7 JUNY_thumbnail_Banner-Liris

Notícies

Cervera, Capital de la Cultura Catalana del 2019

Cervera, Capital de la Cultura Catalana del 2019
bonart cervera - 11/01/19
Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d’un programa d’activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori. Els actes de la capitalitat arrencaran el proper dissabte 19 de gener a les 19 hores amb l’espectacle inaugural gratuït titulat MEM, un muntatge de producció pròpia que ens parla, a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals de la cultura des d’un vessant polièdric: del seu origen, de la seva evolució i de la seva universalitat, però també de la personalitat que ha adquirit al nostre territori. L’acte inaugural tindrà lloc al Teatre de la Passió de Cervera, un dels equipaments més remarcables de la ciutat. L’espai Cal Corominas ha acollit  la presentació de la programació de la capitalitat a càrrec de les principals autoritats locals, així com dels responsables del projecte Capital de la Cultura Catalana. L’acte ha comptat igualment amb l’actuació del grup La Terrasseta de Preixens, que ha estrenat en exclusiva la cançó que porta per títol 'Surt el sol'. Es tracta d’un encàrrec de la comissió organitzadora al grup lleidatà, que es tradueix en la composició d’un tema de caràcter alegre, positiu i ballable que esdevindrà el millor company de viatge sonor d’una programació clarament pensada per a tots els públics. Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l’ocasió ha confeccionat la programació d’actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l’any 2018. La programació que s’ha presentat és el resultat d’un procés participatiu en el qual s’han consultat prop d’una cinquantena d’associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l’exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d’un centenar d’accions culturals que se celebraran durant tot un any.

A banda d’aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l’Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d’alumnes d’arreu) i La Passió medieval, així com una llarga llista d’exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra, amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

Segons ha explicat Ramon Royes, paer en cap de Cervera, en el marc de la presentació d’aquest dijous, un dels reptes principals de la capitalitat ”és, sens dubte, dinamitzar la pròpia agenda cultural estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d’una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat”.

Per la seva banda, i en nom de la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera, el coordinador de la Capital de la Cultura Catalana Cervera 2019, Marc Comas, ha explicat que ”la cultura ha d’anar més enllà del fet cultural, això vol dir que molts projectes inclosos en el programa d’actes de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat, estem sembrant per al futur i, per tant, entenem la cultura com una eina de transformació”. Comas, que ja havia participat en el desplegament programàtic de capitals anteriors, ha assegurat que ”la producció pròpia genera un impacte no només cultural, sinó a tots els nivells: implica també generar impacte econòmic en el territori”.

Encara en relació amb els espectacles de nova producció, la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera defensa que ”la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l’economia local i comarcal; d’aquí el perquè de prioritzar aquest element”, asseguren.

La programació que s’ha presentat avui implica, segons els organitzadors, ”entendre la cultura d’una manera innovadora, capaç de transformar, d’incidir i de reivindicar la pròpia identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal”. ”Això ens porta a l’experimentació per generar impacte econòmic”, afegeixen. ”És una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics.” En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, ”com a servidors públics que som, hem d’assumir riscos a favor de la democratització de la cultura”.

Tot plegat representarà que durant aquest 2019 la vila de Cervera tindrà una renda cultural per càpita que implica superar els índexs de països pioners en la inversió en cultura per habitant.

A la imatge, detall del cartell del Mem.

CC_Online_BONART_180X180thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90