Expo Josep Coll 2022 baner
Palau Robert: El comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona

Exposicions

Palau Robert: El comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona

bonart barcelona - 16/10/18
Eude, genericBaner_HaPicasso_Bonart_360x356
El Memorial Democràtic de Catalunya presenta, amb el suport del Palau Robert, l’exposició L’adeu a les Brigades Internacionals, amb imatges inèdites del comiat dels brigadistes de la Guerra Civil el 28 d’octubre de 1938 a Barcelona, captades per Henry Buckley, corresponsal del diari The Daily Telegraph. La mostra es podrà visitar del 18 d'octubre al 4 de novembre del 2018.


L’exposició, una de les activitats organitzades enguany per commemorar el 80è aniversari de la retirada oficial les Brigades Internacionals, homenatja els més de 35.000 voluntaris d’arreu del món que deixaren casa seva per defensar el Govern legítim de la República. Homes, i també dones integrades com a infermeres als serveis sanitaris, que foren voluntaris des del primer fins al darrer moment de la guerra. Les fotografies de la mostra, que es pot visitar del 18 d’octubre al 4 de novembre al Jardí, s’han conservat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

Els internacionals republicans van combatre en quasi totes les batalles de la Guerra Civil, des de Barcelona, Irún i Mallorca des de l’inici de la guerra fins a la retirada de Catalunya el 1939. Van ser decisius a Madrid, el Jarama i Guadalajara, i no van lluitar a Terol per desig exprés del Govern, que va voler fer un gest inútil de cara a la galeria europea.

L’octubre de 1938, pràcticament acabada la batalla de l’Ebre i segellada a Munic la claudicació de les democràcies europees davant Hitler, les brigades van ser oficialment dissoltes sota observadors de la Societat de Nacions; es va acomiadar els seus membres en l’emotiva desfilada de Barcelona.

Buckey, referent periodístic

El britànic Heny Buckley (1904-1972) va ser un dels corresponsals que va viure la Guerra Civil espanyola i en va explicar episodis claus com el final de la Batalla de l’Ebre. Com a tasca complementària, també va fer fotos que altres fotoperiodistes no van captar.

Buckey, referent per a altres periodistes per les seves cròniques del conflicte, va viure a Sitges després del casament amb Maria Planas, filla d’un exalcalde de la ciutat, i en la casa familiar d’aquesta ciutat, s’hi van trobar 200 imatges inèdites que el periodista va fer per al The Daily Telegraph, algunes de les quals es poden veure a l’exposició del Palau Robert. El periodista va compartir viatges i vivències amb altres noms coneguts del periodisme i la fotografia: Capa, Hemingway, Sheean o Mathews.

A la imatge, comiat a l'Espluga de Francolí.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021