banner-elscatala-817x88px
Primera mostra de Joan Fontcuberta a la Galeria Pilar Serra

Exposicions

Primera mostra de Joan Fontcuberta a la Galeria Pilar Serra

bonart madrid - 28/11/18
La-Galeria-201602-recursBONART_BANNER-POSTECTURA-180X180
La Galeria Pilar Serra presenta, des de l'1 de desembre, l'exposició Trauma de Joan Fontcuberta, que es podrà visitar fins al 22 de gener del 2019.

Joan Fontcuberta ha escollit la fotografia com a forma específica d'experiència posant a prova la seva capacitat per atrapar la veritat i la memòria. Però Fontcuberta s'interessa també pel metabolisme que transforma el cos de la imatge, i en els últims anys, acudeix als arxius i col·leccions a la recerca d'imatges en estat traumàtic. És així com brolla la sèrie Trauma: fotografies que pateixen algun tipus de trastorn que pertorba la seva funció de document i les inhabilita per seguir "habitant" l'arxiu.

Fontcuberta intenta salvar de les ruïnes les restes d'aquella substància fotogràfica a la qual atribuïm el poder alquímic de retenir la vida mentre amaga convocar a la mort. Amb desgavellada supèrbia, els humans ens vanagloriábamos d'utilitzar la càmera per vèncer el temps i empresonar vivències i històries. Ara ens adonem que aquesta quimera pot haver durat molt, però no dura eternament, i al final el temps acaba cobrant la seva venjança: la fotografia, en altre temps baluard de la memòria, es torna amnèsica, la imatge es converteix en fantasma.

En certes creences els fantasmes són ànimes que no poden ser recuperades per al cicle de la reencarnació perquè mantenen alguna missió sense acabar. Potser aquestes fantasmagories fotogràfiques segueixen errants del fet de la seva tasca inconclusa, que era retenir allò que ha desaparegut. Trauma representa, per tant, un homenatge i un comiat. Però igual que algunes plantes només produeixen la floració abans de morir, moltes fotografies únicament en les seves últimes instàncies són capaços d'oferir-nos la seva bellesa més terrible. I això és el que recull Fontcuberta amb les seves obres.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells