970x250_appec2021
Aurora Bertrana, protagonista al Museu d’Història de Girona

Notícies

Aurora Bertrana, protagonista al Museu d’Història de Girona

bonart girona - 11/04/18
Anunci_AmpudiaEKHO_banner180x180
L’escriptora, periodista, política i activista gironina Aurora Bertrana serà la protagonista d’aquesta setmana al Museu d’Història de Girona i a la vida cultural de la ciutat. La presentació de la seva biografia, una conferència sobre el moment històric en què va viure i l’última visita guiada a l’exposició “El desig de viure i escriure: Prudenci i Aurora Bertrana” seran les tres activitats que s’han programat des de demà fins al diumenge.

El diecres, dia 11 d’abril, a les 19 h, es presentarà el llibre biogràfic Aurora Bertrana, de la doctora en Filologia catalana, docent i divulgadora Neus Real. L’acte, que es farà al Museu d’Història de Girona, comptarà amb la presència de l’autora del llibre i de la doctora en Filologia catalana, professora de la Universitat de Girona i especialista en literatura catalana dels segles XIX i XX, Margarida Casacuberta. Real considera que Aurora Bertrana va tenir “una de les vides més insòlites de la literatura catalana” i que “la seva personalitat no deixa indiferent”. El llibre és una publicació del Servei de Publicacions de l’Ajuntament.

El dijous 12 d’abril, també a les 19 h, el Museu d’Història de Girona acollirà l’última de les conferències programades sobre Aurora Bertrana en el marc de l’exposició “El desig de viure i escriure: Prudenci i Aurora Bertrana”. Sota el títol “El temps d’Aurora: dones, feminisme i política a la Catalunya de la primera meitat del s. XX”, la historiadora irlandesa Mary Nash parlarà sobre el moment històric en què va viure Bertrana. Sobre aquest aspecte, Nash ha destacat que “al llarg de dècades, les espanyoles varen adquirir un aprenentatge històric que les va empoderar i les va capacitar en l'expressió de les veus populars feministes i de demandes de drets. Varen arribar a influir en les diferents polítiques culturals en el sentit més igualitari, si bé marcat ja per la cultura de gènere. La derrota republicana i la dictadura de Franco varen estroncar aquest procés d'emancipació”.

La darrera de les activitats programades aquesta setmana al voltant de la figura d’Aurora Bertrana és la visita guiada a la mostra “El desig de viure i escriure”, l’última de les que s’han previst, i que portarà a terme Neus Real aquest diumenge a les 12 h. L’exposició temporal sobre els Bertrana, que es va inaugurar el 28 d’octubre del 2017, es podrà visitar fins al 22 d’abril.

A la imatge, retrat d'Aurora Bertrana (detall).

Et poden
Interessar
...