BannerFCC_Bonart

Exposicions

El Museu d’Història de Girona inaugurarà per Fires una exposició dedicada a Damià Escuder

El Museu d’Història de Girona inaugurarà per Fires una exposició dedicada a Damià Escuder
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
bonart - girona - 18/09/18
“Jo no visc cap contradicció perquè no soc ‘una altra cosa’ a més del que soc. No soc oficinista ni obrer; soc Damià Escuder.” Així s’expressava i es presentava Damià Escuder (Sarrià de Ter, 1934 – Barcelona, 2011), un home inquiet, creatiu i polifacètic que, lluny de resignar-se a viure només una vida, va decidir fer realitat la utopia de viure moltes vides alhora i es va implicar intensament en la política, l’art, la cultura, el pensament o l’espiritualitat, sempre des del compromís amb el seu país, Catalunya, i amb el seu temps.

El Museu d’Història de Girona farà un reconeixement a la seva figura amb una mostra que revisarà, per primera vegada, la trajectòria vital d’aquest gironí creatiu i polifacètic, actiu en àmbits molt diversos. “Damià Escuder. Totes les vides” s’inaugurarà el 27 d’octubre, coincidint amb les Fires de Sant Narcís, i es podrà veure fins al març del 2019.

L’exposició, comissariada per Lluïsa Faxedas, presentarà uns 200 objectes entre pintures i dibuixos, fotografies, textos i poemes, pel·lícules, cartes, articles de premsa i documentació diversa, procedents dels fons familiars i de diverses col·leccions i arxius públics i privats d’arreu del país. Aquest material s’organitza en 10 àmbits que revisen la trajectòria d’Escuder des del seu naixement a Girona, en el si d’una família d’ideals republicans i catalanistes, a la seva estada a la universitat per estudiar Química i la participació en les primeres accions polítiques, com l’Assemblea del Paranimf o els Fets del Palau, pels quals seria detingut per primera vegada. Tot seguit es parlarà del seu pas pel FOC i de la seva detenció el maig de 1962, que li comportaria ser jutjat i condemnat per “rebel·lió militar” i li faria passar més d’un any a la presó.

A la sortida de la presó, a banda de començar a estudiar Filosofia, Escuder s’acostarà als cercles de la cultura jove catalana i es convertirà en un dels primers hippies del país, difusor de la nova cultura underground o subterrània, promotor de l’LSD, poeta i artista visual, autor també de diverses pel·lícules. Aquesta activitat es complementarà amb el seu compromís sociopolític, que el portarà a formar part de l’ADAG i de l’Assemblea de Catalunya, i a participar en les primeres accions ecologistes al país. Finalment, l’exposició revisarà la seva evolució espiritual i la seva vivència compartida del cristianisme i el budisme, així com l’interès per altres espiritualitats. I sempre, de manera transversal a totes les altres activitats, el seu catalanisme independentista i universalista.

L’exposició també inclourà un documental de producció pròpia en què es revisa la trajectòria d’Escuder a partir de les intervencions de persones que el van conèixer de prop, com Joan Escuder, Enric Ansesa, Lluís Bosch Martí, Pau Riba, Pepe Ribas, Enrique Sales, Arcadi Oliveras, Josep Florit, Jordi Sobrequés i Lluís Racionero. La realització del documental ha comptat amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona.

Igualment, en el moment de la clausura de la mostra, es presentarà el catàleg que comptarà amb textos de Lluïsa Faxedas, Narcís Selles, Jaume Vidal i Jordi Sobrequés, a més d’un recull de textos inèdits o difícils de localitzar del propi Damià Escuder.

Malgrat que Escuder va participar en un bon nombre d’exposicions i esdeveniments i va publicar diversos textos i articles, la bibliografia sobre la seva figura era fins ara molt escassa. El Museu d’Història de Girona va iniciar-ne la recuperació historiogràfica amb l’exposició celebrada el febrer del 2016 “La meva mare es deia Amor”, en què es presentava la donació d’una vintena de peces d’Escuder per part d’un particular. El novembre del mateix any es va dur a terme a la Universitat de Girona la primera edició dels Encontres de la Càtedra, dedicats també a la seva figura i dirigits per Lluïsa Faxedas. Allà s’iniciava un treball de recerca de dos anys que culmina ara amb la present exposició, el primer intent d’interpretar d’una manera global la figura d’Escuder i les seves aportacions.

La comissària, Lluïsa Faxedas, és professora d’Història de l’Art Contemporani a la Universitat de Girona i directora dels Encontres de la Càtedra. Ha publicat diversos articles i estudis sobre art contemporani, qüestions de gènere i sobre artistes catalans, i també ha comissariat i ha col·laborat en diverses exposicions sobre aquestes qüestions.

El disseny expositiu és obra de Pep Canaleta. La mostra s’inaugurarà el dissabte 27 d’octubre, a les 12 del migdia, i es podrà visitar fins al 10 de març de 2019. L’horari d’obertura és de 10.30 h a 17.30h els dies laborables i de 10.30 h a 13.30 h els festius. L’entrada és lliure i gratuïta.

Des del Museu s’han programat diverses activitats a l’entorn de l’exposició, entre elles, un cicle de conferències que es faran a partir de novembre, un seguit de visites guiades a càrrec de la comissària i concerts de música i cançó. Totes les activitats seran gratuïtes i tindran lloc als espais circumdants a l’exposició. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web:  www.girona.cat/museuhistoria

A la imatge, detall d'una obra de Damià Escuder dipositada al Museu d’Història de Girona com a donació.

Et poden
Interessar
...