FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"El bestiari de Picasso" a la Casa Natal de Pablo Ruiz Picasso

bonart màlaga - 08/06/18
Baner_Viladot_Bonart_360x3562Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
La regidora de Cultura, Gemma del Corral, i el director de l'Agència Pública per a la Gestió de la Casa Natal de Pablo Ruiz Picasso i altres Equipaments Museísticos i Culturals, José María Lluna, i el comissari de l'exposició, Rafael Inglada, han presentat l'exposició El bestiari de Picasso, que es pot visitar fins al 7 d'octubre a la Sala d'Exposicions del número 13 de la Plaça de la Mercè. La mostra està composta per 54 obres entre dibuixos, llibres il·lustrats amb gravats originals, fotografies, ceràmiques, litografies, aiguaforts i linogravats, entre altres tècniques que va utilitzar el pintor malagueny, que formen part de les col·leccions de la Fundació Picasso Museu Casa Natal.

El bestiari de Picasso representa una selecció dels animals que van passar per la vida de l'artista i que va immortalitzar en centenars de treballs. Alguns d'aquests li van servir com a font d'inspiració, si bé va saber reinventar amb un llenguatge modern, únic i personal. En el seu univers creatiu dedicat a aquesta faceta, Picasso va representar tant als coloms de la seva infància a Màlaga -també immortalitzades pel seu pare en diferents obres- com a gos afganès que el va acompanyar en els últims anys a la seva residència francesa de Mougins. L'artista va estar envoltat d'una fauna diversa durant tota la seva vida que, al seu torn, van ser testimonis de la seva tasca creativa.

Alguns d'aquests animals el van acompanyar en la seva trajectòria i en les diferents destinacions i llocs que va visitar, mentre que altres són fruit de trobades deliberats, com els espectacles circenses o les curses de braus, de les que va gaudir al sud de França. En qualsevol cas, el tema recurrent de la fauna és l'excusa de l'artista per assajar tècniques i experimentar amb els materials, com són la ceràmica, litografia, il·lustracions, aiguaforts, entre d'altres.

L'elenc d'espècies representades en aquesta exposició és variat. Entre les peces més destacades hi ha El llamàntol (1949), un animal recurrent en la iconografia surrealista i que Picasso interpreta amb un joc de volums, ratlles i punts gruixuts. L'insecte (Full i insecte, 1949) apareix en l'obra de Picasso per il·lustrar el llibre Corps perdu (Cos perdut), del poeta, dramaturg i escriptor, Aimé Césaire. L'artista va recórrer a la bellesa del que aparentment simple d'una línia o traç, fonent elements femenins amb animals i plantes.

La vida quotidiana és un altre dels temes representats en l'obra de Picasso. En la peça Òliba en una cadira amb fons ocre (1947) capta un moment que sorgeix d'una manera espontània. Aquest animal va ser un regal per a l'artista que el va acompanyar durant diversos anys. En aquesta ocasió, va plasmar la seva figura sobre una cadira del taller.

Sens dubte, el bou (Toro i cavall a la sorra, 1929) ocupa un lloc destacat en l'obra de Picasso. Juntament amb el colom, és un dels símbols més representatius de la seva feina. El toro és la imatge de la masculinitat, la lluita, el poder, però sobretot, el retorn de l'artista a les seves arrels espanyoles, andaluses i malaguenyes. Les arrels de Picasso també estan darrere de les peces com a Gran peix (1956). L'alegria de la Mediterrània, el moviment de la mar, la seva infància i la gastronomia d'Espanya estan representats en aquestes obres.

El falcó (1907) és una de les peces més cridaneres de l'exposició. Aquest animal pertany a un dels quaderns preparatoris del conegut llenç Les senyoretes d'Avinyó. El color vermell destaca la figura de l'animal sobre les tintes negres, però el més curiós és que Picasso aconsegueix fer d'un únic traç, sense aixecar el llapis, la figura d'un animal completament recognoscible. L'original d'aquest dibuix formarà part d'una exposició que acollirà el Museu Pushkin de Belles Arts de Moscou entre agost i desembre d'aquest any.

Finalment, una altra de les figures representades en l'exposició és el cavall (Caballero i cavaller, 1952). Condicionat pel període bèl·lic que el mateix Picasso va viure, l'artista va interpretar l'aportació a la història d'aquest animal, representant-gairebé sempre en el moment de la lluita.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat