BONART-817x68px-Màscara
La Plataforma +Macba+Cultura reclama respectar l\'acord d\'ampliació del museu a La Capella

Notícies

La Plataforma +Macba+Cultura reclama respectar l'acord d'ampliació del museu a La Capella

bonart barcelona - 28/01/19
Baner_Claramunt_Bonart_360x356Baner_JMdMoral_Bonart_360x356_v2
La Plataforma +MACBA+Cultura s’ha presentat als mitjans de comunicació aquest matí reclamant que es respecti l’acord unànime aprovat el dia 2 d’octubre de 2017 per tots els membres del Consell General del Consorci MACBA (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ministeri de Cultura i Fundació MACBA) que assegurava l’ampliació del MACBA a la Capella de la Misericòrdia amb el Pla Estratègic 2020-2022.

En una roda de premsa; a la sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès, el portaveu i impulsor de la plataforma, el galerista Joan Anton Maragall, ha demanat “una solució inclusiva, que sense les presses electorals, permeti el desenvolupament dels dos projectes”. Joan Anton Maragall ha destacat que el més important és entendre la cultura i la salut com dos eixos bàsics i necessaris per millorar societat actual, el barri del Raval i la ciutat de Barcelona.

Joan Anton Maragall ha llegit el manifest que compta el suport de més de 250 personalitats de la cultura que encapçalen el Manifest (artistes com Pere Portabella, Albert Serra, Antoni Muntadas, Esther Ferrer; directors de museus com Manolo Borja Villell, Chris Dercon, Caterine David; escriptors com Rosa Regàs i Xavier Bosch; personalitats del món del cinema com Isabel Coixet, Isona Passola, i del teatre com Abel Folk; editor de la revista Bonart, Ricard Planas). A més a més de personalitats del sector de la cultura que han impulsat el manifest, la iniciativa compta  ja amb el suport de més de 2.300 persones que només en 2 dies hi han donat suport.

L’ampliació del MACBA a la Capella possibilitarà que l’equipament cultural es posi a l’alçada d’altres museus presents a grans capitals europees i permetrà exposar les 6.000 obres disponibles i que ara mateix no tenen cabuda en l’espai actual. Aquest increment de l’espai en gairebé 3.000 metres quadrats reordenarà i impulsarà el MACBA com un nou equipament de referència a la ciutat. D’aquesta manera, es reforça la cultura com un bé social i més accessible. La plataforma +MACBA+Cultura considera l’art contemporani com una eina eficaç per interpretar la realitat des d’una perspectiva crítica.

Recentment, des de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut s’ha qüestionant l’ampliació del MACBA i s’aposta per ubicar un Centre d’Assistència Primària a la Capella de la Misericòrdia. La plataforma defensa la importància dels dos equipaments pel Raval i assegura que és possible la viabilitat dels dos projectes. Per aquest motiu, +MACBA+Cultura insta al CatSalut i a l’Ajuntament que reconsiderin les seves posicions i que estudiïn les opcions que estan apareixent i que beneficien el CAP Lluís Sayé Raval Nord, al MACBA i a tots els veïns del Raval. +MACBA+Cultura també reclama que es deixi d’utilitzar el sector de la cultura “com una moneda de canvi” abans de les eleccions i que es forci un fals debat entre salut i cultura.

El projecte presentat per Departament de Patrimoni de la Generalitat

Durant la roda de premsa també ha intervingut la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, qui ha recordat que el projecte desenvolupat pel Departament de Patrimoni de la Generalitat, juntament amb arquitectes de l’Ajuntament, segueix les directrius de CatSalut. Per això, ha assegurat que és projecte totalment viable que permetria la reforma del actual edifici on s’ubica el CAP Lluís Sayé Raval Nord, l’edifici Dispensari Antituberculós  Sert i la seva ampliació en un nou volum.

Els dos arguments en contra del projecte: Un calendari llarg degut modificació del PGM i la Subestació d’Endesa

Grandes ha presentat un calendari realitzat per un equip d’arquitectes i urbanistes de l’ETSAB i ESARQ de la UIC consultats en el que es demostra que el calendari no és més llarg. En aquest, ha assegurat que s’està jugant amb les expectatives de la gent pel que fa a l’edifici de la Capella ja que és un projecte complex perquè caldrà un canvi d’usos, analitzar si els murs de la capella s’adapten al CAP i analitzar l’existència de restes arqueològiques.

Ainhoa Grandes ha explicat també que no han trobat cap argument legal, ni cap informe oficial que faci incompatible el CAP a la plaça Terenci Moix per l’existència d’una subestació elèctrica. Durant la roda de premsa, s’ha recordat que el sòl de Barcelona està ple de subestacions i que no suposen cap perill per a la població. Per això, ha comentat que  si la subestació fos un perill, estarien en perill primer de tot els nens que juguen a la plaça, la biblioteca de la Universitat Ramon Llull i en definitiva la gent que viu i treballa al voltant. Des de la plataforma s’ha demenat que no es faci demagògia amb un tema tan important.

El MACBA a la Capella, el projecte més sostenible

+MACBA+Cultura ha destacat que l’ampliació del museu a la Capella és el projecte més sostenible i eficient, ja que disposa de 5 milions d’ajuts de la Generalitat de Catalunya mitjançant fons FEDER, ja contemplats al pla nacional de museus i el Ministeri de Cultura. Qualsevol altre projecte alternatiu per a l’ampliació del museu, no contempla aquests 5 milions d’euros. Per tant representaria un sobrecost molt important per al pressupost del Museu i en conseqüència a les aportacions de l’Ajuntament, de la Generalitat i del Ministeri.

Prèviament a la lectura del manifest, ha intervingut el membre de la plataforma i CEO de Barcelona Global, Mateu Hernàndez, que ha posat en valor la fortalesa del sector cultural a la ciutat de Barcelona. Segons Mateu Hernàndez la cultura és un dels principals motors socials i econòmics de Barcelona i que situa la ciutat al món. El representant de la plataforma ha reclamat que no es dilueixi la capacitat de creixement del MACBA al voltant de la Plaça dels Àngels i ha radiografiat la fortalesa del sector cultural a Barcelona.

A la imatge, La Capella del Macba.

Et poden
Interessar
...