LS_Online_BONART_1280X150-22

lehiaketak

El festival Lumínic de Sant Cugat celebra la 5a edició amb una desena d’exposicions i diverses activitats paral·leles

Sant Cugat del Vallès celebrarà entre el 31 de maig i el 14 de juliol una edició més, la cinquena, del festival de fotografia d’autor Lumínic.

El festival Lumínic de Sant Cugat celebra la 5a edició amb una desena d’exposicions i diverses activitats paral·leles
bonart sant cugat del vallès - 28/05/24

El certamen s’inspira enguany en l’inconscient per presentar una desena d’exposicions amb clar protagonisme femení. Així, es podran veure obres de fotògrafes de prestigi com Diambra Mariani, Laura F. Izuzquiza i Laura Voskian. Un dels plats forts serà l’exposició Fotos amb juguets del fotògraf Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973) a l’Arxiu Nacional. Xerrades, projeccions i taules rodones completaran la programació. Amb l’objectiu de fomentar el col·leccionisme, per segon any es farà el Mercat Fotogràfic d’Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat.

Durant la presentació de la cinquena edició del festival al Museu del Monestir de Sant Cugat, Amanda Bernal, una de les seves directores, ha recordat que el Lumínic és un festival de fotografia d’autor que prioritza la capacitat narrativa dels artistes per sobre de la seva tècnica i que també vol ser “un espai de trobada, estudi i transformació social a través de la fotografia”.

El festival Lumínic de Sant Cugat celebra la 5a edició amb una desena d’exposicions i diverses activitats paral·leles

Amb aquest objectiu, el certamen “inundarà” de fotografia Sant Cugat del Vallès durant un mes i mig. Enguany, les exposicions i les activitats paral·leles tindran una desena de seus repartides pel municipi combinant espais públics emblemàtics com el Monestir de Sant Cugat, la Casa de Cultura o el Celler Modernista amb d’altres de privats com la llibreria Abacus o un concessionari de la marca Skoda, que acollirà una de les exposicions. “Aquesta diversitat de seus demostra que el festival cada cop està més arrelat a la ciutat”, ha destacat Bernat Millet, un dels seus directors.

De la mà del Gremi de Galeristes de Catalunya, el Lumínic també arribarà a Barcelona i Lleida amb exposicions a les galeries Artur Ramon i Espai Cavallers respectivament.

Amb l’inconscient fotogràfic amb la temàtica d’aquesta edició, el certamen tindrà tres blocs diferenciats. Un correspon a la desena de mostres comissariades pel festival, el segon a les exposicions d’alumnes de centres de secundària del municipi i el tercer a les mostres organitzades a quatre galeries del Gremi de Galeristes de Catalunya.

El primer cap de setmana, el 31 de maig, 1 i 2 de juny se celebrarà la segona edició del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat, en el qual també es podrà gaudir de tallers i activitats gratuïtes per a adults i famílies. L'objectiu, han explicat els directors del certamen, és fomentar el col·leccionisme de fotografia, seguint l'exemple de països del nostre entorn com França. 

La programació del Lumínic d'enguany es complementarà amb diversos tallers, xerrades, projeccions i taules rodones.

Exposicions 

Amb We can’t imagine the lenght of time it took to make the universe, la italiana Diambra Mariani explora la connexió entre la fotografia i la literatura, posant imatges al poema 8 Moons, de la poeta estatunidenca Sharon Olds. Aquesta successió de paisatges, detalls, autoretrats, collages i tríptics es podrà veure a la Casa de la Cultura, el mateix espai que acollirà la mostra Ariadna, de Laura F. Izuzquiza, un recorregut visual que oneja entre la superfície i la profunditat de la consciència.

Cypsela és el títol de l’exposició de Salvi Danés al Museu del Monestir de Sant Cugat, un projecte autobiogràfic entre el diari íntim i la faula topogràfica que pren el seu nom d’una ciutat mitològica ubicada a l'Empordà, davant de les Illes Medes. Amb l’obra Riturné, exposada a Abacus, Mauro Curti, torna a la regió del Piemont per establir una nova connexió amb la seva terra natal, en un intent de preservar la connexió viva amb el passat. Sublima, de Juan de la Quintana, al Concessionari Movento Sarsa Škoda, esdevé un autoretrat fotogràfic, íntim i introspectiu, que explora facetes profundament inconscients, suprimides i adormides.

L’argentina Laura Voskian explora el buit a través de la fotografia amb En el momento exacto, o muy cerca de lo que se indica como final, exposada al Mercantic, i Enrique Pezo Gómez, a la Sala d’exposicions de l’EMD Valldoreix, posa el focus amb Fin del río en comunitats originàries de l'Amazònia per interpel·lar la memòria col·lectiva occidental i trencar amb el colonialisme de la mirada.

Gabriel Casas i Galobardes

Lumínic, l’Arxiu Nacional i el Museu del Joguet de Catalunya s'endinsen en el tarannà més íntim del fotògraf Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973), un dels fotògrafs catalans més importants dels anys trenta, amb la mostra Fotos amb joguets. Comissariada pel crític Julià Guillamon, està construïda en bona part amb fotografies familiars inèdites dels anys de la República, d’infants i grans amb nines i ninots, disfresses i cotxes de pedals, com a protagonistes, i delaten una fascinació pels joguets, les botigues, els Reis d’Orient i els seus patges. La mostra també inclou un apartat sobre la mascota de la Revolució, ‘El més petit de tots’ (1937), obra de l’escultor Miquel Paredes editada pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Es podrà veure a l’Arxiu Nacional de Catalunya, seu de Lumínic des dels seus inicis, del 7 de juny al 26 de juliol.

LS_Online_BONART_180X180-25Baner-180x180-px

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90