BONART-817x68px-Màscara
El Museu del Teatre Romà acollirà una trobada internacional sobre arquitectura

Notícies

El Museu del Teatre Romà acollirà una trobada internacional sobre arquitectura

bonart cartagena - 18/02/18
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWLa-Galeria-201602-recurs
El Museu del Teatre Romà de Cartagena, el patronat està integrat per la Comunitat, l'Ajuntament i la Fundació Cajamurcia, organitza en col·laboració amb la Universitat de Múrcia el simposi internacional 'La porticus post scaenam en l'arquitectura teatral romana', per al qual ja està obert el termini d'inscripció.

El congrés sobre els pòrtics dels teatres romans tindrà lloc els dies 19 i 20 d'octubre i amb ell es dóna continuïtat al ja celebrat sobre el disseny teòric de les façanes escèniques (la seva modulació, evolució arquitectònica i peculiaritats). En aquesta ocasió, l'objectiu és centrar l'atenció en un espai menys estudiat dels teatres romans com és 'la porticus post scaenam'.

El director general de Béns Culturals i membre del patronat, Juan Antonio Lorca, va declarar que "a més de la tasca de conservació i valoració del monument i la seva col·lecció, cal destacar en la trajectòria d'aquest museu la seva gran tasca de difusió cultural i educativa, a través d'exposicions temporals, visites i tallers, així com la difusió científica, que també continua creixent gràcies a congressos i simposis com el que es farà a l'octubre i que reunirà a alguns dels majors experts internacionals en arquitectura teatral romana".

El Centre d'Estudis del Teatre Romà gestiona aquestes activitats i s'ocupa així mateix d'atendre els investigadors i del control de la documentació. Segons va recordar Lorca, "els vint anys d'intervenció arqueològica sobre el monument i el seu entorn, més els cinc anys de restauració i actuació arquitectònica que han convertit Cartagena en un exemple de recuperació patrimonial, han generat un extraordinari volum d'informació que està a l'abast dels ciutadans".

Les activitats organitzades durant 2017 al Teatre Romà han permès augmentar el nombre d'usuaris dels serveis del museu en un 63 per cent; un significatiu increment que se suma al de visitants, ja que la seva xifra també va continuar creixent durant 2017 fins arribar a les 220.000 persones, sobrepassant ja el milió i mig des que va obrir, el juliol de 2008. En l'actualitat, de fet, "el del Teatre Romà de Cartagena és el museu de la Regió de Múrcia més visitat i un dels més rellevants de tot Espanya", ha apuntat el responsable de Béns Culturals.

Anàlisi dels pòrtics

Si atenem a les fonts clàssiques, els pòrtics dels teatres romans compleixen una funció tant de protecció per als espectadors en cas d'inclemències del temps com per als preparatius dels actors, passant també per la seva utilització com a àrea d'expansió i d'esbarjo.

Eren també espais adequats per a l'auto representació de les elits locals i apareixen associats en moltes ocasions a aquells teatres on la intervenció de la família imperial era més estreta, com va ser el cas del de Cartagena, Mèrida o Volterra (Itàlia), alguns dels llocs que s'analitzaran en el congrés. En altres teatres, l'espai es redueix a una petita galeria porticada, com a Duga (Tunísia) o Leptis Magna (Líbia).

A través de les ponències que s'impartiran a Cartagena s'oferirà una visió global sobre la restauració i valoraració d'aquests espais que servirà de marc de discussió per a la proposta futura del Pòrtic del Teatre Romà de Cartagena, ja que, tal com va avançar Lorca, "en aquest 2018, Any Europeu del Patrimoni Cultural, es produirà el primer projecte d'intervenció, investigació i adequació museística del pòrtic després l'escena, un espai enjardinat la recuperació completarà el recorregut".

Les inscripcions per al simposi poden realitzar ja a la secretaria del congrés, al Teatre Romà de Cartagena (telèfon 968.504.802 / correu: fundación@teatroromanocartagena.org). El preu de la matrícula oscil·la entre els 20 i els 70 euros i es concediran 10 beques. També està obert ja el termini per a comunicacions, les propostes s'hauran de presentar abans del 20 de juliol. Tota la informació està disponible a la pàgina web www.teatroromanocartagena.org.

Et poden
Interessar
...