banner-elscatala-817x88px
Mirades femenines al Museu d’Art Jaume Morera

Notícies

Mirades femenines al Museu d’Art Jaume Morera

bonart lleida - 13/07/18
Banner-Resonancias-180x180px_v1-catBaner_HaPicasso_Bonart_360x356
El Museu d'Art Jaume Morera, carrer Major 31 a l'Edifici Casino de Lleida, presenta dos nous itineraris guiats en clau de gènere amb motiu de l’exposició Inventari general.

Amb l’objectiu de visibilitzar algunes de les dones artistes que formen part de la col·lecció del Museu així com de donar a conèixer com ha evolucionat la representació de la dona al llarg de la història de l’art modern i contemporani, el Museu d’Art Jaume Morera ha organitzat dos nous itineraris guiats que s’inclouen dins del programa d’activitats paral·leles de l’exposició Inventari general, mostra inaugurada el passat 5 d’abril. Aquests dos itineraris, Inventari en femení i Elles, es poden gaudir a través de visites comentades programades pel Museu així com de forma individualitzada i autoguiada durant la visita a l’exposició. De la mateixa manera que el primer itinerari que el Museu va engegar fa unes setmanes, Destacats de la col·lecció, aquests itineraris permeten a l’espectador fer una lectura de les col·leccions del Museu a partir d’un tema determinat i d’una selecció d’obres de la mostra.

Aquests dos itineraris formen part d’un projecte més ampli que té per objectiu acostar les col·leccions al públic des de la perspectiva de gènere. Els museus són llocs que no només contenen objectes, sinó que proporcionen experiències educatives, transmeten històries, creences i valors que amplien el nostre bagatge cultural. No obstant això, en molts casos, continuen transmetent discursos creats per i des d’una mirada masculina, i segueixen minoritzant el treball creatiu de les dones artistes. El nostre Museu, però, alineat amb la idea de promoure les polítiques culturals que facin visibles les aportacions de les dones al patrimoni i a la cultura, està treballant en un projecte global amb l’objectiu d’aconseguir que les dones apareguin representades als discursos historiogràfics que ens expliquen com a societat.

La primera d’aquestes propostes, Inventari en femení, que es durà a terme en format de visita guiada per al públic en general el proper diumenge, 15 de juliol, a les 12.00 h i es repetirà el 18 de novembre a la mateix hora, pretén visibilitzar i posar en valor l’obra i la personalitat artística d’algunes de les creadores presents en la col·lecció del Museu. En aquest sentit, cal recordar que durant molt de temps, la creació artística femenina fou considerada com a secundària, sovint com un entreteniment que s’havia de limitar a un cert tipus de representacions d’escenes de gènere o natures mortes. Al llarg del segle XX i especialment a partir dels anys 60, les dones artistes comencen a entrar al Museus amb veu pròpia així com a reivindicar la seva condició mitjançant l’expressió artística. A través d’aquest itinerari, que recorre obres dels segles XX i XXI, el visitant podrà descobrir no només l’evolució de la dona artista, la seva formació, el seu reconeixement i la seva projecció social sinó també algunes de les millors creacions d’artistes que formen part de la col·lecció del Museu, amb ara obres de Rosa Siré, Neus Buira, Eulàlia Valldosera o Marina Núñez.

Per altra banda, l’altre itinerari organitzar pel Museu, Elles, que també s’ofereix en format de visita comentada el diumenge, 26 d’agost i el 16 de desembre, a les 12.00 h, permet conèixer algunes de les millors obres de la col·lecció del Museu, en aquest cas, amb el denominador comú d’estar protagonitzades per dones. D’aquesta manera, aquest itinerari permet al visitant conèixer l’evolució de la representació femenina en l’art modern i contemporani i com la imatge de la dona ha estat ha estat lligada gairebé sempre al rol que ha desenvolupat en el seu context social. Les visites comentades d’ambdós itineraris tenen un cost de 4 € per persona i requereixen d’inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme de Lleida.

Finalment, des de la mateixa perspectiva de gènere, cal destacar que conscients de la responsabilitat social del Museu en la construcció d’imaginaris i d’identitats, aquest vol revisar i reinterpretar en la nova exposició de la col·lecció del futur Museu d’Art de Lleida les narratives i la historiografia tradicionals per aconseguir un relat sense absències femenines i atorgar les dones la condició de subjecte actiu del passat i del present. Aquesta nova proposta expositiva que el Museu treballarà en els dos propers anys tindrà la seva correspondència en la implementació de continguts específics al nou web de l’equipament, en el desenvolupament del Viquiprojecte del Museu sobre les dones artistes, i en els itineraris actuals vinculats a l’exposició Inventari general.

A la imatge, vista de la mostra.

Et poden
Interessar
...

817x68