JP_Bonart-1280x150px-Online-

Notícies

Fundació Gala-Dalí: balanç positiu del 2021 i presentació d'un pla d'actuació per al 2022

Fundació Gala-Dalí: balanç positiu del 2021 i presentació d\'un pla d\'actuació per al 2022
bonart figueres - 15/11/21

El president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Jordi Mercader, ha fet un balanç positiu de l'exercici 2021 davant del Patronat, reunit a Figueres, i ha presentat un pla d'actuació amb el qual la Fundació Dalí vol obtenir resultats positius l'any 2022.

Mercader ha explicat que la Fundació Dalí ha fet front als reptes que ha plantejat la pandèmia de la Covid-19 mitjançant una dràstica política d'austeritat i canvis en la gestió que han permès millores en l'aprofitament dels recursos econòmics i humans.

El president de la Fundació Dalí ha subratllat que "la crisi derivada de la covid-19 ha posat de manifest la fragilitat de les institucions culturals i ha interpel·lat la seva capacitat de gestió, principalment d'aquelles els recursos de les quals provenen de la seva pròpia activitat", com és el cas de la Fundació Dalí.

Jordi Mercader ha manifestat la necessitat d'una gestió "transparent, rigorosa, eficient i innovadora" per tal de dur a terme "una estratègia sostenible que respongui als canvis profunds que s'estan produint amb relació al consum cultural i al lleure". "Cal adaptar la manera com s'ofereixen els continguts a un públic el comportament del qual ja no serà el mateix que abans de la pandèmia", ha assenyalat el president de la Fundació.

Fins a 30 de setembre, els Museus Dalí han rebut 275.734 visitants, xifra que suposa un augment del 60% respecte a 2020 (172.538 visitants) i una disminució del 69% en comparació a 2019 (901.928 visitants). Pel que fa a l'origen per països, aquest 2021, un 29,8% dels visitants provenen de la resta d'Espanya, un 29% de França i un 15,3% de Catalunya. Destaca la disminució de visitants procedents de Rússia, els Estats Units i l'Àsia.

El nombre de visitants als museus del Triangle Dalinià durant els darrers mesos ha confirmat, amb escreix, el seu atractiu i el seu potencial. Demostra que "els públics han abraçat amb renovada intensitat l'oferta cultural que els ofereixen els Museus Dalí i han apreciat la seva condició d'espais segurs, gestionats amb la màxima cura pel que fa a les mesures sanitàries".

Mercader ha destacat, en aquest sentit, que la Fundació hagi rebut el premi Tiqets al Museu més rellevant de l'edició 2021, un guardó que atorga aquesta plataforma de tiqueting als museus més ben valorats pels seus visitants.

"La intensa activitat internacional de la Fundació també indica que l'interès per Dalí i Gala segueix viu a molts països, tant en formats convencionals d'exposicions temàtiques o retrospectives, com en projectes immersius, que constitueixen una nova i prometedora manera de fer arribar l'obra de Salvador Dalí a grans públics", ha destacat Jordi Mercader.

A proposta del president Mercader, el Patronat de la Fundació Dalí ha nomenat secretària general de la Fundació, Isabella Kleinjung, cap dels serveis jurídics de la Fundació.

El Patronat ha aprovat el pla d'actuació previst per a 2022, tant pel que fa al foment dels tres Museus Dalí com a la difusió la seva obra i pensament mitjançant exposicions i destacades iniciatives editorials. Els projectes expositius en curs que es perllongaran durant el 2022 són:

La Divina Comèdia de Dante Alighieri il·lustrada per Salvador Dalí. Sala de les Lògies del Teatre-Museu Dalí des del 8 d'octubre. És una de les sèries d'obra gràfica de major rellevància de l'artista, ha estat produïda amb la col·laboració de l'Istituto Italiano di Cultura de Barcelona, amb motiu dels set-cents anys de la mort de l'il·lustre poeta italià.
Aquesta mostra ocupa el mateix lloc que l'exposició inaugurada l'estiu de 2020 i que s'ha pogut veure fins a mitjans d'octubre: Dalí. El Surrealisme soc jo. Paisatges fora del temps. Una selecció de 12 pintures dels anys vint i trenta exposades juntes per primera vegada, a les quals s'hi sumarien 6 gravats de la sèrie Memories of Surrealism.

