BannerFCC_Bonart

Exposicions

Vuit grans exposicions en la programació del 2019 de la Fundació MAPFRE

Vuit grans exposicions en la programació del 2019 de la Fundació MAPFRE
Eude, genericmarta-sentis-bonart-180x180
bonart - madrid - 03/01/19
El programa cultural que Fundació MAPFRE durà a terme a les seves sales d'exposicions de Madrid i Barcelona combinarà mostres de fotografia i de pintura. En total, la Fundació presentarà 8 grans mostres l'any 2019.
En el conjunt conflueixen tant alguns dels grans noms de la pintura i la fotografia moderna i contemporània (Marc Chagall, Kazimir Malèvitx, Giovanni Boldini, Berenice Abbott o Richard Learoyd) amb propostes que poden representar el descobriment o la reivindicació d'artistes com el fotògraf Anthony Hernández.
Comença la programació amb la primera exposició retrospectiva a Espanya del fotògraf nord-americà Anthony Hernández. Nascut a Los Angeles i sense formació acadèmica, va desenvolupar un estil propi dins del gènere de la fotografia de carrer, en sintonia amb l'encant desolat i les vastes extensions de la seva ciutat natal. Interessat pels no-llocs, els espais de trànsit, les àrees d'oci de la classe treballadora i les zones d'exclusió social, al llarg de la seva carrera s'ha mogut amb destresa entre el blanc i negre i el color. La mostra es podrà veure a partir del 31 de gener a la Sala Bàrbara de Bragança, 13, a Madrid.
La sala d'exposicions situada al Passeig de Recoletos, 23 serà el lloc on es presenti l'exposició De Chagall a Malèvitx: l'art en revolució, que obrirà les portes al públic a partir del 9 de febrer. La mostra reuneix més de 90 obres d'art i 25 publicacions dels nombrosos artistes actius de Rússia que es van avançar a la modernitat de manera inèdita i audaç durant els anys previs i immediatament posteriors a la Revolució de 1917, el primer centenari s'ha celebrat recentment. Aquesta mostra, que té com a figures de referència a Marc Chagall i Kazimir Malevich, inclou obres d'altres vint grans artistes com Vasili Kandinsky, Natalia Goncharova, Liubov Popova, El Lisitski, Jean Pougny i Alexander Ródtxenko, entre d'altres.
A Barcelona, ​​Fundació MAPFRE presentarà el 20 de febrer a la Casa Garriga Nogués la fotografia de Berenice Abbott, una de les fotògrafes que de forma més primerenca i eficaç retratar les transformacions de Nova York en les dècades centrals del segle XX, el període en què la ciutat es converteix en la icona d'una nova manera d'entendre l'arquitectura urbana i en l'epítom de la societat moderna. Hereva de la tradició documental d'Eugène Atget, al qual ella mateixa va contribuir a descobrir, Abbott va retratar a nombrosos personatges de l'escena intel·lectual durant la seva estada a París.
En el segon trimestre de 2019, Fundació MAPFRE exposarà a partir de l'1 de juny a la Sala Recoletos, de Madrid, la mostra Berenice Abbott. I a Barcelona, ​​5 de juny, l'obra de Richard Learoyd, un dels fotògrafs més reconeguts de l'escena actual, marcat per una obra profundament personal que dialoga tant amb la pintura com amb l'origen de la fotografia. Els seus retrats, no són imatges fotogràfiques convencionals, són impressions positives directes realitzades en la pròpia càmera, un procés inventat i millorat pel fotògraf: no hi ha negatiu, per tant no hi ha duplicats, el fotògraf pot fer una altra foto, però mai serà exactament la mateixa.
La mostra fa un recorregut per la seva producció de més d'una dècada a través de 52 obres provinents d'importants col·leccions públiques i privades i del propi estudi del fotògraf. A més, s'inclou una selecció d'obres realitzades a Espanya per encàrrec de Fundació MAPFRE.
Per finalitzar 2019, es presentaran dues exposicions a Madrid i una a Barcelona. A la sala Recoletos, a Madrid, a partir del 14 de setembre, es podrà veure la mostra Giovanni Boldini, 1842-1931, dedicada al que va ser sens dubte el més important i prolífic dels artistes italians que van viure l'arrencada de la modernitat en el París a la segona meitat del segle XIX. La mostra, que recull prop de 100 obres, fa un recorregut per la seva llarga carrera, marcada per diferents èpoques clarament diferenciables, amb especial atenció a la seva tasca com un dels retratistes de més èxit del moment. Al costat de l'obra del pintor italià, es presentaran una sèrie de treballs de pintors espanyols que van rebre influència directa o indirecta d'Boldini en el canvi de segle, com ara Marià Fortuny, Raimundo de Madrazo, Rogelio de Egusquiza o Eduardo Zamacois, entre d'altres.
També a Madrid, com a última exposició del 2019, s'obrirà la mostra del fotògraf irlandès Eamonn Doyle, que explora l'obra més recent d'aquest artista conegut per la seva "Trilogia de Dublín". La mostra inclou, entre altres imatges, l'última sèrie realitzada per l'artista coneguda com "K", desenvolupada a l'oest d'Irlanda ia Extremadura, durant 2018. Es pot visitar a partir del 26 de setembre a la sala Bàrbara de Bragança.
A Barcelona, a la Casa Garriga Nogués, a partir del 4 d'octubre, s'exposarà El pastís: el ressorgiment d'un art, un mostra que aprofundeix en la història del nenaixement de la tècnica del pastís a partir de mitjans del segle XIX des d'una perspectiva internacional i posa a relleu els seus principals moments i màximes figures. És destacable que entre els que van convertir aquesta tècnica en un art per dret propi, capaç de mesurar-se amb els mitjans més "nobles", s'hi troba una important nòmina d'artistes dones, en bona mesura responsables de la seva innovació i reivindicació, com Mary Cassatt o Berthe Morisot. Al costat d'elles, en l'exposició són presents altres artistes consagrats com Eugène Boudin, Edgar Degas, Édouard Manet, Odilon Redon o Joan Miró, que van ser destacats pastelistes al llarg de gran part de les seves carreres.

A la imatge, detall de Suprematisme, 1915-1916 de Kazimir Malévich. Museu d'Art Regional de Krasnodar en honor a F.A. Kovalenko, amb la col·laboració de Museu Estatal i Centre d'Exposicions Rosizo. © Kazimir Malévich. © Museu d'Art Regional de Krasnodar en honor a F.a. Kovalenko, amb la col·laboració de Museu Estatal i Centre d'Exposicions Rosizo.

Et poden
Interessar
...