FCC-Segell-banner4
Lífting per a un dels carrers més estrets del país

Notícies

Lífting per a un dels carrers més estrets del país

bonart vimbodí i poblet - 26/11/18
La-Galeria-201602-recurs180x180
El carrer de les Abraçades de Vimbodí i Poblet és, juntament amb el Monestir de Poblet o el Museu i Forn del Vidre, un dels indrets més visitats i fotografiats d'aquest municipi de la Conca de Barberà. Motius no li falten: els seus 94 cm d'amplada el converteixen en un dels carrers més estrets de tot Catalunya i també de l'Estat. És tan estret que si dos vianants s'hi troben de cara hauran d'abraçar-se per poder continuar el seu trajecte, assegura la dita local popular. D'aquí ve el seu particular nom, que es remunta, com a mínim, a fa tres segles, segons documentació de l'època.

Conscient de la singularitat d'aquesta via i de la curiositat que desperta entre els forans, l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet ha millorat el carrer de les Abraçades per fer-lo encara més atractiu. Les obres han comportat la substitució dels esglaons, que s'han empedrat amb lloses antilliscants, i la col·locació de punts lumínics soterrats que irradien una llum indirecta i càlida, en una actuació conjunta amb altres vies públiques de la vila: els carrers Mestre Rebull i Mestre Manresa, el carrer Ramón y Cajal, i, actualment, el carrer de l’Església. En concret, la reforma del carrer de les Abraçades ha representat una inversió de 12.000 €.

D'altra banda, en una de les parets s'han col·locat una placa amb una poesia al·lusiva al carrer, escrita per la vimbodinenca Teresa Duch i Dolcet. La reconeguda escriptora va acceptar així la proposta que li va fer l’Ajuntament de fer-hi un escrit per embellir l’espai després de la reforma. Per a l’autora, "és un honor tenir un poema meu en un espai del poble, i més en un carrer tan singular com aquest". La poesia de Duch s'afegeix al rètol turístic que s'hi va instal·lar fa uns anys i que explica, en quatre idiomes, les peculiaritats d'aquesta via, no gaire llarga i que uneix el carrer Major amb la placeta de la Verdura. Ara, l'Ajuntament reproduirà en paper el poema de les Abraçades i, durant el mercadet nadalenc de Santa Llúcia del proper 8 de desembre, el distribuirà entre la població que ho desitgi, a canvi d'un donatiu que anirà a parar a la Marató de TV3.

"Amb la millora del carrer de les Abraçades, a part de fer més còmode i segur el pas dels vianants, hem volgut reivindicar aquest patrimoni tan singular de què disposem a la vila, i que esdevé un magnífic complement del nostre museu i forn del vidre, també únic a Catalunya", assenyala l'alcalde, Joan Güell. De fet, l’Ajuntament en treu partit des de fa anys: és un dels punts de l'itinerari turístic organitzat per diversos indrets del municipi, entre els quals també hi ha l'església cistercenca de la Transfiguració o el Museu i Forn del Vidre.

Així mateix, la via més estreta del municipi esdevé protagonista d'alguns dels actes de la Festa del Vidre Artesà, Vitrum: a cada edició, i ja en van cinc, ha acollit l'activitat 'Abraça't'. Tot plegat demostra la versatilitat d’un carrer on les abraçades estan garantides. Un vell carrer estret on, segons el poema de l’escriptora Teresa Duch, la nit hi és clara, càlid el fred, i la solitud menys aspra.

A la imatge,  carrer de les Abraçades de Vimbodí i Poblet.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura