BannerFCC_Bonart

Exposicions

Cuidar el medi ambient, Edwin Monsalve a Fernando Pradilla

Cuidar el medi ambient, Edwin Monsalve a Fernando Pradilla
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI (3)
bonart - madrid - 25/04/18
La Galeria Fernando Pradilla, carrer Claudio Coello 20 de Madrid, presenta l'exposició Geodèsia II d'Edwin Monsalve a partir del 28 d'abril i fins el 26 de maig de 2018. Aquesta és la primera exposició a Espanya de l'artista colombià.

Com explica Tania Iglesias "Geodèsia II  reuneix un conjunt de dibuixos, pintures i objectes en els quals l'artista expressa una vegada més la seva permanent preocupació pel medi ambient i els efectes nocius de la contaminació i la sobreexplotació dels recursos naturals.

El projecte Geodèsia II planteja una reflexió sobre l'exploració i transformació del paisatge, en la qual Monsalve exposa les dicotomies tan habituals del seu treball entre realitat- ficció, ciència-natura o ecologia-política, disciplines de gran interès per a l'artista i que fins avui defineixen el seu procés creatiu: la realitat i la ficció com a estratègia; la ciència i la natura com a mètode, i l'ecologia i la política com a presència activa i espai de discussió, on la matèria i el seu significant prenen encara més rellevància i s'associen a problemàtiques locals i globals.

El terme Geodèsia (geo-terra i desia-dividir) comparteix amb la geometria seu origen, i com a disciplina científica va ser desenvolupada amb l'objectiu d'aixecar i dividir la terra. L'actual projecte de Monsalve explora la idea de territori com aquell que es secciona, es divideix, es reparteix i es desmantella; accions totes que porten implícites actes de poder que, directament o indirectament, incideixen en factors ecològics, econòmics i polítics.
Petroli, carbó, or, plata, coure, són matèries minerals i orgàniques sostretes de la terra. En la seva forma plàstica han estat concebudes per Monsalve com abstraccions del paisatge; entorns modificats per l'home a causa de la permanent explotació i devastació.

En la seva reflexió sobre les nocions de bellesa i representació Edwin Monsalve afirma: "Quan re-presento la naturalesa li faig un trenqui a la representació, ja que en la dimensió temporal inclosa en els meus processos actiu associacions que superen la forma mimètica, donant pas fins i tot a la desaparició de la forma, en deixar a penes, en alguns dels processos, una presència invisible. Formalment m'interessa explorar i re-significar les possibilitats del dibuix i la pintura a través de la matèria i la seva constant transformació, tornant-se testimoni temporal de les reflexions conceptuals de la qual deriva, evidenciant amb això noves constants estètic-perceptives i, per descomptat, la importància donada al procés ".

Desde 2004 Monsalve treballa en diferents projectes expositius i curatorials que aporten nous enfocaments al tema fonamental de la seva obra. Cal destacar entre ells: L'efecte papallona. Reflexions al voltant de la representació, l'art i la ciència (2007-2008); Expedició / Extinció (2008-2011); Naturalesa & Artifici (2012-2013); Prototips per a una naturalesa rehabilitada (2013-2014); Sala de rehabilitació (2014); Naturalesa transmutada (2014); La impossibilitat del paisatge I (2015); La impossibilitat del paisatge II (2016); Narcissus (2016) i Geodèsia I (2017).

Edwin Monsalve viu i treballa a Medellín. Recentment ha estat guardonat amb el Premi Adquisició EFG Latin American Art Award 2017 en associació amb ArtNexus, un dels reconeixements més rellevants en el suport a la producció de les arts visuals d'artistes contemporanis llatinoamericans. Monsalve és Mestre en Arts Plàstiques per la Universitat d'Antioquia, Colòmbia. En 2014 va ser convidat pel Museu d'Antioquia i Flora art + natura a realitzar una residència artística a Casa Deuxsoleis a Honda, Colòmbia. En 2016 va resultar guanyador amb el projecte específic "Narcissus" a la IV Biennal d'Arts Plàstiques i Visuals convocada per la Fundació Gilberto Alça't Avendaño. Actualment és docent a la Universitat d'Antioquia ia la Fundació Universitària Belles Arts".

A la imatge, obra d'Edwin Monsalve.

Et poden
Interessar
...