FCC-Segell-banner4
Presentat el segell del Festival Internacional de Circ de Girona

Notícies

Presentat el segell del Festival Internacional de Circ de Girona

bonart girona - 11/02/18
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014BONART_BANNER-POSTECTURA-180X180
Un any d’estreta col·laboració entre el departament filatèlic de Correos i Circus Arts Foundation, promotora del Festival, han donat lloc a un plec premium que conté 16 unitats d’un nou segell que commemora, des de Girona, els 250 anys del naixement del Circ modern.

El dia 9 de febrer va ser el dia escollit per a posar en circulació la nova estampeta que té un valor d’1,35€. Per acompanyar el segell, Correus ha editat un sobre oficial i un matasegells de primer dia d’emissió.

La presentació oficial del segell s’ha realitzat a l’Oficina principal de Correos de Girona de la mà de Modesto Fraguas Herrera, director de Filatèlia de Correos,  Carlos Chimeno Requena, director de Correos a Catalunya i Genís Matabosch, president de Circus Arts Foundation i director del Festival del Circ. L’acte ha servit igualment per a inaugurar l’exposició “Segells de Circ”, una mostra de la major col·lecció de segells de tema circ al món, amb gairebé mil referències de 114 països, propietat de Circus Arts Foundation. L’exposició, una de les vint activitats paral·leles al Festival, romandrà oberta fins el 28 de febrer.

Des de l’any 1987 no s’editava un segell que fes referència a Girona. Aquest és el desè segell de la ciutat: el primer el va editar Correos l’any 1963 i representava l’escut d’armes de Girona. Amb el segell, la ciutat fa un pas més en el nou camí encetat per a consolidar-se com la nova capital del circ.

El Plec Premium i Segell efemèride “250 anys de Circ · Girona, Capital Mundial del Circ”
L’espectacle circense va tenir la seva gènesis a Londres al 1768 de la mà de l’acròbata a cavall anglès Philip Astley. Un dels seus competidors, Thomas Price, ja va actuar al mes de juliol d’aquell mateix any a la Plaça de Braus de la Puerta de Alcalá i a la Plaza Cerrada del Palacio Real del Buen Retiro de Madrid. Així en dóna fe una sèrie de gravats conservats a la Biblioteca Nacional i a la de l’Escorial.

Les de Price van ser les primeres actuacions documentades d’un nou gènere que atrauria al país més de mig centenar de tropes eqüestres especialitzades en tals exercicis al llarg d’un segle i mig. Els 250 anys del naixement de l’espectacle circense es festegen des de Girona, la nova seu del major esdeveniment de circ de l’Estat: el Festival Elefant d’Or.

L’exposició “Segells de Circ” romandrà oberta fins el 28 de febrer
A l'actualitat el conjunt de segells de Circus Arts Foundation/Arxiu G. Matabosch està considerat com la major col·lecció filatèlica de temàtica circense del món: més de 900 segells procedents d'un centenar de països. L’interior de l’Oficina central de Correos de Girona es transforma per a l’ocasió en una sala d’exposicions de les parets de la qual penjaran 16 marcs tipus camerino: enmig de les bombetes glacejades s’exposaran els segells.

Al costat de segells genèrics amb diverses escenes circenseshi  figuren els de reproduccions de quadres que pintors il·lustres van dedicar al circ (Pablo Picasso, Jules Chéret, Georges Rouault, Henri Toulouse Lautrec), els de vistes de circs estables (Nikulin de Moscou, Ulan Bator, Ereván, Pyongyang, Astaná, Dusambé) o els d'artistes de circ de renom: domadors (Filatov, Durov, Ursula Böttcher, Ernst Renz, Jana Mandana, Alexis Gruss, Frédy Knie, Jorg Probst, Shevchenko, John Burke), trapezistes (Sabú o Elena Panova) i, sobretot, pallassos (Charlie Rivel, Karandash, Fofó, Grimaldi, Coco, Grock, Cairoli, Popov, Kuklatchev, Nikulin, Albert Fratellini, Bello Nock, George Karl, Lou Jacobs, Annie Fratellini, Nicolaev.

Un nou segell per a la promoció de la ciutat de Girona
Fa 21 anys que no s’editava un segell que fes referència a la ciutat de Girona. El darrer es va editar el 1987 i mostrava un carrer del Call Jueu dins la sèrie titulada “Caminos de Sefarad”. Anteriorment s’havien editat segells referents a Girona el 1963 (escut d’armes), 1964 (cases del Ter), 1968 (vestit regional), 1969 (retaule de la Nativitat), 1975 (2 segells, Còdex de la Catedral), 1979 (façana de la Catedral), 1980 (Tapis de la creació), 1983 (vitrall de la Catedral) i 1987 (call jueu).

Pel que fa al món del circ es tracta del 14è segell que Correos li dedica: 1972 (pintura “Payasos” de José Gutiérrez Solana), 1997 (Charlie Rivel), 1998 (Fofó), 2002 (Tema Europa. Pintura de Sara Blanco Quintas), 2005 (8 segells, pintures de Manolo Elices) i 2013 (Miliki).

A la imatge, plec premium entreobert.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIA-DE-L'ART[1]