Expo Josep Coll 2022 baner
Arriba a la Universitat de Girona la segona part del llegat Ferrater Mora

Notícies

Arriba a la Universitat de Girona la segona part del llegat Ferrater Mora

bonart girona - 09/09/20
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Baner_HaPicasso_Bonart_360x356
Ha arribat, des dels EUA, la segona part del Llegat Ferrater Mora que encara estava en possessió de la família Ferrater Mora – Cohn. La donació ha estat efectuada per Clifford P. Cohn, fill de la Prof.  Priscilla Cohn, vídua de Ferrater Mora que va morir el juny del 2019. L’enviament està compost per llibres, materials i documents que completaran el Llegat Ferrater Mora que ja està disponible a la Universitat de Girona.

Josep Ferrater Mora, poc abans de morir el gener de 1991, va dir a la seva esposa, la Prof. Priscilla Cohn que desitjava que la seva biblioteca personal i tota la seva documentació fos entregada a la Càtedra gironina que duia el seu nom. Priscilla Cohn va respectar l’última voluntat del seu difunt marit. La biblioteca contenia 7.255 volums i 156 títols de publicacions periòdiques, a més dels papers privats, pel·lícules i correspondència del filòsof. Tots els llibres i publicacions van ser de seguida catalogats i van quedar integrats a la Biblioteca de la UdG. Actualment es troben en un espai reservat de la Biblioteca del Campus del Barri Vell. La correspondència va ser digitalitzada i en l’actualitat es troba online a disposició de qualsevol investigador.

El 24 de juny de 2019 va morir la vídua de Ferrater Mora, la Prof. Priscilla Cohn, persona que, a través de la Ferrater Mora Foundation, mantenia una estreta col·laboració amb la Càtedra Ferrater Mora. A la mort del seu marit, la Prof. Cohn havia decidit mantenir una part del llegat de Ferrater Mora a la seva casa de Pennsilvània (Estats Units d’Amèrica), val a dir, la part més personal i íntima. La Càtedra en tenia coneixement i sabia que havia donat instruccions explícites perquè tot el llegat arribés finalment a la Universitat de Girona.

Els materials i documents d’aquesta segona part del Llegat Ferrater Mora, que ocupaven tres palets ben plens, seran de vital importància per a l’estudi de l’obra i la figura de Josep Ferrater Mora, així com també de la seva dona, la Prof. Cohn. Entre aquests documents s’hi poden trobar llibres, fotografies fetes per Ferrater Mora (n’era un gran aficionat), pel·lícules, manuscrits no publicats, així com distincions rebudes, quadres, etcètera.

Concretament hi  podem trobar:

Un retrat de J. Ferrater Mora pintat per Józef Czapski l’any 1952

78 Premis i medalles, inclòs el premi Príncipe de Asturias (escultura de Joan Miró)

955 discos i cd musicals

930 vídeos i pel·lícules

Una gran quantitat de fotos i diapositives, entre elles fotos artístiques fetes per Ferrater Mora, però també fotos personals

Pel·lícules filmades pel propi Ferrater Mora

Cal destacar la importància que aquest llegat tindrà per a la Universitat de Girona i per a la pròpia ciutat, ja que completa el Llegat Ferrater Mora i fa que la UdG es mantingui com un centre de referència per a la investigació de la Filosofia catalana i espanyola del segle XX, i en l’estudi del pensament a l’exili.

Et poden
Interessar
...

817x68