FCC-Segell-banner4
Cervera s\'estrena como a Capital de la Cultura Catalana 2019

Notícies

Cervera s'estrena como a Capital de la Cultura Catalana 2019

bonart cervera - 19/01/19
180x180 Banner-FERIARTE-Aon-Habita-el-Masclisme-EXPO-FundSERGI-banner-bonart
L’estrena de Cervera com a Capital de la Cultura Catalana 2019 ha sigut un èxit de participació, que ha aplegat a més de 1.700 persones al Teatre de la Passió. L’acte, encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha donat el tret de sortida a un any ple d’activitats culturals a la capital de la Segarra. La inauguració ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs, el paer en cap de Cervera, Ramon Royes, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

L’acte institucional s’ha iniciat amb el parlament del president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela. Després de les intervencions de Rosa Maria Perelló i de l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, el president Torra ha conclòs els parlaments, reivindicant la importància de Cervera com a Capital de la Cultura Catalana. “Sigueu la capital de la llibertat, perquè com més cultura més llibertat” ha subratllat Torra i ha afegit: “Celebrem la cultura, reivindiquem els companys presos i estiguem preparats per la llibertat que vindrà”.

Abans de la inauguració, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha realitzat la seva primera visita institucional a la Paeria de Cervera. Acompanyat per l’alcalde, Ramon Royes, ha signat al Llibre d’honor al Saló de Plens. Posteriorment, el president i el paer en cap s’han traslladat al Teatre de la Passió per assistir a l’acte inaugural. Durant el recorregut, Torra ha pogut conèixer l’antic edifici on es van reunir les Corts Catalanes el 19 de desembre de 1359, el que va impulsar la creació de la Diputació del General de Catalunya, embrió de l'actual Generalitat.


Estrena amb un espectacle de producció pròpia


L’estrena artística de la Capitalitat de la Cultura Catalana ha tingut lloc a les 19 hores amb l’espectacle gratuït ‘MEM’, un muntatge de producció pròpia, que reflexiona sobre el vessant polièdric de la cultura a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals. L’obra és indicativa de l’esperit amb el qual Cervera afronta enguany la Capitalitat Cultural: la universalitat de l’art, però des de l’empremta personal del territori.


‘MEM’ transita des de la postguerra fins a la societat actual, envaïda per la cultura anglosaxona, de la qual emergeix la peculiaritat cerverina. Des de la universalitat es reivindica el component local de la cultura.

Prop de 200 activitats a la Capital de la Cultura Catalana

Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d’un programa d’activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l’ocasió ha confeccionat la programació d’actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l’any 2018.

La programació que s’ha presentat és el resultat d’un procés participatiu en el qual s’han consultat prop d’una cinquantena d’associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l’exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d’un centenar d’accions culturals que se celebraran durant tot un any.

A banda d’aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l’Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d’alumnes d’arreu) i La Passió medieval, així com una llarga llista d’exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

Segons va explicar Ramon Royes, paer en cap de Cervera, durant la presentació dels actes, un dels reptes principals de la capitalitat ”és, sens dubte, dinamitzar la pròpia agenda cultural estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d’una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat”.

Sota el concepte que ”la cultura ha d’anar més enllà del fet cultural”, molts projectes inclosos en el programa d’actes de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat. Així doncs, la producció pròpia es concep per generar no només un impacte cultural, sinó també econòmic en el territori.

Encara en relació amb els espectacles de nova producció, la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera defensa que ”la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l’economia local i comarcal; d’aquí el perquè de prioritzar aquest element”, asseguren.

La programació implica, segons els organitzadors, ”entendre la cultura d’una manera innovadora, capaç de transformar, d’incidir i de reivindicar la pròpia identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal”. ”Això ens porta a l’experimentació per generar impacte econòmic”, afegeixen. ”És una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics.” En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, ”com a servidors públics que som, hem d’assumir riscos a favor de la democratització de la cultura”.

Tot plegat representarà que durant aquest 2019 la vila de Cervera tindrà una renda cultural per càpita que implica superar els índexs de països pioners en la inversió en cultura per habitant.

Fotos Jordi Prat

 

Et poden
Interessar
...

817x68