FCC-Segell-banner4
El Joan Pedragosa més desconegut, al Museu del Joguet

Exposicions

El Joan Pedragosa més desconegut, al Museu del Joguet

bonart figueres - 19/07/18
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021banner-elscatala-180x180px
El Museu del Joguet de Catalunya, carrer Sant Pere 1 de Figueresm presenta a partir del  20 de juliol l’exposició temporal Joan Pedragosa, escultures a l’espai.

Joan Pedragosa i Domènech (1930-2005) va ser un reconegut dissenyador gràfic i escultor. Membre de la generació dels pioners del disseny gràfic modern a Catalunya, el 1961 va fundar, juntament amb altres dissenyadors, l’Associació de Grafistes del Foment de les Arts Decoratives (FAD). Va ser membre d’AGI (Aliança Gràfica Internacional) i professor de plàstica publicitària a l’escola Massana a partir del curs 1965-1966.

Reconegut, fonamentalment, pels seus treballs publicitaris, alguns dels quals han esdevingut clàssics del disseny, Pedragosa va conrear multitud de facetes. Va destacar com a cartellista, amb l’innovador cartell per a la Fira de Mostres de Barcelona de 1960, el del IV Premi de dibuix Joan Miró de 1965 o el del V Festival Internacional de Música de Barcelona de 1968, per esmentar només alguns exemples. També ho va fer en el disseny de logos i marques comercials, alguns dels quals, com el logotip de Fogo o el de l’editorial Polígrafa, han esdevingut icònics. Així mateix, va excel·lir com a dissenyador de les monografies d’artistes de Polígrafa, de caràtules de discos i elements promocionals, entre altres, i com a creador de tipografies com ara la Galaxy, de 1964. Junt amb Gallardo, Giralt-Miracle i Pla Narbona, va participar a l’exposició 4 Gràfics a la Sala Gaspar (1965), la primera exposició de disseny gràfic en una galeria d’art a l’Estat espanyol.

Format a Barcelona, Pedragosa va treballar en diverses agències de publicitat de la ciutat i a Suïssa, on residí alguns anys. Marcat pel formalisme geomètric pur, s’interessà també pel constructivisme rus i el futurisme italià.

A partir de la meitat de la dècada de 1960, Pedragosa va començar a desenvolupar dissenys tridimensionals en forma d’estructures articulables corpòries: nadales, invitacions, elements promocionals, targetons, etc. A partir de la dècada següent aquestes creacions es van anar desvinculant progressivament de la seva faceta com a dissenyador gràfic, fins a esdevenir una activitat artística autònoma. Aquesta activitat es va iniciar amb els mòbils i va seguir, a partir de 1986, amb escultures de petit format (escultures de sobretaula, segons la seva denominació), fins que l’any 1993 Pedragosa va començar a crear escultures de gran format.

Aquesta exposició mostra una selecció de les creacions tridimensionals de Joan Pedragosa, centrada en la seva producció de mòbils i acompanyada d’escultures de petit format i elements promocionals. Així mateix, inclou alguns dels seus millors treballs com a dissenyador gràfic. La mostra vol donar a conèixer una de les facetes possiblement menys conegudes del dissenyador, com a continuació de l’exposició celebrada al 2006 al Museu de Badalona i de l’exposició sobre la seva obra gràfica que va tenir lloc a la Biblioteca de Catalunya l’any 2010, on es troba dipositada tota la documentació del dissenyador.

A la imatge, escultura de Joan Pedragosa.

Et poden
Interessar
...

Joan_Mateu_Banner