BONART-817x68px-Màscara
La llum negra, tradicions secretes en l’art des dels anys 50 al CCCB

Exposicions

La llum negra, tradicions secretes en l’art des dels anys 50 al CCCB

bonart barcelona - 24/04/18
Baner_JMdMoral_Bonart_360x356_v2EKHO_banner180x180
El CCCB, carrer Montalegre 5 de Barcelona, presenta del 16 de maig al 21 d’octubre de 2018 la mostra La llum negra, tradicions secretes en l’art des dels anys cinquanta.

La llum negra tracta sobre la influència que les diferents tradicions secretes han exercit en l’art contemporani des dels anys cinquanta fins a l’actualitat. L’exposició, produïda pel CCCB, presenta unes 350 obres d’artistes tan dispars com ara Antoni Tàpies, Agnes Martin, Henri Michaux, Joseph Beuys, Ulla Von Brandenburg, William S. Burroughs, Joan Jonas, Jordan Belson, Goshka Macuga, Kenneth Anger, Rudolf Steiner, Alejandro Jodorowsky, Francesco Clemente i Zush.

L’exposició aplega, de manera més o menys cronològica, pintures, dibuixos, audiovisuals, escultures, fotografies, instal·lacions, llibres, música, gravats i documents d’artistes en gran part d’Amèrica del Nord, país on històricament les tradicions secretes han gaudit de més acceptació.

Hi ha obres de creadors que ja són considerats fonamentals en la història de l’art, com Antoni Tàpies, Barnett Newman i Agnes Martin, al costat de les de figures menys conegudes de l’underground contracultural dels anys seixanta i setanta. També presenta artistes joves, ja que es vol retre compte d’un nou interès per aquestes tradicions. L’obra de tots ells demostra la rellevància i continuïtat de tots aquests corrents habitualment ignorats, i en molts casos l’art s’entén com una via possible cap a un nivell cognitiu superior, com un instrument de connexió amb la realitat més profunda, o com una forma de coneixement en si mateix. Aquestes idees són contràries, per exemple, a una entesa purament formalista de l’abstracció.

Puntualment, l’exposició explora també la influència d’idees esotèriques en àmbits de la cultura popular, com el còmic, el jazz, el cinema i el rock alternatiu.

A la imatge, mural de Magia Roja.

Et poden
Interessar
...