MG_Bonart-1280x150p

Exposicions

Fundació Mapfre ret homenatge a la Mediterrània a través de grans artistes

Fundació Mapfre ret homenatge a la Mediterrània a través de grans artistes
bonart madrid - 06/10/18
Fundació Mapfre, passeig de Recoletos 23 de Madrid, ret homenatge a la mar Mediterrània a través d'artistes com Monet, Matisse, Sorolla, Picasso o De Chirico del 5 d'octubre al 13 de gener de 2019.

Redescobrint la Mediterrània està composta per prop de 140 obres d'artistes tan reconeguts com Renoir, De Chirico, Sorolla, Picasso, Matisse, Monet, Vincent van Gogh, entre d'altres. L'exposició ha estat possible gràcies al suport de més de 70 prestadors, així com a la generositat de nombrosos col·leccionistes privats que han prestat obres d'una qualitat extraordinària.

La Mediterrània, gran protagonista d'aquesta mostra, es converteix així en un símbol de reconciliació amb el passat i en un lloc de llibertat artística per a la creació i evolució de l'art modern. D'una manera o altra, els artistes presents a l'exposició, van prendre la Mediterrània, les seves aigües i la seva cultura com un dels motius principals en les seves composicions.

El recorregut de la mostra, compost per 138 peces, comença amb la secció Espanya, on el litoral és, de vegades, un lloc per al treball però sobretot un espai per al plaer, el bany i el joc, escenaris molt habituals en les obres d'artistes com Joaquín Sorolla, Cecilio Pla o Ignacio Pinazo, entre d'altres.

No obstant això, néixer a la Mediterrània també sembla proporcionar unes marcades senyals d'identitat. Així ho va entendre, a Catalunya, el noucentisme, amb Joaquín Torres-García i Joaquim Sunyer al capdavant, artistes que van crear un ideari i una imatge nacional basada en paisatges tranquils i equilibrats, així com en una vida senzilla i natural hereva d'una antiguitat immutable.

La visió d'aquest món idealitzat en els artistes catalans Joaquim Mir o Hermen Anglada Camarasa durant les seves estades a Mallorca s'aproxima més a la dels pintors francesos. En aquest sentit, l'illa es converteix en un símbol d'aquesta Arcàdia que tant anhelen, però també en un espai en què experimenten amb els colors purs, on es deixen seduir per la natura i on buscar la llum clara. Aquesta mateixa experiència és la de Monet a la seva arribada a Bordighera, com també la de Signac a Saint-Tropez o Derain a L'Estaque, de l'Braque d'abans del cubisme, de Renoir a Les Collettes o de Pedra Bonnard a Le Cannet.

No obstant això, per a italians com De Chirico, Carlo Carrà o Massimo Campligi, amb els quals continua el recorregut expositiu, el Mediterrani sembla més aviat una idea: un concepte que presideix la manera de pintar i que sens dubte afavoreix el retrobament amb el classicisme i les seves pròpies arrels.
Tant l'obra de Matisse com la de Picasso, amb qui es tanca l'exposició, aglutinen aspectes dels pintors anteriorment citats, com si amb ells la Mediterrània arribés a la seva culminació.

D'una banda, la placidesa que transmeten les composicions de Matisse, amb el seu gust per la pintura i per la vida. De l'altra, l'ambivalència de les obres de Picasso: narratives algunes, també clàssiques i primitives a un temps, on es mostra tota l'agressivitat i la malenconia de l'artista, d'una vida. Mentre Matisse celebra la natura, Picasso sembla no trobar repòs i alterna estils, buscant, sense trobar-lo, el delit de la pintura. Aquesta és la dialèctica que es troba al si del classicisme, d'un llenguatge al qual els artistes tornen una i altra vegada mentre s'obren a la modernitat.

L'exposició, produïda per Fundació Mapfre, ha estat possible únicament gràcies al suport dels més de 70 prestadors que han col·laborat en ella. Entre ells destaquen el Musée d'Orsay, Musée national Picasso-Paris, el Musée Matisse Nice, el Centre Georges Pompidou, Musée d'art moderne de la Ville de Paris, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, el Kunstmuseum Winterthur, Columbus Museum of Art o el Museu vaig donar Art Moderna i Contemporània vaig donar Trento i Rovereto. També ha estat imprescindible la generosa i extraordinària disposició de les col·leccions particulars que han accedit a prestar obres d'una qualitat extraordinària.

Aquesta exposició forma part del projecte internacional Picasso-Mediterrani, una iniciativa del Musée national Picasso-Paris. Aquest programa d'exposicions, activitats i intercanvis científics es desenvolupa entre 2017 i 2019 i hi participen més de 70 institucions internacionals.

A la imatge, obra present a la mostra.
Eude, generic4_11_BonartCultural_180x180px_OK_29nov

Et poden
Interessar
...