BONART-817x68px-Màscara
\

Exposicions

"La Política retratada" a l'Espai Santa Caterina

bonart girona - 04/12/18
Nial nou-180x178La-Galeria-201602-recurs
El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, va inaugurar l’exposició La Política retratada a l’Espai Santa Caterina de l’Edifici de la Generalitat a Girona. Una mostra que posa de manifest la funció social de l’humor gràfic i reviu moments importants de la història recent. També va assistir a l’acte la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Carme Renedo i el ninotaire Joan Antoni Poch “Jap”.

La Política retratada, mostra organitzada per la Generalitat que es pot visitar fins al 23 de febrer, repassa la crònica social i política dels darrers 40 anys a través de l’obra crítica de 48 dibuixants humorístics, 200 acudits publicats en 60 mitjans i publicacions diferents i una visió global i contextualitzada de la nostra història recent. La història d’un món en moviment, i també una societat en transició permanent,  que han anat escrivint el ric panorama de dibuixants humorístics de Catalunya i Espanya. Aquesta proposta també vol posar de manifest la funció social de l’humor gràfic i reviure moments molt importants de la història recent.

El període que cobreix l’exposició, que té com a comissaris el dibuixant Jordi Duró i el politòleg Jordi Torrents, comença just abans de l’atemptat a la revista satírica “El Papus”.

Àmbits

L’exposició s’estructura en vuit àmbits amb acudits relacionats amb alguns dels fets més significatius de la nostra història recent. L’organització temàtica té una intenció: aïllar els temes per poder revisitar-los en clau de progrés.

Drets i llibertats: Entre les llums per les grans consecucions, i les ombres pels retrocessos i les vulneracions.
Frau i corrupció: El mal endèmic del sistema.
Seguretat i defensa: Marcats pel terrorisme i per la participació en conflictes que l’alimenten.
Nacionalistme (s). De l’autonomisme al dret a decidir: entre sentències judicials i mobilitzacions ciutadanes.
Política: Del “Parla, poble, parla” al “No ens representen”.
Treball, salut, educació i habitatge. L’estat del benestar: a la mercè de les majories parlamentàries i del context econòmic de cada moment.
Economia i medi ambient: Rescats, crisis, privatitzacions, liberalització, bombolles, evasió, amnisties fiscals, euro, deute públic, desastres naturals, contaminació...
Esports, cultura i societat: Grans esdeveniments, èxits esportius i culturals amb noms propis, accidents tràgics, i la lluita contra el crim organitzat.

Cinc autors de diferents generacions, J.L. Martín i Òscar Nebreda,  Flavita Banana, Manel Fontdevila i Jaume Capdevila ‘Kap’, opinen sobre la censura  i els límits de l’humor, la funció de l’humor polític i de com veuen la situació actual en un audiovisual que es pot veure a l’exposició.

A la imatge, Joan Antoni Poch explica l'exposició a Pere Vila.

Et poden
Interessar
...