Dalí al seu Teatre-Museu vist per "Meli". Des del 24 de setembre es pot veure, a l'espai de l'avant-cripta del Teatre-Museu, una mostra fotogràfica en què s'observa Dalí treballant en la creació del seu museu. Són instantànies realitzades pel seu amic i fotògraf Melitó Casals "Meli".

En l'escena internacional, destaquen tres projectes:

Salvador Dalí. Atomic Leda and Other Representations of Gala
Sant Petersburg (Rússia) del 12 d'octubre de 2021 al 16 de gener de 2022.

La mostra explora la influència de Gala en el cercle surrealista i especialment en Dalí, que li reconeix la seva empremta firmant moltes de les seves obres amb la doble signatura.

Salvador Dalí. Imagination and Reality, Seül (Corea), del 27 de novembre de 2021 al 20 de març de 2022. Compta amb la col·laboració del Museu Dalí de Florida i el Museo Reina Sofía. Representa el primer contacte del pintor català amb el públic coreà.

Mind of Genius -Salvador Dalí. Taipei (Taiwan), de l'1 de gener al 28 d'abril de 2022. Vint anys després de la primera retrospectiva, Dalí torna a Taipei. Tot i tractar-se novament d'una exposició que abraça totes les èpoques, aquesta selecció de pintures i dibuixos reflecteix els interessos i inquietuds de l'artista, incidint de forma especial en els projectes escenogràfics i els efectes òptics.

Pel que fa als projectes immersius, actualment se'n celebren dos i hi ha dues itineràncies previstes per al 2022:

Dalí, l'énigme sans fin. Atelier des Lumières, París, del 19 de maig de 2021 al 2 de gener de 2022. Itinerància de l'exposició immersiva presentada el 2020 als Baus de Provença produïda per CulturEspace.

Inside Dalí. Cattedrale dell'Immagine, Florència, del 16 de setembre de 2021 al 16 de gener de 2022. Produït per Crossmedia, viatjarà posteriorment a Anvers i a Gant (Bèlgica).

Es reprenen els dos projectes editorials endegats amb col·laboració de l'editorial alemanya Taschen que van quedar en standby durant la pandèmia: una biografia de Dalí il·lustrada amb la quasi totalitat de pintures de l'artista i els seus projectes més destacats, i La vida Secreta de Salvador Dalí revisada i comentada pel Centre d'Estudis Dalinians.

Durant l'exercici 2021, la Fundació ha promocionat l'obra i el pensament de Dalí a través de nombrosos mitjans de comunicació i de les plataformes digitals i les xarxes socials. Aquest any, la Fundació ha estrenat una plataforma en què s'ofereix en català, castellà, francès i anglès, la trilogia Salvador Dalí: a la recerca de la immortalitat, documentals produïts per la Fundació Dalí, realitzats per DocDoc Films i dirigits per David Pujol.

D'altra banda, la Fundació Dalí participa en 'Europa Creativa', un projecte de cooperació europeu que té per objectiu crear uns estàndards d'identificació d'obres escultòriques d'acord amb les normatives de la Unió Europea que parteix d'un enfocament innovador i interdisciplinari. La Fundació Dalí lidera aquest projecte, en col·laboració amb el Museo Reina Sofía de Madrid, el Henry Moore Institute de Leeds (Anglaterra), el Musée Rodin de París i CBM&Partners de Milà.

La Fundació Dalí ha enfortit la seva presència en l'entorn amb iniciatives com el projecte Dalí de Figueres, organitzat de forma conjunta amb l'ajuntament de Figueres i l'associació Comerç de Figueres, que ha consistit en l'exposició durant el dia de deu retrats de Dalí a mida real i, de nits, la projecció de quatre obres en façanes del centre de la ciutat. Així mateix, ha col·laborat amb el festival internacional de fotografia In-Cadaqués cedint els jardins de la casa de Portlligat.

A la imatge, La Divina Comèdia de Dante Alighieri il·lustrada per Salvador Dalí. Sala de les Lògies del Teatre-Museu Dalí des del 8 d’octubre. 

Nial nou-180x178Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px