-Salvem l'Empordà i la biografia dedicada a Emili Saguer, el més desconegut dels presidents de la Diputació; el reportatge fotogràfic sobre la transhumància, elaborat per Jaume Fanyé i Dani Salvà, i el retrat de grup protagonitzat pel servei de neteja de l'hospital Josep Trueta.

També conté tres reportatges sobre art (com els centrats en la figura de Fidel Aguilar, escrits per Eva Vàzquez i per Rosa Maria Gil, i de Joan Baptista Coromina, a càrrec de Maria Fontané); un sobre patrimoni, en el qual s‘explica el paper clau que van tenir Francesc Brossa i Esteve Ripoll, alcaldes de Castelló d'Empúries per a la salvaguarda dels aiguamolls de l'Empordà; un altre sobre història, gràcies al qual podem descobrir el Martirologi d'Usuard, un llibre manuscrit del segle XV que ha travessat fronteres i que ara descansa al museu d'Art de Girona, i un de lletres, escrit per Griselda Oliver, sobre la revista gironina Senhal.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021