BONART-817x68px-Màscara
Presentació del manuscrit més antic d\'Amèrica al Museu d\'Arqueologia

Notícies

Presentació del manuscrit més antic d'Amèrica al Museu d'Arqueologia

bonart barcelona - 09/11/18
Peral_Banner-Bonart_180x180Anunci_Ampudia
L’Institut de Cultures Americanes Antigues ha organitzat la presentació del còdex Maia de Mèxic, el manuscrit més antic d’Amèrica, al Museu d’Arqueologia de Catalunya el dia 12 de novembre a les 18h. Donarà la benvinguda el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya Jusèp Boya  i presentarà l’acte l Ariadna Baulenas i Pubill, directora de l’Institut de Cultures Americanes Antigues. S'ha anunciat l’assistència de l’ambaixadora María Carmen Oñate Muñoz, Cònsol de Mèxic a Barcelona.

El 1964 els saquejadors de tresors arqueològics van descobrir a Chiapas un curiós document que va ser identificat com un còdex Maia. Les estranyes circumstàncies en les quals fou trobat, així com les particularitats de la seva manufactura que el diferencien de la resta de còdex maies, van dur a alguns investigadors a dubtar de la seva autenticitat. El manuscrit va ser estudiat a partir de l’any 2017 per un equip pluridisciplinari liderat per l’Instituto Nacional de Antropología e historia del INAH i els seus resultats han estat difosos recentment. Les anàlisis dutes a terme per aquest grup d’investigadors no només confirmen la seva autenticitat sinó que a més a més demostren que és el còdex Maia més antic que s’ha conservat fins als nostres dies. Una part de l’equip que va investigar el document ha trobat que Barcelona era el lloc adequat per a presentar les vicissituds dels seus estudis i el contingut d’aquest fascinant documen

Els conferenciants: Sofía Martínez del Campo, Coordinación Nacional de Museos y exposiciones del INAH; Fernando Sánchez Martínez, Centro INAH – Morelos; Susana Xelhuantzi López, Laboratorio de arqueobotánica del INAH i José Luis Alvarado, Laboratorio de arqueobotánica del INAH.

Fotos: Alba Barrios-Laboratorios, INAH i Martirene Alcántara, INAH.

Et poden
Interessar
...