Filmoteca_Bonart-PERE_NOGUERA-01

Erakusketak

La Fundació Miró presenta la seva programació per l'any 2024

L'equipament estrena '12 fustes i 52 peces diverses' a l'arxiu, una nova mostra amb esbossos i documents de l'artista

© Fundació Joan Miró, Barcelona. Foto: Pep Herrero
La Fundació Miró presenta la seva programació per l\'any 2024
bonart barcelona - 20/12/23

La Fundació Joan Miró ha presentat la seva nova programació prevista per l'any 2024, que inclou el retorn de la Col·lecció a partir del mes de març. Les obres que la conformaran es presentaran a partir d'una sèrie d'àmbits que posaran en relleu diversos aspectes del procés creatiu de Miró com la terra, la poesia, el material o el signe. També destaquen dues propostes temporals: la primera exposició individual a Espanya de Tuan Andrew Nguyen i la mostra MiróMatisse: més enllà de les imatges, organitzada conjuntament amb el Musée Matisse de Niça. D'altra banda des d'avui i fins el 19 de març es podrà visitar 12 fustes i 52 peces diverses a l'arxiu, una mostra amb esbossos i documents feta amb la Fundació Vila Casas.

Després de deixar enrere un any marcat per la recuperació, amb xifres de visitants molt pròximes a les assolides el 2019, abans de la pandèmia de la covid, la Fundació Joan Miró enceta un nou curs amb la mirada posada en l'aniversari dels 50 anys de l'artista que arribarà el 2025. A més, tal com ha explicat el seu director Marko Daniel, ho fa amb més bona salut econòmica que mai, enguany amb un pressupost d'uns 11 milions d'euros (MEUR).

Segons Daniel es tracta d'un pas endavant en la represa completa de l'activitat, amb una programació que s'enfoca en l'art "com una eina" per activar la creativitat, per gaudir, generar nou coneixement i activar les relacions amb els altres individus i amb el món. "El nostre propòsit és impulsar aquesta experiència transformadora per a tothom, i ho fem amb un equip amb registres molt diversos", ha insistit.

Sota aquesta premissa, el març del 2024, un cop finalitzada l'exposició temporal 'Miró-Picasso' que tancarà la temporada d'aquest any, la Col·lecció de la Fundació Miró retornarà a l'espai habitual de l'edifici Sert. Ho farà amb una visió molt global, en que es buscarà un diàleg amb "l'arquitectura i l'espai" tal com ha explicat la cap de col·leccions, Teresa Montaner.

En aquesta propera etapa, les obres de la mostra es presentaran a partir d'una sèrie d'àmbits que posaran en relleu aspectes del procés creatiu de Joan Miró. Per tal d'apropar el visitant a la seva obra, es posarà també una atenció especial a les fonts que li van servir d'inspiració, que responen a materials documentals de natura diversa, relacionats amb manifestacions artístiques i populars del país, però també foranes, que va anar col·leccionant al llarg de la vida.

La Fundació Miró presenta la seva programació per l\'any 2024

Dues exposicions temporals a partir de la primavera

D'altra banda, les sales temporals del museu acolliran un programa molt extens, centrat en fomentar la col·laboració d'artistes de diverses cultures i la interconnexió entre diferents disciplines artístiques. La primavera s'encetarà amb la primera mostra individual a Espanya del creador vietnamita-nord-americà Tuan Andrew Nguyen (Saigon, 1976), guanyador de la vuitena edició del Premi Joan Miró.

L'exposició inclourà algunes instal·lacions de vídeo, així com una selecció de les seves escultures elaborades amb bombes i projectils d'artilleria utilitzats durant la guerra del Vietnam. Comissariada per Martina Millà, estarà oberta al públic del 10 de maig al 24 de setembre del 2024.

A la tardor, i després d'haver passat primer pel Musée Matisse de Niça, la fundació estrenarà en col·laboració amb aquest equipament cultural l'exposició MiróMatisse: més enllà de les imatges, comissariada per Rémi Labrusse. La mostra qüestionarà els estereotips inicials, i destacarà les similituds i connexions entre tots dos artistes, malgrat les diferències generacionals i d'estils artístics. Es podrà veure del 24 d'octubre del 2024 al 9 de febrer del 2025.

Altres propostes artístiques

Paral·lelament, la fundació continuarà apostant pels artistes emergents i una nova concepció d'activitats més participatives. A partir del mes de febrer, l'Espai 13 – que enguany celebra el seu quaranta-cinquè aniversari – presentarà el nou cicle Ens acompanyarem quan es faci fosc, comissariat per Irina Mutt. Aquest cicle neix amb la intenció d'explorar la interdependència, d'explicar-la i compartir-la a través de quatre exposicions individuals. Enguany Alba Mayol, Inari Sandell, Danielle Brathwaite-Shirley i Helena Vinent són les escollides.

En quant al vestíbul de la Fundació Joan Miró, el 2024 acollirà una primera exposició a càrrec d'Oriol Enguany, Can Coriol, on mostra la sigular autoconstrucció de la masia Can Coriol. La seguirà la mostra fotogràfica de Joaquim Gomis El circ de Calder a Mont-roig del Camp, que se centrarà en les imatges que capturen el record de la visita d'Alexander Calder el 1932.

La feina de l'arxiu

Finalment, l'arxiu es consolida com un dels eixos més importants de la Fundació, per tal d'esdevenir un espai dinàmic que permeti donar a conèixer l'obra de Miró i la d'altres artistes moderns, contemporanis i emergents. Del 21 de desembre del 2023 al 19 de maig del 2024 es podrà visitar 12 fustes i 52 peces diverses, una proposta que posa sobre la taula esbossos i documents conservats de l'artista de gran importància.

La sèrie, muntada de forma conjunta amb la Fundació Vila Casas, esdevé un testimoni vívid de la recerca de Miró per desafiar les convencions de la pintura i explorar noves dimensions artístiques. A causa de la fragilitat dels materials utilitzats, només dues de les construccions han arribat fins a l'actualitat, mentre que una tercera només es coneix a través de les fotografies.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Baner-180x180-px

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90