FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Desconstruint la Model" de Duaita Prats al Museu d'Història de Catalunya

bonart barcelona - 14/12/18
Baner_SantiMoix_Bonart_180x180Nial nou-180x178
Es va inaugurar l'exposició de fotografia de Duaita Prats titulada "Desconstruint la Model" a la Sala Gran del Museu d'Història de Catalunya, coincidint que es compleix un any del tancament del Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona. "Desconstruint la Model" explica els darrers dies del Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona a partir de les imatges que la fotògrafa Duaita Prats, que va realitzar durant les tres visites que hi va fer el 2017. Amb aquesta mostra, Prats vol deixar constància d'un espai que conté una intensa barreja de drama i d'esperança, d'història i de misteri, d'art i de sentiments.
El treball, a través de més d'un centenar d'escenes del final dels seus 113 anys com a presó, apropa a l'espectador a un món, que segurament li és desconegut i uns habitants que es mostren a través de les empremtes que hi han deixat.
L'exposició és una reflexió sobre aquest lloc tan particular que durant tant de temps ha bategat al cor de la ciutat.
Durant el recorregut d'aquesta mostra, hi han uns textos escrits que divideixen l'exposició en tres apartats que són "Arquitectura" (una presó del segle XIX al segle XXI; Del blanc i negre al color; Al cor de Barcelona; El final d'un model i Obriu escoles i es tancaran les presons); "Habitar la model" (El component humà, Ponts cap al món exterior, La història de milers d'històries i Amor, odi i llibertat); i "El temps aturat" (Una dimensió particular) .
Algunes de les peces que es mostren en aquesta exposició són el retrat de Concepció Arenal; en arts gràfiques (diari La Vanguardia dels anys trenta) i el llibre de comptes de l'economat, llibre comptes dels presos, etc... així com el plànol de presó La Model projectada pels arquitectes Salvador Vinyals i Josep Domènech. També s'hi mostren paper moneda, postals de La Model i reportatges de la Revista La Ilustración i la Revista Mundo Gráfico. Pel que fa a objectes en general, s'hi poden veure des de la caixa forta de l'àntic despatx del director (s.XX), un conjunt de claus mestres de La Model (s.XX), una lupa, un forrellat i clau d'un cel.la, una taula d'identificació de presos i diferents tampons d'ús intern.
Pel que fa a les activitats que es duran a terme durant el transcurs de l'exposició, aquestes són la conferència "Dels orígens del tancament penitenciari a la modernitat de la Model" del Dr. Pedro Fraile de Mendigurén el 16 de gener a les 18.30 hores; la visita guiada a la mostra a càrrec de l'autora de les fotografies el 23 de gener a les 18.30 hores i la conferència "Generalitat de Catalunya: per un nou model de reinserció" el dia 6 de febrer a les 18.30 hores.
La mostra es podrà visitar fins al 17 de febrer del 2019 i ha estat organitzada per la Generalitat de Catalunya, el Departament de Cultura, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu d'Història de Catalunya.

Foto: © Duaita Prats.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021