bonart

albisteak

"Rusiñol vist per Picasso" al Museu Maricell

\
bonart sitges - 05/06/23

Amb motiu del cinquantè aniversari de la mort de Pablo Picasso i de l'Any Picasso, els Museus de Sitges –en col·laboració amb el Museu Picasso de Barcelona– ha programat un conjunt d'activitats, que posen l'accent dels seus vincles amb la vila i la relació amb Santiago Rusiñol. Una exposició, una ruta, conferències i altres propostes socioculturals permetran visualitzar Sitges en l'univers picassià d'una manera rellevant durant el transcurs d'aquest any.

La presentació d'aquesta iniciativa es va dur a terme l'1 de juny a les 12:30 hores al Museu Maricel de Sitges i hi van intervenir el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon i el cap de Col·leccions de Museus de Sitges, Ignasi Domènech.

Pel que fa a l'exposició temporal que es pot visitar al Museu Maricel, el conjunt de retrats que Picasso va fer de Rusiñol constitueixen un dels eixos centrals de l'exposició Rusiñol vist per Picasso. La mostra està coordinada per Ignasi Domènech, cap de Col·leccions de Museus de Sitges, i compta amb significatives aportacions del doctor en Història de l'Art Eduard Vallès.

Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 24 de setembre del 2023, presenta 29 obres, de les quals 9 provenen del Museu Picasso, cedides en préstec a Museus de Sitges per a l'exposició. Les sis peces del Museu Cau Ferrat també hi són exposades, així com altres obres procedents de col·leccions particulars. També s'hi exposen reproduccions de dibuixos de Picasso obtingudes a partir de revistes i publicacions d'època i de les quals, en alguns casos, se'n desconeixen els originals.

Els retrats que Picasso va fer de Rusiñol són el fil conductor de la mostra. N'hi ha que estan fets en suports gens habituals, com, per exemple, un llibre d'inventari d'una botiga d'ultramarins, fruit de la voracitat creativa de l'artista malagueny en aquella època. A més de Rusiñol, també hi apareixen Ramon Casas, Miquel Utrillo, Ramon Pichot i Júlia Peraire.

Entre les obres reproduïdes, n'hi ha dues del Musée National Picasso de París que van ser inèdites fins al 1990.
Pel que fa a la relació d'obres de l'exposició temporal aquestes són: La cursa de braus (El quite), La familia de D. Paco en su casa, Fauna de taverna, Papallones d'ales cremades, Dues dones ballant i Apunts de rostre i mà. També hi ha altres obres exposades al Museu.
 

\

Programa molt complet d'activitats
Dins del programa d'activitats i destaquen la ruta cultural: Picasso i Sitges, una cartografia física i sentimental, que es durà a terme els diumenges 4 de juny, 16 de juliol, 6 d'agost i 3 de setembre de 2023. També hi ha programada la conferència titulada "Picasso i els artistes del Cau Ferrat de Sitges: les seves obres i l'aroma de la història" a càrrec d'Eduard Vallès el 16 de juny, a les 19:00 hores, al Museu del Cau Ferrat.

Pel divendres 15 de setembre a les 19:00 hores al Museu del Cau Ferrat, es realitzarà la conferència: "Picasso a Sitges, la construcció d'un relat" a càrrec de Vinyet Panyella.

Un taller familiar el 13 de juliol i el 3 d'agost al Museu de Maricel i una sortida cultural a Màlaga els propers 6 i 8 d'octubre acabaran de concloure la programació d'activitats.
 

Els vincles directes entre Picasso i Sitges
Cal recordar que Sitges va ser un dels escenaris de Pablo Ruiz Picasso. I els Museus de Sitges en són testimonis directes, ja que en els seus fons hi ha sis obres de l'artista malagueny.

La commemoració de l'Any Picasso a Sitges posa de manifest els vincles directes que l'artista malagueny va tenir amb Sitges en dues fases de la seva vida: per una banda, en el tombant dels segles XIX i XX –quan hi va venir en diverses ocasions, gràcies a la seva amistat amb l'artista Carles Casagemas– i als anys trenta, després de la mort de Santiago Rusiñol, quan hi va tornar per a visitar el Cau Ferrat, que havia conegut dècades enrere i que en aquells moments acabava d'obrir com a museu públic.

La relació de Picasso amb Sitges va ser significativa i va impactar també de manera directa en la seva obra. La seva amistat amb el pintor Carles Casagemas –que hi passava períodes a la vila, ja que la seva mare hi havia nascut i les seves germanes hi vivien– va atraure Picasso. Aquí va visitar el Cau Ferrat i va conèixer Santiago Rusiñol. En un curt període de temps, Picasso va fer 22 retrats de Rusiñol, en una època en què el jove artista es va acostar als intel·lectuals catalans del Modernisme que es movien entorn els Quatre Gats.

Cal apuntar que la pintura de Rusiñol va influir de ple en el jove Picasso. I també ho va fer d'una manera significativa El Greco, que els modernistes van reivindicar i projectar.

Pel que fa als horaris de visita al Museu del Cau Ferrat i el Museu Maricel de juny fins al setembre d'enguany són de dimarts a diumenge de 10:00 a 19:00 hores. Els dilluns està tancat.

300x300Ver_llover_Bonart_180x180 px

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90