817x68-cat

Notícies

Josep Tur, pintor i ceramista molt vinculat amb Argentona (1931-2017)

Josep Tur, pintor i ceramista molt vinculat amb Argentona (1931-2017)
bonart argentona - 15/12/17
Josep Tur i Roig, nascut a Mataró el 1931, ens va deixar el dia 14 de desembre del 2017 a l’edat de 86 anys, després d’una llarga malaltia, a l’hospital de Segovia, on va ser ingressat fa uns dies. Josep Tur era germà de Rodolf Tur, mort el 1984, i oncle dels artistes Lídia, Rodi i Jordi Tur, residents a Argentona.
Els seus inicis com a artista van ser a Argentona, on va treballar en ceràmica i pintura amb el seu germà. El 1955 fa les seves primeres exposicions a Mataró i Argentona. L’any següent ja exposa a Barcelona i el 1957 a Mònaco i, a partir d’aquí a moltes altres ciutats tant d’Espanya com de la resta d’Europa i Amèrica (Londres, Roma, Copenhaguen, Milà, Madrid, Paris, Nova York, Chicago,...). Als anys seixanta ja és un artista de reconegut prestigi internacional.
Més tard marxà a viure a un petit poble de Segovia, Castillejos de Mesleón, centrant la seva projecció a la zona de Castella i Nord d’Espanya i, molt especialment, en les galeries d’art de Madrid, Valladolid i el País Basc, on la seva obra sempre va ser sempre molt valorada i on es va relacionar amb la intel·lectualitat del territori, especialment amb escriptors, poetes i altres pintors.
El Museu del Càntir d’Argentona havia intentat els darrers anys fer una exposició d’ell i del seu gran amic Amador, però no ha estat possible degut a les dificultats logístiques per la llunyania i al seu delicat estat de salut. El museu intentarà els propers mesos presentar una retrospectiva seva per tal que Argentona recuperi el record d’aquest gran artista, que va exposar per darrera vegada a la vila a l’Aixernador el 1981, quan se li va retre un merescut homenatge.

Lídia Tur, neboda de l’artista i també pintura, ha escrit de Josep Tur: "Aquesta matinada ens ha deixat el pintor Josep Tur, mataroní d’origen, que durant la guerra civil, es trasllada a Argentona. I amb els anys inicia un viatge que el portà primer a Madrid i després a la província de Segovia, on finalment ha viscut, en el petit poble de Castillejos de Mesleón.
Josep Tur comença la seva carrera artística com a ceramista, juntament amb el seu germà Rodolf. L’any 1954 la família inaugura el bar artístic La taberna de don Quixot, on es dediquen a la ceràmica. Coincideix en aquestes dates l’arribada a la vila del Dr. Estil·les, gran amant de l’art, que promou una exposició on s’hi troben obres de Jordi Alumà, Josep Abelló i altres importants artistes del moment i, com a convidats, els germans Tur, ceramistes d’Argentona. Just llavors Josep Tur comença a treballar amb mosaic en diversos hotels a Lloret de Mar.
Sens dubte, el seu esclat com a pintor comença quan recau a Madrid, pels voltants del Museu del Prado. Gràcies a Antonio Gala i altres amics, es dona a conèixer a la televisió i arriben les seves grans exposicions a Madrid, Euskadi, Valladolid…
La seva temàtica va des de les figures de mariners bascos fins els paisatges de la seva estimada Segovia. Es també un gran pintor de marines, amb un estil molt personal, entre impressionista i expressionista, treballant quasi sempre amb espàtula, traç ràpid…
Ens deixa un gran llegat artístic: dibuixos, pintures, ceràmica, escultures. I sobretot el seu hereu, Amador, un gran artista que gairebé supera al propi Josep Tur".
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...