818x68-Bonart-IA

Notícies

Mor a l'edat de 59 anys el fotògraf gironí Pep Iglèsies Trias

Mor a l\'edat de 59 anys el fotògraf gironí Pep Iglèsies Trias
bonart girona - 18/02/18

A l'edat de 59 anys ha mort a Girona el fotògraf Pep Iglésies Trias després de patir amb una fortaleza d'esperit admirable una llarga malaltia. Pep Iglésies va morir conscient que li quedava poc entre nosaltres. Amb els seus principis, amb les seves conviccions. Els que el coneixem sabien que era una mica "torrepipes", però en Pep era íntegre. Va saber suportar la malaltia amb serenitat. Conscient que el temps se li acabava, no va molestar a ningú. Va ser un transit discret, tot i que al llarg de la seva vida es va deixar notar i molt. Vaig treballar amb ell en moments difícils per un mitjà informatiu gironí. Ell era del comitè d'empresa. Jo tenia la responsabilitat de superar el tràngol d'una fallida. Però, tot i això ens en vàrem sortir. Perquè, també, en els moments difícils, tot i els seus ideals, et donava un cop de mà. Pep, ja et deia que no fumessis tant, que això no era bo, però tu ni cas. Vares comentar-me moltes vegades que la vida només es viu una vegada. Tu has viscut la vida intensitat, amb quina intensitat!. Estiguis on estiguis, segur que continuaràs donant guerra. Et trobarem a faltar amb la teva màquina, regant les teves flors, fent enverinar al que et portava la contrària. Amb el teu to distés i despreocupat et vas guanyar amb molta gent.
Una abraçada per tota la família i en especial per en Toni Iglèsies, germà d'en Pep i amic i col·laborador d'aquesta casa.
L'enterrament d'en Pep Iglèsies Trias tindrà lloc el dilluns, dia 19 de febrer a les 6 de la tarda al Tanoratori de Girona.
Narcís Planas, president del Consell Assessor de Bonart


Biografia de Pep Iglésies i Trias
Pep Iglésias i Trias (Girona 1958), s'inicià en el món de la fotografia, en la seva vessant professional, a final dels anys setanta publicant en diversos mitjans de comunicació de Madrid a on residia en aquells moments (Dinero, diverses publicacions del grupZ, Estructura Econòmica ...)
Després de compaginar els treballs fotogràfics amb altres feines, sempre lligades al camp de la premsa i l'edició, en la dècada dels 90 la seva activitat professional se centra en el fotoperiodisme, desenvolupant aquesta tasca com a responsable de fotografia diversos anys, en el Diari de Girona i en el Diari d'Andorra.
Posteriorment compagina la seva activitat de fotògraf publicitari i fotoperiodístic amb la del sector de les noves tecnologies aplicades a la reproducció gràfica.
Col·labora amb diferents empreses de publicitat i comunicació, així com amb institucions. També es corresponsal de l'agencia COVER.
Ha desenvolupat la docència impartint cursos de fotografia en diversos centres (Centre Cívic La Fàbrica de Celrà, La Fontana d'Or, Col·legi Professional d'Enginyers Tècnics, entre d'altres) a la Universitat d'Estiu de l'UDG, i a la facultat de lletres de l'UDG com a professor convidat a la signatura d'Història del Cinema i d'Anàlisi dels mitjans de comunicació.
Ha exposat en exposicions col·lectives de fotoperiodisme, com les que es van portar a terme durant els anys vuitanta i noranta de la premsa gràfica de les comarques gironines i a la primera edició de "Mira" de fotoperiodisme al Principat d'Andorra l'any 2002.
L'any 2007 és guardonat amb l'accèssit en fotografia documental de la I Biennal Fotogràfica de Girona de INSPAI amb el projecte "Viaducte. Espai Relacional".
També participa a l'exposició l'any 2008 a la mostra "Fotoperiodisme a Catalunya 1976-2000 " al Palau de la Virreina, de Barcelona.
Durant 10 anys exposa anualment l'obra que realitza per Sant Jordi per encàrrec de "El Centre" l'associació de comerciants de Girona, la temàtica es la vida al centre urbà de Girona en les seves diferents vessant. D'aquestes fotografies s'editaren 10 volums amb la col·laboració d'escriptors (Narcís Jordi Aragó, Jordi Arbones (NIF), Eva Vàzquez, Roser Rimbau) que s'encarregaren de la part literària i altres personatges populars de Girona.
L'any 2008 exposa a la Fontana D'Or "Projeccions. Interiors amb Artista". Una visió fotogràfica de més de trenta estudis d'artistes que treballen a les comarques de Girona. Se'n publica un llibre catàleg amb textos del crític d'art Eudald Camps.
El 2009 exposa a el Cafè dels Ciutadans (Girona) una sèrie de retrats de Compay Segundo sota el títol de "Compay en seis segundos". Aquesta sèrie posteriorment també s'exposa a el Pub es Toc (Girona).
L''any 2010 a Sils i a el celler Espelt, de Garriguella, amb la col·lectiva "Viatge a l'infern", una interpretació artística del relat del torderenc Pere Porter.
El setembre del 2014 va exposar Ja en tinc prou a Les Bernardes de Salt. El projecte recupera la coneguda escultura en bronze de la nena de la plaça de la Constitució de Girona, ara plaça de l'1 d'octubre. Aquesta escultura és la reproducció en bronze de l'única nena nascuda a Girona el 6 de desembre del 1978, dia en què es va promulgar la primera constitució democràtica de l'Estat espanyol després del franquisme. El pas del temps i la història han anat passant per a aquesta nena, que, enguany, continua mirant atentament tot allò que succeeix al seu davant. Pep Iglésies (Girona 1958), reflexiona sobre aquestes qüestions i planteja algunes hipotètiques respostes: "Ara ja fa massa anys que sóc aquí asseguda. Començo a pensar que tot això són collonades. Estic veient que les coses van a pitjor. Si fins i tot les manifestacions em passen pel darrere i la gent es concentra en places més petites... Sabeu, potser ja és l'hora que m'aixequi, com la Marianne, la meva amiga francesa, i que canviem el nom de la plaça: plaça de la República Catalana pot il·lusionar tothom i omplir de gent tot aquest espai. No ho sé, potser és el quid de la qüestió i, amb el permís de l'Ovidi Montllor, ja sé que alguns voldrien anomenar-la així, però jo crec que a ell segur que fins i tot li agradaria aquesta denominació".

A les imatges, a dalt, Pep Iglésies amb Pep Guardiola i Josep Micaló a Girona. A sota, la nena de la plaça de la Constitució (ara Plaça 1 d'octubre) amb la cadira buida, de Pep Iglésies. D'esquerra a dreta, Noguer, Pagans, Rimbau i Pep Iglésias durant la presentació de l'exposició dels comerciants del centre de Girona a La Carbonera el 4 de juny del 2012. (Foto Aniol Resclosa/Diari de Girona).
Eude, generic4_11_BonartCultural_180x180px_OK_29nov

Et poden
Interessar
...