banner-elscatala-817x88px
Patricia Gómez & Mª Jesús González excaven les parets de l\'IVAM

Exposicions

Patricia Gómez & Mª Jesús González excaven les parets de l'IVAM

bonart valència - 20/06/18
Baner_StellaRahola_Bonart_360x356Banner300x300
L'IVAM Institut Valencià d'Art Modern, carrer Guillem de Castro de València, presenta a partir del 21 de juny, la mostra Fins cota d'afecció, de Patricia Gómez & Mª Jesús González.

El títol de la mostra, Fins cota d'afecció, fa referència al terme arqueològic que marca el límit fins on es pot excavar. En aquest cas les artistes, ajudades per un equip de restauradores, s'han extret fins a vuit mil·límetres de capes de pintura de les parets de la Galeria 6 "en què hem identificat 69 exposicions en 20 estrats, corresponents als 29 anys de vida de l'IVAM ", explica Mª Jesús González.

Segons la comissària de la mostra, Sandra Moros, "la sala inferior s'ha convertit en una excavació arqueològica, amb els seus diferents colors i textures, deixant visible les empremtes del temps passat". El projecte avança a la segona planta, on les artistes han adoptat la Matriu Harris, una metodologia de treball utilitzada en arqueologia per representar les relacions estratigràfiques que es van identificant en un jaciment arqueològic, per tal d'organitzar els documents que els han servit per aprofundir en la memòria de les exposicions organitzades a la Galeria 6: correus electrònics, factures, cartes, notes de premsa ... "Aquestes seqüències poden llegir-se de forma horitzontal o vertical. la línia horitzontal comença el 1986 amb les escriptures de donació de la col·lecció d'Ignacio Pinazo a l'IVAM i arriba fins a l'any 2018, amb la mostra més recent realitzada per l'artista Federico Guzmán. la línia vertical recopila documentació de cadascuna de les 69 exposicions que ha acollit la Galeria 6 ", ha explicat Patricia Gómez sobre la metodologia de treball.

En el procés de creació les artistes també han destacat les diferents converses que han mantingut amb el personal de l'IVAM per reconstruir un mapa d'accions. "En aquest treball per fer visible l'invisible ens hem portat sorpreses com descobrir unes pintures murals que recreen l'estudi de Georg Baselitz que es van fer per a un taller didàctic del IVAM", han detallat.

Al terra de la sala romanen apilats les restes de les capes excavades "que també fan referència al pas del temps", segons han puntualitzat les artistes. "Hem anat més enllà en la nostra línia habitual de treball i hem deixat la sala inferior en un estat gairebé de ruïna". Per a la comissària, aquesta exposició "ajuda a comprendre el museu i aporta un context de reflexió sobre la construcció d'un espai comú".

La mostra s'emmarca en el context de la celebració del 30 aniversari de l'Institut Valencià d'Art Modern, que tindrà lloc el proper any. L'IVAM ha editat una publicació amb textos de la comissària, Sandra Moros, i dels arqueòlegs Agustín Díez Castell i Juan Salazar Bonet.

A la imatge, Patricia Gómez & Mª Jesús González.

Et poden
Interessar
...

BONART_BANNER-POSTECTURA-817x68