Visites Palau Moja_1280x150

Exposicions

Antològica d'Esteban Vicente a la Galeria Guillermo d'Osma

Antològica d\'Esteban Vicente a la Galeria Guillermo d\'Osma
bonart madrid - 07/04/18
La Galeria Guillermo d'Osma de Madrid presenta una exposició antològica de l'obra d'Esteban Vicente (Turégano, Segòvia 20 de gener de 1903 - Nova York, 11 de gener de 2001) amb més de 30 obres entre olis, collages i obra sobre paper que pertany a totes les etapes de la seva trajectòria. Es podrà visitar del 10 d'abril al 15 de juny del 2018.

La mostra s'inicia amb un conjunt de gouaches figuratius que Esteban Vicente va realitzar entre París i Barcelona durant els anys 30, clarament emmarcats dins de l'estètica de l'escola de París i l'anomenada "Pintura Fruita" que altres artistes com Pancho Cossío, Francisco Bores o Hernando Viñes també van immortalitzar durant aquells anys. L'any 1936, en esclatar la Guerra Civil, Vicente viatja als Estats Units, país la nacionalitat va obtenir l'any 1940 i en el qual va residir fins a la seva mort el 2001.

La major part de la seva carrera la va desenvolupar dins de l'abstracció, sobretot a partir de finals dels anys 50, quan va formar part activament de la primera generació d'expressionistes abstractes a Nova York. Va estar present en bona part dels esdeveniments transcendentals que es van organitzar en aquesta ciutat a finals dels anys 40 i principis dels 50, com les exposicions "Talent 1950" (Kootz Gallery, NY, 1950) o "9th Street" (NY, 1951). Aquesta última va ser la que va consagrar a la primera generació d'artistes de l'Escola de Nova York davant el món. Entre les seves amistats de l'època destaquen els crítics Harold Rosenberg, Thomas B. Hess, o els pintors De Kooning, Jackson Pollock, Mark Rothko, entre molts altres.

El gruix de l'exposició, que es podrà visitar a Guillermo d'Osma fins al pròxim 15 de juny, es concentra en la seva època abstracta, que va començar en aquella època i es va perllongar fins a les últimes obres abans de la seva mort. En aquestes pintures destaca l'interès de Vicente pel color i la forma, dos elements indissociables per a ell. Les obres exposades revelen la capacitat de l'artista d'expressar emocions i sensacions a partir de l'ús del color, així com mitjançant les formes que aquest modula en el pla pictòric.

No va ser fins a 1987, 53 anys després d'anar-se'n als Estats Units, que Esteban Vicente va poder inaugurar una exposició al seu país natal, a la Fundació Banc Exterior d'Espanya de Madrid. Posteriors mostres en galeries privades nacionals i en institucions públiques com el Museu Nacional d'Art Reina Sofia (Madrid) o l'Institut Valencià d'Art Modern (València) així com la inauguració el dia 28 d'abril de 1998 del Museu d'Art Contemporani Esteban Vicente (Segòvia) van omplir definitivament el silenci que fins llavors havia patit al seu país.

L'exposició "Color i forma", realitzada en col·laboració amb la galeria Marc Domenech de Barcelona, ​​ha estat possible gràcies a l'ajuda de The Harriet and Esteban Vicente Foundation (Nova York), el Museu Esteban Vicente (Segòvia) i de la Ameringer | McEnery | Yohe Gallery (Nova York).
180x180CATthumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...