970x250_appec2021
Pilarín Bayés a la Sala Rusiñol

Exposicions

Pilarín Bayés a la Sala Rusiñol

bonart sant cugat del vallès - 02/12/18
Baner_Fontcuberta_Bonart_360x356pxLa-Galeria-201602-recurs
La reconeguda il·lustradora osonenca exposa a la Sala Rusiñol del 29 d'octubre fins al 8 de gener. El dia 20 de desembre a les 19.30 h es farà una inauguració especial amb l'assistència de l'artista.

És un veritable regal nadalenc gaudir, en la recta final d'aquest any, de l'exposició de Pilarín Bayés a la Sala Rusiñol de Sant Cugat. La tan justament celebrada il·lustradora osonenca –nascuda a Vic l'any 1941–, tot i tenir al seu darrere una llarguíssima i fructífera trajectòria, manté una gran frescor en la seva manera de dibuixar, captar i recrear els seus personatges, plenament representatius del nostre país i, a la vegada, encertats arquetips d'unes naturaleses humanes que trobem a tots els continents i països.

Tendrament irònica, seriosa i divertida, Pilarín Bayés conjumina una perfecta combinació de realisme descriptiu i alta creativitat artística. Tothom pot sentir-se identificat en els seus dibuixos, plens de vida en el traç i en els colors. Quan veiem de prop les seves escenes, i observem la varietat d'indrets i èpoques a les quals fan referència, ens sentim membres de la història de la qual venim, partícips de l'actualitat del moment i desitjosos de posar de part nostre perquè el futur sigui sinònim de progrés.

L'artista ha escollit els mercats populars de diferents latituds del planeta per a explicar-nos, tant des de la proximitat com des de la llunyania, com és la societat humana, i sobretot, com seria desitjable que fos, un lloc de trobada i intercanvi de la rica diversitat cultural que conforma el patrimoni de la humanitat. Així veiem una població catalana on els arribats potser no fa gaire interactuen amb els que és possible que hi visquin des de fa una mica més de temps; el mercat Benito Juárez de la mexicana població d'Oaxaca, on un mariachis aporten l'alegria de la seva música; un mercat flotant al sud-est asiàtic, en el que els comerciants i els compradors es desplacen en barques; els llibreters de vell de París que tenen les seves parades instal·lades al llarg del Sena; o una jaima al mig del desert saharià que acull homes i dones amb vestimentes tradicionals que fan anar telèfons mòbils.

Cada obra de les que realitza Pilarín Bayés s'explica per ella mateixa i és una estimulant escletxa artística oberta a la reflexió. L'autora, culta i amant de les manifestacions populars, estima allò que li és més proper i s'apassiona per les múltiples formes en les quals la societat humana es constitueix a cada racó de terra habitable. No només ens ofereix un mestratge artístic, sinó que també ens dóna una lliçó de com observar el món, amb amor i voluntat d'aprendre a ser millors.

Et poden
Interessar
...