970x250_appec2021
Carles Vergés i Víctor Sunyol al MUME, una exposició pictòrica i literària

Exposicions

Carles Vergés i Víctor Sunyol al MUME, una exposició pictòrica i literària

bonart la jonquera - 04/09/18
Impremta Pages - banner-180x178thumbnail_arranzbravo. general 04-2014
El MUME, carrer Major 43-47 de La Jonquera, presenta Exilis, fronteres i desarrelaments, de Carles Vergés i Víctor Sunyol del 7 de setembre al 25 de novembre de 2018. Una proposta en què els treballs pictòrics (Carles Vergés) i l’escriptura (Victor Sunyol) es complementen a fi de plantejar una aproximació emotiva, quasi lírica, però, alhora, també rigorosa de l’experiència de l’exili. El seu treball té una base documental (fotografies, dibuixos, pel·lícules i fonts orals) relacionada amb la Retirada republicana i les vivències als camps de concentració del Rosselló on foren ubicats centenars de milers d’aquelles persones que emprengueren l’èxode a causa de la desfeta republicana a Catalunya el febrer de 1939.

En concret, el treball pictòric de Vergés transita des dels dibuixos figuratius i narratius fins als quadres més abstractes i simbòlics. El llençol (primer i darrer embolcall de la persona i símbol de la llar i la intimitat perdudes), la línia (frontera, límit, pas, partició, enfrontament...), les arrels o l’ull omnipresent són alguns dels motius que articulen aquesta suite.

Sunyol, a partir de l’obra de Vergés i de la documentació, escriu textos breus que són mirades, reflexions, espurnes, sensacions i impressions sobre aquesta tragèdia i sobre escenes concretes, donant veu als protagonistes (les víctimes i els testimonis) i parlant- ne des del nostre present, tan proper a aquells fets.

En efecte, com donar veu i visibilitat als exiliats és un dels reptes principals que es plantegen els dos creadors. L’Exili de 1939, malgrat els quasi 80 anys transcorreguts, continua tenint una presència indiscutible en la memòria col·lectiva. Més enllà de la pròpia generació que ho va patir directament, l’experiència de l’exili s’ha transmès generacionalment com un dany irreparable, perdurable en el temps. Catalans i altres ciutadans de l’Estat espanyol foren en un període històric molt proper exiliats, expatriats, desplaçats, desarrelats, desterrats, refugiats, sol·licitants d’asil, sense papers, internats, exclosos, deportats. És a dir, rebutjats i perseguits, primer, a la seva terra d’origen i, després, en una Europa convulsionada pel totalitarisme i la guerra. Un passat, per tant, problemàtic, que arrossega traumes de difícil curació tal com vol reflectir aquesta obra a  quatre mans.

Tanmateix, la proposta artística no es reclou en l’època pretèrita, perduda, sinó que fa l’aposta de situar-se en un posicionament actiu des del present. És a dir, copsar l’abast de la pèrdua i la ferida no cicatritzada que va comportar l’exili als nostres conciutadans esdevé també un pas essencial per adquirir l’empatia vers els qui, avui, pateixen situacions en molts aspectes similars.

L’exposició també s’acompanya de l’edició d’una publicació. Amb el mateix títol que l’exposició, el petit llibre reprodueix algunes de les obres pictòriques de Carles Vergés i, alhora, recull íntegrament els textos de Víctor Sunyol, els quals es divideixen en dues parts: “La Retirada” i “Els camps”. A la publicació també s’hi ha inclòs la traducció francesa i castellana dels textos originals en català.

Carles Vergés (1941), dibuixant, pintor i gravador. Entre altres, ha rebut el premi Ynglada- Guillot, 1978, i el Grand Prix Rembrandt Château de Beauregard portrait, 2013. Ha exposat per tot Europa. Té obra al Museu d’Art Modern de Catalunya, a la Pinacoteca civica de Pieve di Cento, al Museu d’Art de Cadaqués, al Fons d’Art de Sant Cugat del Vallès i en diverses col·leccions privades de Catalunya, Holanda, França, Itàlia i Bèlgica.

Víctor Sunyol (1955), escriptor i editor. Col·labora sovint amb artistes visuals i amb compositors. Ha publicat textos de crítica i assaigs sobre poètica i creació en general. Des de 1989, amb Antoni Clapés, es responsabilitza de les iniciatives i les edicions de Cafè Central. La seva poesia ha estat traduïda a diverses llengües i és present en antologies a Catalunya, Quebec, Mèxic, Alemanya, Anglaterra i Espanya.

L’exposició, organitzada pel MUME, compta amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Ajuntament de Vic.

A la imatge, obra de Carles Vergés.

Et poden
Interessar
...