FCC-Segell-banner4
Una nova mirada de Toni Catany arriba a Mèxic en el marc del FICG

Exposicions

Una nova mirada de Toni Catany arriba a Mèxic en el marc del FICG

bonart guadalajara (mèxic) - 08/03/18
Baner_Subirachs_Bonart_360x356Eude, generic
El dia 8 de març s’ha presentat al Museo de las Artes de la Universidad de Guadalajara (Mèxic) l’exposició “Cuando ir era volver” del fotògraf mallorquí Antoni Catany. La mostra, que es planteja com una activitat paral·lela a la participació catalana al Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, proposa una nova mirada, a partir d’una aproximació diferent al corpus del treball de Toni Catany, per aconseguir una visió global de la seva obra. Es podrà visitar fins al 20 de maig del 2018.
La directora de l’àrea de Creació de l’IRL, Marta Oliveres, ha afirmat que “la invitació per presentar aquesta exposició al MUSA ha estat la cirereta per fer encara més rodona la participació catalana com a convidat d’honor al FICG”.
El projecte està comissariat per Alain D’Hooghe i Antoni Garau, vicepresident i director de la Fundació Toni Catany respectivament, i tots dos estrets col·laboradors i amics personals del fotògraf. Tot i posseir el seu caràcter evidentment retrospectiu, aquesta exposició proposa revelar un Catany força diferent de com se’l coneix i del record que s’acostuma a tenir del seu treball. En paraules de Toni Garau “la mostra busca donar a conèixer Catany des de la seva complexitat i amb una visió global”.
Garau explica que “és la primera exposició de l’obra completa de Catany des de la seva mort i no s’ha plantejat en ordre cronològic sinó que busca revisar les seves obsessions”. De la seva part, Alain D’Hooge destaca que “en l’exposició ens centrem en les anades i tornades de Catany, múltiples i variades: físiques, geogràfiques i temàtiques”. “Després de la seva mort, des de la Fundació ens vam plantejar com presentar, revisar l’obra de Catany. Una cosa important és que vam decidir que mai
canviaríem la mirada de Catany. Totes les imatges inèdites que hi ha en aquesta exposició estan validades per la seva visió i sabem del cert que ell les hauria presentat”, assegura.
Etiquetada sovint de «clàssica», de «tradicional», de «neopictorialista», i fins i tot de «nostàlgica», l’obra de Catany respon a vegades poc o molt a aquests epítets. Però també és una obra audaç, lligada al seu temps, sembrada de sorpreses; una obra moderna.
La vida i l’obra de Toni Catany (Llucmajor, Mallorca, 1942 – Barcelona, 2013) es podrien definir potser com una successió incessant d’anades i tornades entre Llucmajor i Barcelona, entre el Mediterrani i la resta del món, entre l’interior i l’exterior, entre els projectes i els records, entre les tècniques fotogràfiques del passat i les tecnologies d’avui dia.
Tot acaba sent una qüestió d’anades i tornades, de vaivé, de dintre i de fora, d’aquí i d’allà. Aquests moviments incessants i inextricablement lligats s’alimenten mútuament en una recerca apassionada: glorificar la bellesa i l’harmonia, destriar l’art en la quotidianitat, crear vincles, bastir ponts, trobar semblances a vegades inversemblants. I trobar-se un mateix; és a dir, mostrar-se. A través de les seves fotografies, Toni Catany no ha parlat mai de cap altra cosa que no fos de si mateix. Aquesta és la
cohesió i la coherència que hi ha entre milers d’imatges que abracen mig segle. Aquesta exposició és una producció de la Fundació Catalunya La Pedrera feta amb la col·laboració de la Fundació Toni Catany.

Activitats paral·leles
En el marc de l’exposició, aquest dijous al vespre Toni Garau pronunciarà la conferència inaugural “Recordando a Toni Catany”. Demà divendres 9 de març l’escriptor Biel Mesquida també pronunciarà una conferència sobre el reconegut fotògraf mallorquí. Sota el títol Toni Catany, Íntimo, explicarà la seva relació personal amb el fotògraf: quan es van conèixer, treballs conjunts, lluites conjuntes, viatges i amistats. Mesquida parlarà també d’alguns dels poetes, escriptors i artistes més significatius que li
agradaven i que estan lligats amb la seva obra: Rosselló-Pòrcel, Blai Bonet, Baltasar Porcel, Miquel Barceló, Maria del Mar Bonet, Josep M.Llompart, Miquel Bezares, Arnau Pons. Amb aquests referents analitzarà l’obra de Catany i la influència verbal i pictòrica que hi han tingut.
Entre les activitats paral·leles a l’exposició s’ha programat a més la projecció del documental “Toni Catany, el tiempo y las cosas” de Cesc Mulet els dies 11 de març (amb la presència del director) i 18 d’abril.
Tant l’exposició com les activitats paral·leles s’emmarquen en la programació de Catalunya com a convidat d’honor al Festival Internacional de Cine en Guadalajara que té lloc lloc del 9 al 16 de març de 2018. Aquest festival és la cita cinematogràfica més important a Amèrica Llatina. La participació catalana està impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de Catalan Films & TV (Institut Català de les Empreses Culturals) i l’Institut Ramon Llull.

Foto de sota, Manuel González.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021