BannerFCC_Bonart
Blanca Machuca i Mechu López converteixen la galeria H2O en sala de jocs

Exposicions

Blanca Machuca i Mechu López converteixen la galeria H2O en sala de jocs

bonart barcelona - 16/01/19
BONART_180x1804746-37216-2023_Baners_premi_Frederic_Roda_diferents_mides-180x180
La galeria H2O, carrer Verdi 152 de Barcelona, presenta a partir del 17 de gener El Estado Real: un juego de ilusiones", un projecte de Blanca Machuca i Mechu López.

El estado real és un canvi d'espai, la galeria H2O es converteix, durant un temps, en un saló de jocs amb la intenció de crear il·lusions. Són il·lusions fabricades a partir de les combinacions aleatòries d'elements de la realitat. Juguem amb fets socioeconòmics i la seva repercussió en el nostre comportament, perquè allò que veiem a les pantalles li donem més crèdit que a la realitat; la hiperrealitat.

Una ficció a mitges, d'una banda estan les màquines escurabutxaques com una representació dels diferents agents econòmics, inversió, especulació, borsa. I per una altra, les dades reals dels principals protagonistes i el seu poder econòmic dins del joc i també la presència física del jugador que prem el botó i és, per uns moments, un dels quals mou la “roda de la fortuna”.

La idea va sorgir a partir del taller organitzat per Idensitat al 2015, Espais Zombies. El joc ens serveix com a representació d'aquesta realitat especulativa i la seva perspectiva social. L'escurabutxaques, 2017, es va realitzar la màquina amb vista a ampliar el format i realitzar aquesta exposició. Va ser presentada al III Congreso Arte, ciencia y ciudad, que va tenir lloc a la Facultat de Belles Arts de Màlaga al novembre de 2017.

Així que es planteja un canvi en la forma d'entrar a l'exposició, a un “Casino global” com deia Manuel Castells i així experimentar de quina manera els protagonistes dels canvis econòmics: fons d'inversió, bancs, asseguradores, influeixen en la nostra forma de vida.

La unió de les artistes Mechu López Bravo i Blanca Machuca Casares per a El estado real es deu a interessos comuns a utilitzar l’art com a mode de vida i a partir d’ell parlar d’aspectes de la societat que les inquieta i dels quals desitgen reflexionar.

Mechu Lopez Bravo és una artista d'origen argentí que resideix a Girona. Es va formar en Belles arts, en tècniques i processos artístics tradicionals com la pintura, dibuix, gravat i escultura. I posteriorment inclou en els seus projectes la combinació de tècniques tradicionals i digitals, com la interactivitat, programació generativa i robòtica. Professionalment també desenvolupa projectes pedagògics de programació i robòtica educativa.

Blanca Machuca Casares és artista i realitza disseny gràfic i d’espais per a exposicions, teatre, dansa i òpera, a més de professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Màlaga i doctora per la mateixa universitat amb la tesi Juego entre arte y teatro. Va rebre el premi d’escenografia del Festival del Sur al 2001 i el premi del Centre d’Interpretació de la Prehistòria amb l’Estudio Luis Machuca y Asociados al 2010. Ha estat realitzant una estància com investigadora resident al Macba per a aquest projecte.

Ha participat en exposicions i festivals com “Al Ras” al Konvent.0, “Encontre Trasplanetari” al teatre La Planeta (2018), al congrés “ASC17” amb Blanca Machuca, a la Facultat de Belles Arts de Màlaga, a la Mostra d’art Urbà del Roca Umbert, a l’exposició Miro Festival Inund’Art a la Casa de Cultura de Girona, al Festival d’arts Digitals FADE, co-comisaria de l’exposició “Contrafogos” al Museo de la Biblioteca Pública de Pelotas, Brasil (2017), en exposicions colectives com “Translocaciones” de IDensitat a l’Arts Santa Mónica, a la instal·lació Zombie Machine y la publicació Barrio, i a l’exposició “Arte, activismo y terrorismo” del Konvent.0 amb la instalación "El mundo como mercancía" i diferents exposicions individuals.

A la imatge, cartell de la mostra (detall).

Et poden
Interessar
...