banner-elscatala-817x88px
Diana Ragel guanya el Premi de la fundació María José Jové

Convocatòries

Diana Ragel guanya el Premi de la fundació María José Jové

bonart la corunya - 23/12/18
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWEude, generic
L'artista i psicòloga, Diana Ragel, natural de Caracas però resident a Barcelona, ​​ha resultat guanyadora del I Premi d'Investigació i Assaig sobre Aplicacions Terapèutiques de l'Art convocat per la Fundació María José Jove per contribuir a l'estudi, divulgació i praxi de l'art com a eina terapèutica i que està dotat amb 6.000 euros. El seu assaig, titulat: "La construcció subjectiva de la violència en joves delinqüents d'un barri de Caracas", s'ha imposat entre altres 25 treballs procedents d'Espanya i Llatinoamèrica.

El jurat del premi, integrat pel conferenciant, escriptor, investigador i director de projectes Jorge Blasco; el director del MUSAC, escriptor, crític d'art i comissari d'exposicions Manuel Olveira; el psiquiatre i assagista Guillem Rendueles; la psicoanalista i experta en teoria psicoanalítica i llenguatges artístics Montserrat Rodríguez; la presidenta de la Fundació, Felipa Jove i la directora de la Col·lecció FMJJ i comissària d'exposicions Susana González, ha valorat especialment la innovació, la claredat en els àmbits educatiu, terapèutic i clínic, articulació teoricopràctica, qualitat literària i interès divulgatiu, així com la claredat en l'exposició.

L'assaig part de l'increment dels assalts i segrestos a la capital veneçolana. A partir d'aquí i mitjançant un grup de joves delinqüents d'un barri coneguts com La Dolorita, l'autora exposa l'ús de la fotografia i de l'art com a eina terapèutica per a aquests joves, que poden veure en ella una possibilitat de recerca del canvi.

L'autora
Diana Rangel (Caracas, 1987) aborda en la seva pràctica artística la relació entre la imatge fotogràfica i els processos de construcció de la memòria. D'aquesta manera, el seu treball acaba sent una reflexió al voltant d'arxius i relats compartits en diàleg amb un altre. La instal·lació fotogràfica, el vídeo, el foto llibre són alguns dels dispositius de visibilització de les seves investigacions.

Es va formar com a artista a l'International Center of Photography a Nova York ia The European Graduate School (Suïssa) després d'haver acabat els seus estudis en Psicologia Clínica a la Universitat Central de Veneçuela. És fundadora de l'associació civil Cercles de Cultura i cofundadora de nodoCCS. Recentment ha guanyat la beca d'investigació i experimentació artística La Escosesa (Barcelona), el seu treball "Alcatraz" ha estat finalista al premi Guasch-Coranty de la Biennal d'Art Contemporani de Valls i els seus projectes editorials Returnings i Order of Appearance han estat exposats en Magnum foundation i Fotocolectalia.

Et poden
Interessar
...

817x68