Expo Josep Coll 2022 baner
Parlem d\'Art: Jaume Pla (artistes desconeguts)

Opinió

Parlem d'Art: Jaume Pla (artistes desconeguts)

BONART_BANNER-POSTECTURA-180X180Impremta Pages - banner-180x178
El 22 de desembre de 2014, es va cloure oficialment, en un acte celebrat a la Biblioteca de Catalunya, la commemoració del centenari del naixement de Jaume Pla. Durant tot l'any va rebre diversos homenatges merescuts, per tota la tasca que va realitzar al llarg de la seva vida.
Fou un pintor, dibuixant, gravador, editor, bibliòfil, ex-librista, promotor i escriptor molt destacat. Després de la guerra civil i de l'estada als camps de refugiats del Rosselló, va tornar a Catalunya d'amagat i va iniciar tota una tasca que l'ha situat com un referent en el gravat català del segle XX. Tenia un domini del burí, que és sens dubte la tècnica calcogràfica més difícil i que va aplicar a tota una sèrie de treballs que són un referent.
A finals dels anys 40, comptant amb la complicitat de Víctor M. D'Imbert, il·lustre mecenes, va crear una col·lecció extraordinària: Els gravadors de la Rosa Vera, amb la que va subvertir el paper tradicional segons el qual al gravador li corresponia fer les il·lustracions dels textos dels escriptors, ja que va encarregar a grans escriptors que il·lustressin literàriament els gravats.
Posteriorment, en feia l'edició en forma de díptic. A la part interior d'aquest, a la dreta, hi figura el gravat numerat i signat a llapis; a l'esquerra, el text literari que comenta aquesta obra, signat a tinta. Es venia per subscripció i els subscriptors, rebien cada mes el díptic i, al cap de l'any, rebien les cobertes amb el pròleg i l'apèndix.
Per fer-vos una idea de la importància d'aquesta activitat, us citaré alguns noms dels artistes: J. Clarà, Pancho Cosío, Álvaro Delgado, A. Ferrant, F. Galí, J. Granyer, E. Grau Sala, J. Mompou, X. Nogués, J. Obiols, Ortega Muñoz, B. Palencia, Pruna, A. Redondela, E.C. Ricart, R. Rogent, Olga Sacharoff, J. Sunyer, X. Valls, M. Villà (l'únic gravat que va fer) i R. Zabaleta.
I aquests són alguns dels escriptors: V. Aleixandre, C. Arderiu, A.A. Artís, P. Calders, M. A. Capmany, J.M. Castellet, C.J. Cela, G. Celaya, M. Delibes, G. Diego, S. Espriu, J.V. Foix, F. Fontbona, Joan Fuster, S. Gasch, Gaziel, Laín Entralgo, G. Marañón, A. M. Matute...
Jaume Pla era un autodidacte que havia començat fent de pintor de parets, com Clavé, Guinovart o Francesc Gimeno i que, com ells, va arribar a assolir l'excel·lència. Se sentia noucentista i no va comptar amb els artistes abstractes o informalistes, per bé que alguns com Guinovart, Hurtuna o Ràfols Casamada després evolucionessin cap aquestes tendències.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021