0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Certàmens

Loop reivindica la vitalitat artística de Barcelona

Loop reivindica la vitalitat artística de Barcelona
bonart barcelona - 05/11/18
La 16ena edició del LOOP, el festival de videoart de Barcelona, reivindica la vitalitat artística de la ciutat amb una aposta pel talent que s’hi ha forjat. Del 12 al 22 de novembre, LOOP serà el punt de trobada pel debat artístic i l’espai on artistes locals i internacionals donaran resposta al present amb les seves obres. Unes obres que, a més, exploraran les confluències entre la imatge i disciplines com la dansa o el teatre. El festival omplirà de videoart tota la capital catalana arribant fins al MNAC, el MACBA, el Mercat de les Flors, la Fundació Miró, l’Arts Santa Mònica, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Suñol, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Picasso, la Casa Vicens, el Pavelló Mies van der Rohe, el Museu Frederic Marès, el Cercle del Liceu, el Museu d’Història de la Ciutat, o la Biblioteca del Guinardó Mercé Rodoreda. El LOOP també va més enllà de Barcelona, per incloure el Districte Cultural de L’Hospitalet, i el Centre d’Art Maristany de Sant Cugat. A aquests espais s’hi sumen les 39 localitzacions de City Screen, la secció no institucional del Festival, que reflecteix la vitalitat de l’escena artística local, el talent jove i la perspectiva internacional que molts dels residents vinguts de afora aporten al teixit cultural de la ciutat. Juntament amb Art Barcelona s’organitzen dues rutes guiades on es podran veure una selecció de les galeries i les exposicions del festival.
El festival obrirà el 12 de novembre amb la mostra PRODUIR, PRODUIR, PRODUÏ(T), una panoràmica de la creació actual d'artistes vinculats a la ciutat que es podrà veure al Reial Cercle Artístic. La mostra presenta l’obra de Serafín Álvarez, Marion Balac, Paco Chanivet, Fito Conesa, Ariadna Guiteras, Mercedes Mangrané, Momu&Noes, Gabriel Pericàs, Sol Prado, Mario Santamaría, i Helena Vinent i està comissariada per la directora artística del LOOP, Carolina Ciuti, i Xavier Acarín. Durant la inauguració es presentaran dues performances de Sol Prado i Helena Vinent amb Ricardo Pérez-Hita. Aquesta exposició, gestada amb la col·laboració del Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals HANGAR, és una oportunitat per LOOP i el Reial Cercle Arístic per donar suport a la creació contemporània aprofitant l’alta qualitat de les propostes d’artistes que s’han format o viuen a Barcelona. Impuls a la creació Dilluns 5 de novembre es coneixerà el guardonat amb el premi LOOP Discover 2018, atorgat per quart any consecutiu amb la col·laboració d'Estrella Damm. Serà a les vuit del vespre en una festa a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm on a més de l’obra guanyadora podran veure’s els treballs dels deu altres finalistes. Per primera vegada el Premi ha llençat una convocatòria temàtica centrada en pensar com el canvi climàtic afecta la sostenibilitat del planeta. Un total de 310 vídeos es van presentar, dels quals es van seleccionar 40 gràcies a l’opinió de professionals i es va obrir al públic per a fer votacions online per seleccionar una peça, la resta dels deu finalistes han estat seleccionats per un jurat compost per Jaap Guldemond (Director EYE Film Museum, Amsterdam), Lorena Muñoz- Alonso (escriptora i crítica independent, Londres) i Hiuwai Chu (Comissària d’exposicions del Macba), L'obra guanyadora serà dotada amb un premi de 5.000 €. A més, es valorarà la incorporació de l'obra premiada a la col·lecció LOOP, actualment dipositada al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). La primera intinerància de l'exposició tindrà lloc a GlogauAIR de Berlín del 22 al 24 de novembre. El Premi LOOP DISCOVER es consolida com un dels millors premis de videoart a nivell internacional orientats a la nova creació.
Aquest any LOOP llança un nou premi en col·laboració amb la Han Nefkens Foundation dedicat a la producció d'una peça nova. Un jurat internacional, format per Barbara London, Hans Ulrich Obrist, i Carol Yinghua Lu seleccionarà un projecte d'un artista d'origen asiàtic per a la seva realització. Producció com a espai de llibertat i apoderament La producció també arriba com un espai de llibertat i apoderament: un procés en moviment des d'on analitzar allò existent i formular allò que és possible. LOOP enguany potencia les interseccions amb la dansa, la performance i la música evidenciant el vídeo com una dimensió oberta a la mescla, la hibridació i la interdisciplina. A l’Escenari Brossa, Núria Gómez Gabriel ha comissariat Screening Performances, un projecte on cinema i performance s'entrellacen per tractar dos moments significatius de la contracultura, el Nova York punk dels anys vuitanta amb l'obra de David G. Torres i Marc Caellas, i l'escena Trap amb Isaki Lacuesta.
