1280x150CAT

Exposicions

Retrats de Robert Whitaker a Salvador Dalí al Teatre-Museu Dalí

Retrats de Robert Whitaker a Salvador Dalí al Teatre-Museu Dalí
bonart figueres - 30/05/18
Des del 30 de maig es pot veure una nova exposició temporal al Teatre-Museu Dalí de Figueres. Està dedicada als retrats que el fotògraf britànic Robert Whitaker va fer a Salvador Dalí a Portlligat i a París entre els anys 1967 i 1972.

L’exposició, que ha estat presentada als mitjans per Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, porta per títol Salvador Dalí. Robert Whitaker. 1967-1972. S’exposarà durant un any a la Sala de les Loggies. Substitueix la de fotografies de Philippe Halsman instal·lada el mes d’abril de 2016.

L’objectiu és seguir visibilitzant Dalí com a protagonista del seu museu. En aquesta ocasió, la mostra conté 27 fotografies de Robert Whitaker conegudes però que mai s’havien exposat juntes. És el resultat d’una acurada selecció dels molts retrats que el fotògraf anglès va fer a Salvador Dalí a la seva casa-taller de Portlligat i a París entre els anys 1967 i 1972. Pertanyen al fons de 707 imatges que recentment ha adquirit la Fundació Dalí a la família del fotògraf, junt amb els drets de reproducció corresponents. Dalí i Whitaker es van conèixer el 1967 a través de l’historiador i col·leccionista Douglas Cooper. Era ja un fotògraf de renom, conegut com l’home que havia ajudat a documentar els Swinging Sixties. Però sens dubte les fotografies que el van fer més famós van ser les del grup The Beatles.

Una de les fotos que es pot veure a la mostra és un retrat de Salvador Dalí a l’hotel Meurice de París, on s’allotjava quan anava a la capital francesa, amb una imatge ben icònica de John Lennon al fons. Whitaker va visitar en diverses ocasions Salvador Dalí a Portlligat. Va néixer entre ells una relació de complicitat tant artística com personal. En els retrats, bona part dels quals són posades en escena, s’hi veu Dalí en diverses estances de Portlligat. Traspuen un sentit de provocació i d’ironia compartits entre el subjecte i l’objecte fotografiat.

Robert Whitaker va ser testimoni de primera línia d’una dècada convulsa. Les imatges que han transcendit d’aquella època van ser modelades per fotògrafs com ell.

La psicodèlia londinenca i les formacions musicals que hi habitaven com ara la banda de rock Cream en són bon exemple. Whitaker va combinar les habilitats dels paparazzi amb una visió artística molt desenvolupada. El seu caràcter enginyós i de bon vivant li van obrir les portes als cercles artístics i musicals dels anys 60s on actuaven The Beatles o Mick Jagger. Gràcies a la proximitat al mític grup de Liverpool, va poder fotografiar no tan sols els seus integrants sinó també un nou fenomen, la Beatlemania. El seu esperit agosarat i aventurer el va portar a fotografiar les guerres del Vietnam, Cambotja, Pakistan o Israel. Les imatges de la banda The Beatles, tanmateix, van eclipsar la resta de treballs.

El muntatge de l’exposició ha estat dissenyat per Pep Canaleta de 3carme33 i el grafisme, per Alex Gifreu.

Foto: Robert Whitaker © Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2018. Drets d’imatge de Salvador Dalí reservats.
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180WhatsApp Image 2023-11-22 at 12.40.18

Et poden
Interessar
...