BONART-817x68px-Màscara
El Terracotta Museu rep una important donació de ceràmiques d\'Eusebi Díaz Costa

Notícies

El Terracotta Museu rep una important donació de ceràmiques d'Eusebi Díaz Costa

bonart la bisbal d'empordà - 11/12/20
180x180-1Anunci_Ampudia
El 9 de desembre Maria Pilar Díaz Daroca, filla del ceramista Eusebi Díaz Costa (1908-1964), i Enric Marques, president del Patronat del Terracotta Museu i alcalde de la Bisbal d'Empordà, varen firmar l'acta de donació al Museu d'una important col·lecció de ceràmiques. Són 160 peces d'una gran vàlua historicoartística originàries de la col·lecció particular del mateix Eusebi Díaz Costa, i que en el seu moment foren retirades de la venda i preservades pel seu interès intrínsec o sentimental pel mateix artista.

Aquesta donació en completa una d'anterior que la família va realitzar el 1991, quan va cedir al museu 780 peces coincidint amb el moment de clausura del taller familiar. D'aquesta manera, el fons del museu passa a custodiar la col·lecció més important de l'obra ceràmica d'aquest artista (veritable pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca), amb més de 1.000 peces seleccionades.

Cal esmentar que darrerament la col·lecció Díaz Costa del Museu també s'ha vist incrementada per altres donacions amb motiu de l'exposició temporal que s'està preparant sobre la seva figura i obra que servirà per donar visibilitat a un dels ceramistes catalans més destacats en l'àmbit internacional de mitjan segle XX.

Val a dir que l'exposició comptarà, a més, amb la publicació d'un detallat catàleg (escrit per Xavier Rocas, director del Museu) on es donaran a conèixer nous aspectes de l'itinerari humà i artístic d'aquest artista, es facilitarà una primera catalogació de la seva producció ceràmica, i es reivindicarà la seva figura com a ceramista de gran vàlua no només per a la ceràmica de la Bisbal, sinó també per a la història de la ceràmica catalana.

La figura de Díaz Costa és, sens dubte, una peça clau dins el moviment de renovació de la ceràmica bisbalenca, amb el gran mèrit d'haver estat el promotor i fundador –l'any 1943– de la primera manufactura orientada a la producció a l'engròs de ceràmica per a la decoració i capdavantera durant anys d'aquesta modalitat. Des de finals dels anys quaranta del segle XX les seves peces van assolir l'èxit internacional, amb els seus plats de temes marins, peixos cargolats i galls estarrufats; amb nous colors que fins llavors no s'havien vist mai a la ceràmica de la Bisbal i essent l'artista que va introduir els reflexos metàl·lics. Una projecció que, malauradament, fou truncada per la seva mort prematura el 1964, a l'edat de 56anys.

El Terracotta Museu vol expressar el seu agraïment a M. Pilar Díaz i família per la confiança i la generositat mostrada, així com als altres col·leccionistes i particulars que darrerament han donat peces de l'artista amb motiu de la preparació d'aquesta exposició. "A tots/es aquests/es donants, el nostre més sincer agraïment per la confiança i la generositat mostrades envers el Museu".

Et poden
Interessar
...