970x250_appec2021

Notícies

Tura Sanz i Maria Mercader, guanyadores del programa Exposicions Viatgeres 2018-2019

bonart Girona - 08/05/18
Tura Sanz i Maria Mercader, guanyadores del programa Exposicions Viatgeres 2018-2019
Emociona't_Banner_180x178_1300x250-Gaudí-Gene
Ja hi ha guanyadors de la convocatòria 2018-2019 del programa Exposicions Viatgeres. El jurat, que es va reunir el dia 25 d'abril, ha escollit els projectes «Plecs», de Tura Sanz, i «El món com a meditació», de Maria Mercader.

Una d'aquestes dues exposicions, «Plecs», de Tura Sanz, s'inaugurarà a la Casa de Cultura de Girona el mes de setembre, i l'altra, «El món com a meditació», de Maria Mercader, el mes de setembre del 2019.

En total, a la convocatòria es van presentar nou projectes d'artistes provinents del conjunt de les comarques gironines. La majora s'han centrat en la tècnica de la pintura (oli, aquarel·la, tècnica mixta o collage), encara que l'escultura també hi ha estat representada.

Els projectes guanyadors
Amb el projecte «Plecs», de Tura Sanz, l'artista presenta un conjunt de peces a partir de les quals podem entreveure la relació entre el jo i el cos, i també com aquesta relació adquireix presència física en forma d'obra. L'exposició es construeix amb obres realitzades amb diferents gèneres i tècniques: la pintura, l'oli sobre tela, l'escultura i el dibuix o el grafit. Tot, sota un denominador comú, que és ben explícit: «Plecs». Segons Tura Sanz, els plecs són «un conjunt de coses unides ordenadament» o «un conjunt de pàgines d'un llibre plegades pel mig» o «també els plecs del cos», el tema recurrent en el projecte que presenta.

Tura Sanz (Ordis, 1992). Graduada en belles arts per la Universitat de Barcelona (UB) i amb un màster universitari en producció i recerca artística, aquesta jove creadora ja disposa d'un currículum ampli. A banda de les nombroses exposicions col·lectives de les quals ha format part des de l'any 2013, destaquen tres mostres individuals realitzades aquests darrers anys a la Galeria Dolors Ventós, de Figueres (2014); al Museu de la Pintura de Sant Pol de Mar (2015) i al Museu Palau Solterra de la Fundació Vila Casas, a Torroella de Montgrí (2016).

«El món com a meditació» és el títol d'un poema del poeta nord-americà Wallace Stevens. Maria Mercader l'ha manllevat com a títol de l'exposició perquè s'hi identifica allò que vol copsar l'artista: «la pintura entesa com a interpretació del món». L'artista explica que l'ésser humà acostuma a «fer vagar el pensament intentant una possible interpretació del món davant una realitat que no coneixem» i aquest aspecte és el que a ella li interessa treballar en les seves obres: «intentar copsar la realitat tridimensional en dues dimensions damunt el suport pictòric».

Mercader treballa amb plafons de fusta de 110 x 50 cm, gairebé com a paravents japonesos, que va unint per configurar la peça. Mercader hi parla del món, dels rajos del sol, de l'aigua, de la naturalesa, de les fulles, de les flors, de les llavors i del cos.

El jurat ha escollit el projecte «per la poètica, subtilitat i delicadesa de la seva proposta i perquè és molt coherent en relació amb els conceptes expressats».

Maria Mercader (la Bisbal d'Empordà, 1969). Llicenciada en història de l'art per la UB i en belles arts per la Facultat de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, ha realitzat un gran nombre d'exposicions individuals i col·lectives, entre les quals cal destacar «Visions del Lai de Catarina», a la Fundació Valvi (2009), o «La dansa del temps», al Museu de la Mediterrània (2012).

Exposicions Viatgeres
Aquesta és la quarta convocatòria d'aquest programa. La primera va tenir lloc ara fa sis anys, i en van resultar guanyadors Jordi Martoranno i Jordi Urbón. En la segona, ara fa quatre anys, els autors dels projectes escollits van ser Adrià Ciurana i Jordi Isern. En la tercera, ara fa dos anys, els protagonistes van ser Àlex Nogué i Víctor Masferrer. Aquestes exposicions, durant tot aquest temps, han estat recorrent les comarques gironines i s'han pogut veure en més d'una dotzena de llocs cada una.

L'objectiu d'Exposicions Viatgeres és apropar l'art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines.

Exposicions Viatgeres forma part del programa d'exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat.

Per a més informació: wwww.ddgi.cat/exposicions

A les imatges, a dalt, "Mama" de Tura Sanz i a sota "El món com a meditació", 2017, de Maria Mercader.

Et poden
Interessar
...

BANER_BIENNAL_Bonart-400x68