En col·laboració amb LOOP, el Mercat de les Flors, i l’Arts Santa Mònica presenten una retrospectiva comissariada per Imma Prieto del treball de Núria Font, que va ser clau en la intersecció del vídeo i la dansa. Coincidint amb les celebracions del Centenari de Merce Cunningham, es presenta una selecció dels seus vídeos al Pavelló de Mies van der Rohe, en una mostra que recorre més de quaranta anys del coreògraf americà per part dels comissaris Xavier Acarín i Trevor Carlson. La parella d'artistesSander Breure i Witte van Hulzen, presenten una performance en el Macba que explora la relació entre el cos i les múltiples pantalles que ens envolten; el programa està comissariat per Marta Ramos-Yzquierdo. I a la Fundació Miró, Fito Conesa presenta una peça que indaga la Ruta del Bacalao.
La producció com a procés de construcció social i el vídeo com a eina de dissecció que travessa disciplines estarà present en el treball de María Ruido guanyadora d'aquest any del Premi Co-Producció que atorguen la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i LOOP BARCELONA. El seu projecte Estado de Malestar (malestar_exhuberancia_anomalía) es podrà veure a l’Arts Santa Mònica. La realitat social dels refugiats és explorada per l'artista turc Erkan Özgen: el seu recent vídeo Purple Muslin, ha estat produït per la Han Nefkens Foundation i és la peça central de la seva primera exposició individual a Espanya, que es presenta a la Fundació Antoni Tàpies, i que està comissariada per Hilde Teerlinck. Barcelona, una pantalla oberta al món LOOP fa de Barcelona una pantalla oberta al món però també la fa protagonista de l’espai que el festival dedica per segon any consecutiu als orígens del vídeo a casa nostra. Serà amb la recuperació d’En la Ciudad, un film impulsat per Eugeni Bonet i José Miguel Gómez el 1976, en el qual van participar artistes i cineastes com Iván Zulueta, Eugènia Balcells, Manuel Huerga, Juan Bufill, Benet Rossell, Muntadas, Antoni Miralda, Fina Miralles, Joan Rabascall, Eulàlia Grau, Francesc Abad, Francesc Torres i Isidoro Valcárcel Medina. En col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona, el comissari Albert Alcoz organitza una exposició en la qual es presenta el film al costat de materials històrics i un debat amb els protagonistes que posen en valor les particularitats d'aquesta peça. La dimensió històrica també estarà present en l'exposició Liberxina, Pop i noves pràctiques artístiques del 1966 al 1971, una exposició del Museu Nacional d'Art de Catalunya comissariada per Àlex Mitrani i Imma Prieto. El joc amb la història també es podrà veure en l’obra que l'artista Domènec exhibeix al Museu d’Història de Catalunya, el seu vídeo Voyage en Icarie, recull una acció realitzada a Figueres fa uns anys en homenatge al socialisme utòpic dels Icarians i es presenta ara en el marc d'una exposició dedicada al cooperativisme a Catalunya.
Més videoart per Barcelona El LOOP, com a cita especialitzada en videoart amb seu a Barcelona, treballa en col·laboració amb productores internacionals i col·leccions públiques i privades d’Espanya i d’altres punts d’Europa per presentar programes de qualitat als cinemes, la televisió i les institucions de la ciutat. Fruit d’aquesta amistat establerta al llarg dels anys, Pascale Cassagnau del Centre National des Arts Plastiques de França (CNAP) torna al LOOP i presenta I Had Nowhere To Go de Douglas Gordon al Zumzeig. Per la seva banda, Le Fonds d’Art Contemporain de la Ville de Genève (Fmac), presenta una selecció de la seva col·lecció al Museu Picasso. A la Fundació Suñol, Paola Ugolini, de la plataforma In Between Art Film ha comissariat un programa a partir dels films produïts per la productora italiana, i al Macba, el dilluns 19 de novembre, Hans Ulrich Obrist i Claude Adjil presenten els films de Marianna Simnett produïts per la Serpentine Galleries de Londres. En col·laboració amb Casa Àsia, Fiona Tan presenta el seu film Ascent al cinema Girona diumenge dia 18 amb la presència de Laura Walde, comissària del Festival de Curtmetratges de Winterthur Suïssa. També hi haurà altres col·leccions presents a LOOP, com la de Tanya Capriles amb la peça Sonnets de William Kentridge al Cercle del Liceu o la col·lecció Inelcom, que presenta un vídeo d’Ignasi Aballí, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
