817x68-cat

Notícies

"Documentalisme poètic", tret de sortida del Festival Scan 2018

\
bonart tarragona - 08/05/18
L'exposició Documentalisme poètic. Petita història de la fotografia pel grup «La Palangana», organitzada per la Fundació Forvm a la Casa Canals de Tarragona es podrà veure fins al 10 de juny. La mostra dóna el tret de sortida a les activitats que commemoraran el 10è aniversari del festival SCAN Tarragona, impulsat per l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Port de Tarragona i altres entitats locals, i sota la direcció artística de Chantal Grande, directora de la Fundació Forvm, i executiva de Jesús Vilamajó, tindrà lloc entre els mesos d'octubre i desembre de 2018.

Documentalisme poètic
Amb aquesta exposició, es reivindica i homenatja la visió humanista del grup fotogràfic La Palangana format a Mardid el 1957. Els membres eren autodidactes i sovint tenien altres ocupacions que compaginaven amb la fotografia. Durant els caps de setmana sortien en grup, amb la màquina de fotografiar, i recorrien Espanya amb la idea de fixar, en el suport fotogràfic, l'essència d'un país que en aquell moment encara era fosc i decadent.
Amb l'afany doncs de mostrar algunes de les obres cabdals d'aquest grup madrileny, la Fundació Forvm ha seleccionat del seu fons una cinquantena de fotografies realitzades entre els anys seixanta i setanta per alguns dels membres més significats del grup: Gabriel Cualladó, Juan Dolcet, Paco Gómez, Fernando Grodillo, Ramon Masats, Francisco Ontañón i Gerardo Vielba. Tots ells s'havien sentit molt atrets pel corrent humanista i l'estètica del neorealisme italià. Però a més a més, les seves obres mostren una clara influència del que se n'ha dit realisme poètic, una tendència que apareixia en el cinema francès durant en el període d'entre guerres, i que promulgava la recerca d'un realisme estètic del què és quotidià.

SCAN Tarragona: la capital de la fotografia a la Mediterrània
Amb l'objectiu posat en esdevenir un dels festivals de fotografia de referència al sud d'Europa i en especial a tota la Mediterrània, SCAN Tarragona té previst organitzar, entre el 18 d'octubre i el 9 de desembre de 2018, tot un seguit d'activitats entorn de la fotografia, tant des del vessant professional i artístic, amb activitats com Talent Latent, Full Contact o l'SCAN Photobooks; d'altres activitats tindran un caire més reflexiu, a través de conferències i una jornada dedicada a les escoles de fotografia; i tot plegat, compartit amb espais més lúdics i per a tots els públics, com són les exposicions, projeccions o activitats infantils i familiars, que es desenvoluparan a diferents espais de la ciutat.
Alguna de les novetats tindran com a objectiu la promoció del territori del Camp de Tarragona des de l'òptica artística: per una banda, la posada en marxa d'un projecte col·laboratiu a través d'Instagram, amb la implicació de tots els afeccionats a la fotografia que ho desitgin; i per l'altra banda, l'edició del primer número d'una publicació, que esdevindrà en el temps una col·lecció única i singular i que promourà el territori a partir de la visió fotogràfica i literària de dos creadors de reconegut prestigi.

Foto @Gabriel Cualladó
WhatsApp Image 2023-11-22 at 12.40.18180x180CAT

Et poden
Interessar
...