M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
\

Exposicions

"Oscar Masotta. La teoria com a acció" al MACBA

bonart barcelona - 21/03/18
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Baner_Claramunt_Bonart_360x356
El Macba, plaça dels Àngels 1 de Barcelona, presenta del 23 de març a l’11 de setembre de 2018  Oscar Masotta. La teoria com a acció, una exposició organitzada pel MUAC Museo Universitario Arte Contemporáneo de Mèxic.

Oscar Masotta. La teoria com a acció pretén reconstruir la trajectòria intel·lectual d’aquest pensador, teòric i artista (Buenos Aires, 1930 – Barcelona, ​​1979) a través d’una àmplia selecció de material documental, d’obres dels artistes sobre els quals va escriure i també d’obres que ell mateix va dur a terme.

El projecte, comissariat per Ana Longoni, és fruit d’anys d’investigació sobre aquesta figura crucial en les transformacions del camp cultural argentí i iberoamericà entre les dècades de 1950 i 1970. Oscar Masotta va deixar el seu Buenos Aires natal el 1974 per exiliar-se a Europa, primer a Londres i després a Barcelona, ​​on es va instal·lar el 1975 i on va morir quatre anys després. A Barcelona, ​​la seva ciutat d’acollida, va ser un agent actiu de l’escena contracultural opositora de l’època. Els interessos de Masotta eren múltiples: des de la literatura i la militància política fins a l’avantguarda artística i el còmic, la psicoanàlisi, la semiologia, l’estructuralisme... La teoria com a acció integra les diverses constel·lacions de lectures i zones d’incidència que va articular en un itinerari comú.

Aquesta exposició s’organitza a partir de nou nuclis temàtics que recorren la intensa trajectòria intel·lectual i artística del pensador argentí Oscar Masotta a partir de la seva concepció de l’exercici teòric com una forma d’acció política.

La mostra reuneix obres de Roberto Jacoby, Eduardo Costa, Raúl Escari, Marta Minujín, Charlie Squirru, Dalila Puzzovio, Rubén Santantonín, Luis Wells i Alberto Greco, entre d’altres. Inclou material documental inèdit i obres artístiques realitzades per Oscar Masotta, alhora que posa de manifest la seva empremta en l’art més actual amb produccions de Gonzalo Elvira, Dora García, Guillermina Mongan i el col·lectiu Un Faulduo.

Oscar Masotta. La teoria com a acció és el resultat de diversos anys d’investigació col·lectiva. L’exposició es va presentar el 2017 al MUAC (Mèxic) i després del seu pas pel MACBA es clourà a Buenos Aires (Parque de la Memoria, 2018).

A la imatge, Oscar Masotta a l'Institut Di Tella (detall), Buenos Aires, c. 1968. Foto: cortesia Rodrigo Alonso

Et poden
Interessar
...