LOOP renova la seva col·laboració amb la televisió pública de Barcelona Betevé per programar l'emissió d'una selecció de vídeos realitzats per Film London i Channel 4. Hotel Almanac, la nova seu de LOOP Fair LOOP FAIR canvia d'escenari i s'instal·la a l’Hotel Almanac (Gran Via dels Corts Catalanes, 619) del 20 al 22 de novembre. Més de quaranta galeries han estat seleccionades pel comitè format per Haro Cumbusyan, Renee Drake, Josée & Marc Gensollen, Isabelle Lemaître, i presidit per Jean-Conrad Lemaître. En aquesta ocasió el jurat de la Fira estarà format per Ferran Barenblit (Director, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, MACBA), Marcella Lista (Comissària i Conservadora, Centre Pompidou, París), Dirk Snauwaert (WIELS Contemporary Art Centre, Brussel·les) i Benjamin Weil (Director Artístic, Centro Botín, Santander). Entre els artistes i les galeries sel·leccionades hi ha: Elke Andreas Boon (Annie Gentils, Anvers), Vasco Araujo (Galeria Presença, Porto), Volkan Aslan (Galerie Paris-Beijing, París), Adela Babanova (ZAHORIAN & VAN ESPEN, Bratislava-Praga), Adrian Balseca (Galería SENDA, Barcelona), Irina Botea (Anca Poterasu Gallery, Bucarest), Pavel Braila (EASTWARD PROSPECTUS, Bucarest), Rui Calçada Bastos (Bruno Múrias, Lisboa), Tang Chao (Vanguard Gallery, Xangai), Chien-Chi Chang (Chi-Wen Gallery, Taipei), Olga Chernysheva (Galerie Iragui, Moscou), Sarah Choo Jing (A.I Gallery, Londres), Lúa Coderch (àngels barcelona, Barcelona), Stefan Costantinescu (Borderline Art Space, Iasi), Desiree Dorlon (HE .RO, Amsterdam), Charlotte Dumas (andriesse eyck galerie, Amsterdam), Ira Eduardovna (Chelouche Gallery for Contemporary Art, Tel-Aviv), Mounar Fatmi (ANALIX FOREVER, Ginebra), Péter Forgács (Molnár Ani Galéria, Budapest), Aslan Gaisumov (Emalin, Londres), Andrea Galvani (The RYDER Projects, Londres), Sigurður Guðjónsson (BERG Contemporary, Reykjavík), Arash Hanaei (Ag Galerie, Teheran), Hao Jingban (Blindspot Gallery, Hong Kong), Derek Kreckler (Jarvis Dooney, Berlín), Hayoun Kwon (galerie Sator, París), Shahar Marcus (Braverman Gallery, Tel- Aviv), Angelika Markul (Galería Solo, Madrid), Rä di Martino (Galleria Monica de Cardenas, Milà), Lukas Marxt (Galerie Reinthaler, Viena), Efrat Natan (UMA LULIK, Lisboa), Hans Op de Beeck (Galerie Ron Mandos, Amsterdam), Renata Poljak (Galerija Kranjčar, Zagreb), Chen Quilin (A Thousand Plateaus Art Space, Chengdu), María Ruido (Rosa Santos, València), i Tamir Zadok (rosenfeld porcini, Londres).
LOOP Talks compta amb participants excepcionals El programa de LOOP TALKS presenta del 20 al 22 de novembre una sel·lecció d'agents i persones rellevants del món de l'art internacional amb els quals volem compartir idees i debatre sobre la situació actual del vídeo. Els participants són Hans Ulrich Obrist (Director Artístic, Serpentine Galleries, Londres), Patrizia Sandretto Re Rebaudengo (Fundadora i Presidenta, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torí), Paola Ugolini (Comissària, In Between Art Film, Roma), Maxa Zoller (Comissària, Art Basel i Directora Artística, International Women’s Film Festival, Colònia), Rä di Martino (Artista i cineasta), Rose Cupit i Maggie Ellis (Cap i coordinadora de FLAMIN, Londres), Haro Cumbusyan (Col·leccionista i Fundador de Collectorspace, Istambul), Sandra Terdjman (Co-fundadora, Council i Kadist), Laura Walde (Comissària Winterthur International Short Film Festival i investigadora de la Universitat de Zurich), Hans Op de Beek (Artista), Noor Afshan Mirza i Brad Butler (Artistes), Monika Kerkmann (Directora, Julia Stoschek Collection), Lisa Long (Comissària, Julia Stoschek Collection), Barbara London (Comissària independent), Marko Daniel (Director, Fundació Joan Miró), Llucià Homs (Director, Talking Galleries), MASBEDO (Artistes).
LOOP és un projecte que contribueix al desenvolupament de la indústria cultural catalana i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Empreses Culturals, de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant l’Institut de Cultura de Barcelona, i de la Fundació Banc de Sabadell. LOOP també rep el suport de Grundig, L’Institut Ramon Llull, el Ministeri de Cultura i d'AC/E – Acción Cultural Española, i La Vanguardia. A la imatge, la galeria RocíoSantaCruz presenta Lois Patiño a Loop Fair, que s’instal·la a l’hotel Almanac de Barcelona.
Nial nou-180x178Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88