banner-elscatala-817x88px
El Museu d’Història acull el cicle formatiu sobre museus i gènere de Catalunya

Notícies

El Museu d’Història acull el cicle formatiu sobre museus i gènere de Catalunya

bonart girona - 18/06/18
Impremta Pages - banner-180x178Banner-Resonancias-180x180px_v1-cat
El Museu d’Història de Girona acull el dia 18 de juny la segona jornada del cicle formatiu Gabinet de curiositats: museus, monuments i gènere” del grup de Museus i Gènere de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. El seminari d’avui tractarà sobre les exposicions i es portarà a terme des de les 10 h fins a les 18 h.

La doctora en Història de l’Art i professora de la Universitat de Girona Lluïsa Faxedas ha fet la ponència inaugural parlant sobre “Fer-se preguntes; perspectives feministes en la història de l’art”. A continuació, s’ha portat a terme una taula d’experiències a l’entorn dels processos expositius i narratius, que ha comptat amb les intervencions de la conservadora del Museo Nacional de Ceràmica de Valencia, Liliane Inés Cuesta; la membre del departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i del projecte Postwomen, Paloma González, i l’arxivera de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Girona Anna Gironella.

A la tarda s’han programat dos tallers sota el nom de “La mirada violeta”: un sobre “Els temps d’Aurora”, relacionat amb l’exposició sobre Aurora Bertrana, i un altre sobre “Les Bàrbares, defensores i curadores de la Girona assetjada”, relacionat amb les dones que van formar part de la companyia de Santa Bàrbara en defensa de Girona durant el setge de 1808. La doctora en Filologia Catalana Neus Real portarà el fil del primer taller i la doctora en Història de l’Art Cristina Ribot s’encarregarà del segon.

Per últim, a partir de les conclusions dels dos tallers, es portarà a terme l’activitat “Capgirem el museu”, que té com a objectiu obtenir reflexions i propostes de canvi que incorporin a la narrativa històrica la perspectiva de gènere a partir de la visita feta a alguns dels espais del Museu: “La Guerra del Francès”, “Girona, ciutat d’art i de cultura” i “La II República”.

El cicle “Gabinet de curiositats: museus, monuments i gènere” proposa reflexionar sobre els criteris que orienten la museologia, les narratives expositives, l’estratègia comunicativa i l’acció educativa dels equipaments patrimonials des de la perspectiva feminista i de gènere. La primera sessió, sobre documentació, es va fer el 16 d’abril al Museu d’Història de Catalunya. La tercera sessió es farà el 17 de setembre al Museu Comarcal de Cervera i versarà sobre la comunicació i l’última sessió, en què parlarà sobre educació, serà el 5 de novembre al Museu d’Història de Cambrils.

La idea d’aquestes jornades és dotar les persones professionals dels museus amb algunes eines metodològiques que permetin incorporar la narrativa femenina i feminista en els discursos museístics i així activar diàlegs que contribueixin a transformar la societat, millorant-la, a través dels museus i els seus discursos i recursos expositius.

El grup de treball de Museus i Gènere de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya està format pel Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu d’Història de Catalunya i l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021