Expo Josep Coll 2022 baner
Mig miler de fotografies en l\'exposició sobre els 75 anys del Club de Vela Blanes

Exposicions

Mig miler de fotografies en l'exposició sobre els 75 anys del Club de Vela Blanes

bonart blanes - 10/04/18
180x180Eude, generic
El Club de Vela Blanes ha encetat el primer dels actes inclosos al cicle commemoratiu dels seus 75 anys d'història inaugurant una exposició molt singular. No tan sols perquè ofereix l'oportunitat de fer un seguiment visual de la història de l'entitat, sinó sobretot perquè encomana l'estimació per la mar i la navegació que tenen tots els socis i amics relacionats amb l'entitat.

El Club de Vela Blanes, el primer creat arreu de Catalunya i, per afegit, a comarques gironines, es va fundar exactament el 13 de març de l'any 1943, i les primeres activitats no les feia encara a l'actual emplaçament, sinó a la platja de la punta de Santa Anna. Quedava situat, doncs, a l'altre costat del Port Pesquer respecte el seu actual emplaçament, ampliat i millorat amb uns treballs que es van inaugurar justament el març del 2015.

Mig miler de fotografies per fer un recorregut de 75 anys
L'exposició commemorativa s'allotja a l'emblemàtica Casa Saladrigas, on ocupa les dues plantes amb tot tipus de material. En una de les dues sales de la segona planta s'hi concentra la major part del mig miler de fotografies recopilades durant els darrers mesos per fer una exhaustiva recuperació visual històrica.

Estan ordenades cronològicament, des del 1943 fins a l'actualitat, i recullen tot tipus d'instantànies. Des d'esdeveniments oficials com inauguracions o entregues de premis dels milers de competicions nàutiques que s'han organitzat al club, fins a moments molt més distesos i quotidians: festes infantils, cantades d'havaneres, balls, sopars de germanor o barbacoes.

L'Escola de Vela, maquetes d'embarcacions i la 'Sala dels Presidents'
El recull fotogràfic també es fa extensiu a una altra sala de la primera planta, dedicada a l'Escola de Vela. En aquest espai hi ha nombroses imatges dels primers batejos de mar que per a molts nois i noies de Blanes hauran significat les classes fetes amb el Club de Vela Blanes. Joves que ara han esdevingut adults i que en molts casos han continuat conreant l'estimació per la mar.

Les fotografies es complementen amb un variat assortiment de material relacionat amb la navegació, que ajuda al neòfit en la matèria a familiaritzar-se amb uns tipus de vaixells que sovint no s'està avesat a poder veure de tan a prop. Així, hi ha des d'un Optimist –embarcació infantil-, fins a una vela d'una modalitat que ara compta amb força practicants, el Windsurfing En aquesta sala també hi ha un Caiac complet i una taula de Paddle Surf, així com pòsters i cartells de diversos campionats, entre ells el Campionat Internacional Gran Prix Vila de Blanes de Classe 420.

Tot això a mida natural, en el sentit que es tracta d'embarcacions reals, que s'utilitzen per fer esport nàutic. Però també n'hi ha de mides més reduïdes: i és que a l'exposició s'hi troben autèntics tresors, maquetes d'embarcacions cedides especialment per a l'ocasió per tres especialistes: Quim Esgleas –més conegut pel sobrenom de Marroi-, Ramon Font i Salvador Tordera.

A la sala del segon pis, compartint espai amb l'itinerari fotogràfic, hi ha maquetes que reprodueixen a escala, sense que s'hagi perdut cap ni un detall, vaixells històrics que van existir en la realitat. Així, hi ha des del galiot Sant Lluís del segle XVII fins a la goleta Juan Sebastián El Cano, botada l'any 1927, passant per l'HMS Vanguard, construït el 1787, entre d'altres.

Encara hi ha quatre maquetes més que complementen el leitmotiv central de l'espai que ocupen. Es tracta de la Sala dels Presidents, on hi ha diversos exemplars de revistes editades pel CV Blanes, així com quadres amb reproduccions dels qui en el seu moment van encapçalar el Club de Vela Blanes fins ara: René Bourlon Bouzi (1943-1955), Ramon Doll i Augís (1955-1967), Xavier Oms (1967-1974), Josep M. Martínez de Cardeñoso (1974-1979), Josep Arxer Anglada (1979-1991), Simon Schwartz i Riera (1991-2001) i l'actual president des del 2001, Amadeu Nualart.

Inauguració de l'exposició i brindis festiu
Justament l'actual president del Club de Vela Blanes, Amadeu Nualart, acompanyat de l'alcalde de Blanes i regidor d'Esports, Mario Ros, van encapçalar la inauguració de l'exposició commemorativa amb els preceptius parlaments.

Després dels parlaments, va venir el moment més festiu i distès: un brindis amb cava que van compartir alguns dels principals protagonistes de la celebració que estava tenint lloc. Tot seguit, es va donar pas a un refrigeri ofert a càrrec del Club de Vela Blanes.

Documental històric dels 75 anys del Club de Vela Blanes
Simultàniament, el gerent de l'entitat, Héctor Espadas, es va encarregar d'introduir un altre ingredient que s'inclou en l'exposició. Es tracta de la projecció d'un vídeo que és un primer testeig, un avanç del vídeo definitiu que està actualment en fase d'edició. El documental que s'està confeccionant és una aproximació a la història del Club de Vela Blanes, amb testimonis de personatges rellevants vinculats a l'entitat, així com d'alcaldes de l'època.

També inclourà una gran quantitat de material cinematogràfic, videogràfic i fotogràfic de diversa procedència que ha estat recopilat ex professo durant aquests darrers mesos. En aquest darrer sentit, qui s'ha ocupat de tot aquest acurat treball de recerca és el secretari esportiu de l'entitat, l'historiador José Luís Yubero, qui fa 10 anys ja va encarregar-se d'escriure una publicació única que, en aquella ocasió, recollia en forma de llibre els 65 anys del Club de Vela Blanes.

Precisament el documental sobre els 75 anys d'història del Club de Vela Blanes està elaborat seguint un guió de José Luís Yubero, i l'està rodant i muntant la productora blanenca Keteveo Produccions, comptant amb la col·laboració del Servei de Comunicació de l'Ajuntament de Blanes. La pel·lícula està previst que es presenti oficialment l'1 de setembre, coincidint amb la cloenda dels actes del 75è aniversari de l'entitat.

Pel que fa a l'exposició sobre els 75 anys del Club de Vela Blanes, estarà allotjada a Casa Saladrigas fins al 28 d'abril.

Et poden
Interessar
...

817x68